Kystmagasinet var innom fiskemottaket i Brandasund en onsdag i den første uken av juni, og i løpet av den uken pakket de 27-28 tonn makrell og 25 tonn uken før. Waage opplyser at det er litt vanskelig å anslå hvor mye makrell de vil ta imot og pakke dette året, men på et godt år passerer de normalt 500 tonn. Dette er fisk som kommer fra sjarkflåten i regionen, som blir låssatt og som går i minst tre dager i lås for å bli åtefri før levering, for å oppnå best mulig kvalitet på fisken.
Avhengig av markedet
-Makrellsesongen kan godt vare fra tidlig vår til langt utpå høsten i et godt år. Nor- malt leveres det i hovedsak stor makrell i mai/juni, så kommer det nordlige innsla- get inn, og denne makrellen er normalt mindre. Vi har tidligere pakket makrell til langt uti november, men alt avhenger av markedet og om fisken har rett størrelse, opplyst Waage.
I makrellsesongen er det normalt 6-8 personer sysselsatt med pakkingen. Det må gå raskt unna, og for å klare å gjøre dette til en lønnsom aktivitet må det pak- kes 400- 500 kasser i timen, med rundt 8 kilo i hver kasse, ifølge Torbjørn Waage.
Rekene har forsvunnet
Brandasund Fiskemottak, som ble eta-blert av Waage i 1996, fungerer ellers som et tradisjonelt mottak som også tar i mot hvitfisk og skalldyr fra sjarkflåten, som i dag teller rundt 25-30 båter. Tidligere var bedriften det eneste fiskemottaket i Bran- dasund, og hadde sjarker som kunder fra Karmøy i sør til Sotra i nord. Men nå har en konkurrent etablert seg i samme om- råde, som kjemper om kundene. Makrel- len er de derimot alene om.
Waage forteller at de i gode år har tatt i mot 350 tonn hvitfisk og skalldyr. Det ble tidligere også levert mye reker til mottaket. Men de har nesten forsvunnet helt. Tidligere kunne de ta i mot ett tonn kokte reker på en uke, mens de nå får inn samme kvantum på et helt år, om de er heldige. Rekene har forsvunnet og reke- flåten med dem. Det dreide seg normalt om en flåte på 8-10 båter som leverte til mottaket i Brandasund.
Men når det gjelder utviklingen på hvitfiskfronten har det i år kommet positive signaler, forteller Waage. Årsaken er at tobisbestanden har tatt seg kraftig opp både vest for landet og i fjordene. Da kommer det normalt inn mer fisk som beiter på denne, og derav forhåpentligvis økte fangster for fiskeflåten. Dette lover godt for resten av året.
The post Makrell fra Brandasund til Italia appeared first on Kystmagasinet.