Å ligge i havn når det går mot slutten på et fiskeri, og kvoten ikke er tatt, kan bli svært dårlig for bunnlinjen. Når motoren får problemer er det bra om en kommer til havn ved egen hjelp, men også viktig at servicepersonell står på kaien klar til å finne ut hva problemet er, og helst løse det umiddelbart.
Det er viktig med verft som både forsøker etter beste evne å levere nye fartøy og foreta reparasjoner og vedlikehold på disse innenfor avtalte tidsrammer. De fleste gjør hva de kan for at fiskerne skal være der de bør være, på havet.
En moderne stor supertanker eller et stort containerskip er begge utstyrt med svært mye teknologi. Men et stort fiskefartøy er ofte mer, eller minst like avansert, siden de ikke bare skal finne veien på havet, men også finne og ta opp ressursene under havflaten. Dette gjør fiskerne stadig mer avhengig av støtte fra kvalifisert servicepersonell.
I den årlige guiden forsøker Kystmagasinet å gi en tilnærmet komplett oversikt over kontaktdetaljene til norske, danske og svenske bedrifter som på ulike måter tilbyr fiskeflåten service. Komplett blir den aldri. Noen kommer, noen går, ofte raskere enn redaksjonen klarer å følge med. Mangler noen, eller bør noen tas bort i neste års utgave, så kontakt Terje på epost: terje@atlanticforlag.no
MEKANISKE VERKSTEDER/SLIPP- OG DOKK/REP. MOTOR OG FREMDRIFTSANLEGG
Her inngår verft, mekaniske verksteder, leverandører av motorer, gir, akslinger, propeller, hydraulikk, dokk- og slippsetting. Kystmagasinet kan ikke garantere for riktighet i alle telefonnummer og webadresser. Vi har heller ikke sjekket de enkelte bedrifter utover tilgjengelig informasjon på ulike nettsteder, databaser og bedriftenes hjemmesider. Er det bedrifter som burde være med i oversikten, eller feil, så send gjerne en epost til; terje@atlanticforlag.no. Endringer vil da bli gjort i fremtidige utgaver av guiden.
The post Kystmagasinets serviceguide for fiskeflåten 2019 appeared first on Kystmagasinet.