Det danske selskapet Billund Aquaculture ApS har en imponerende referanseliste. De har snart levert anlegg og teknologi til 140 oppdrettsprosjekter i 20 land. Billund Aquaculture ApS, som også har norsk datterselskap, er selvsagt på messen. De har også datterselska- per i USA, Australia og Chile.
Verdensledende innen RAS
Selskapet, som av mange regnes som verdensledende innen RAS-teknologi, har blant annet Villa Smolt AS, Laksefjord AS, Finnmark Rensefisk AS, Atlantic Lumpus AS, Salmar Settefisk AS, Trøndersmolt AS, Lerøy Midnor AS og mange flere norske selskaper på kundelisten.
I 2017 ble 51 prosent av selskapet kjøpt opp av norske Broodstock Capital AS. Selskapet har en omsetning på rundt 200 millioner kroner. Det børsnoterte norske selskapet Akva Group ASA har til sammenligning fire ganger så stor omsetning. De er også store på RAS-teknologi, og har blant annet etablert et landbasert lakseoppdrettsanlegg i Emiratene. De har, som natur- lig med Norge som hjemmemarked, hatt stor fokus på merd- og fôringssystemer. Det er derfor vanskelig å sammenligne disse selskapene.
Internasjonal satsning
Det som kanskje mer enn noe annet viser styrken til Billund Aquaculture ApS er, om en ser på hvilke land som har utnyttet deres teknologi til klekkerier, smolt/yngel og landbaserte mat- fiskanlegg til ulike fiskeslag:
Laks: Norge, Chile, Australia, Storbritannia, Sør-Afrika, USA, Polen, Kina, Canada, Tyskland, Færøyene og Sverige. Ål: Kina 13:00 tonn, USA, Danmark, Italia, Korea, Taiwan, Hellas, Spania, Kina og Malaysia. Rognkjeks: Seabream/Sea Bass: Dan- mark. Rødspette: Danmark. Grouper: Indonesia og Thailand. Østers: Danmark. Størje: Moldova, Turkmenistan, Hviterussland og Italia. Gjørs: Danmark. Ørret: Finland, Armenia, Kina, Chile og Danmark. Yellowtail kingfish: Nederland og Danmark. Torsk: Danmark og Norge. Tilapia: Malaysia.
Selskapet har også levert teknologi til en rekke kommersielle anlegg i tropiske land beregnet på et større antall ulike arter, og til danske anlegg for forskning på ulike arter. I tillegg til anlegg har de for eksempel også levert tanker til lastebiler for frakt av levende tilapia fra anlegg til slakteri.
Gråkjær satser på Norge
Ett annet dansk selskap, Gråkjær A/S har, som Billund Aqua- culture A/S, etablert et norsk datterselskap. De er en mindre aktør innen akvakultur enn Billund Aqua A/S. Men de har blant annet bygget smoltanlegg for Osland Settefisk AS og Sævareid Fiskeanlegg i Hordaland og Salangfisk i Troms. De har også bygget Danmarks første landbaserte oppdrettsanlegg for laks, Danish Salmon A/S i Hirtshals og Sashimi Royal i Hanstholm. Her produseres det Yellowfin kingfish.
Eksportørgruppe med felles stand
Danish Export Association, som representer cirka 600 danske bedrifter innen ulike sektorer, har på årets Nor-Aqua arranger felles stand for 29 bedrifter fordelt på to steder i messehallene. Tjenestene og produktene disse leverer spenner bredt.
Danske produsenter av utstyr til oppdrettsanlegg, er om om- setning legges til grunn, generelt små sammenlignet med nor- ske. Det har sin naturlige forklaring i det store hjemmemarkedet norske utstyrsprodusenter har. Men innenfor RAS-anlegg og utstyr til disse, er danske bedrifter store. Det er derfor et målret- tet fokus på mulighetene for å levere dansk utstyr og teknologi til alle former for landbasert oppdrett i Norge.
Mange av produktene og tjenestene de danske bedriftene tilbyr, er et resultat av at det i Danmark har vært drevet med landbasert oppdrett siden slutten av 1800-tallet. Nå finnes det rett over 200 oppdrettsanlegg i Danmark. For 15 år siden var det 350. på tross av det kraftige fallet i antall anlegg er produksjonen i samme periode steget med over tretti prosent.
Kommersiell produksjon av ti arter
Det produseres nå kommersielle kvantum av ti forskjellige arter. Størst er produksjonen av regnbueørret fra damanlegg. Disse produserte i 2017 hele 33.036 tonn. Noe av denne produksjonen var guldørret, en hybridisert regnbueørret. Deretter fulgte blåskjell med 2.414 tonn og laks med 807 tonn. 11.400 tonn var regnbueørret fra marint oppdrett. Årlig skaper denne næringen eksportinntekter på rundt 1,3 milliarder norske kroner.
Hadde statistikk for 2018 vært tilgjengelig, ville denne vist en kraftig økning i lakseproduksjonen. I fjor, eller i år, vil landbasert lakseproduksjon bli høyere enn produksjonen av blåskjell, og derved den nest største oppdrettsarten i Danmark.
Sammenlignet med norsk oppdrettsproduksjon blir Danmark en lilleputt. Men siden danske myndigheter så behovet for å pålegge næringen svært strenge miljøkrav, har danske selska- per vært langt fremme i å utvikle landbaserte anlegg hvor vann renses og brukes på nytt flere ganger. Det krever både at vannet blir filtrert for biologisk avfall og blir behandlet slik at det kan brukes på ny. Dansk teknologi, hvor fisk vokser i store kar og vannet blir behandlet i et resirkuleringssystem (RAS), er blant annet i bruk ved en rekke norske smoltanlegg.
Store på fiskefôr
Danske produsenter er også blant de ledende innen produksjon av fiskefôr. Aller Aqua AS og BioMar AS er kjente leverandører i Norge. Aller Aqua A/S leverer fiskefôr til et stort antall fiskeslag, både ferskvanns- og saltvannsarter i flere verdensdeler. De er relativt små i Norge sammenlignet med Biomar. Selskapet er store innen lakseoppdrett i Norge og Chile, og svært store innen ørretoppdrett i Europa. De leverer fôr til nærmere femti forskjel- lige fiskearter til kunder i store deler av verden.
Langt mer enn RAS-teknologi
Blant bedriftene som er med på Danish Export Association sine to fellesområder, er bedrifter som tilbyr langt mer enn RAS- teknologi. Her er Hvalpsund Net som leverer nøter til oppdrett, Desmi som leverer pumper, Scanbelt som er stor på transport- bånd innen matvareproduksjon og Scanvegt som produserer vekter. Blue Unit leverer måleutstyr for å kunne kontrollere vannkvalitet, IRAS vakuumpumper og mye annet utstyr for håndtering og kjøling av fisk mens KSK Aqua produserer biolo-giske filtre. CM Aqua og Norlex leverer utstyr for forbedring av kvalitet på vann, for å nevne noen av de danske bedriftene.
Det store svenske konsernet Veolia, er gjennom sin danske virksomhet representert med Hydrotech-filere. Også Hirtshals Havn er til stede. De skal neppe begynne med oppdrett i havnebassenget. Men Hirtshals er den havnen i Europa hvor det passerer mest laks. De har samtidig store industriarealer klare til å bli bygget på. Håpet er nok derfor å få kontakter med bedrifter som kan tenke seg å etablere produksjon av opp- drettsutstyr eller annen virksomhet i Hirtshals.
The post Danske selskaper fronter utvikling av oppdrettsteknologi appeared first on Kystmagasinet.