Det er Salt Ship Design som har stått for designet i samarbeid med rederne av dette første nybygget på 17 år for Cetus AS på Vea. Og det blir mer samarbeid mellom rederi, designer og verkstedet på Fitjar. For kjølen er allerede strukket på Cetus AS sitt neste nybygg, en kombinert pelagisk tråler/snurper som får navnet Vikingbank. Overlevering fra Fitjar Mekaniske Verksted er planlagt til september neste år.
Men tilbake til nye Cetus, et navn som for øvrig kommer fra gresk mytologi og som er et stjernetegn som betyr sjøuhyre eller hvalfisk. Det passer kanskje godt på rederiets effektive fiskere, men ikke like godt på nybygget, som langt fra fremstår som noe uhyre men som et vakkert fiskefartøy med flotte linjer. De to gründerne i rederiet, Aleksander Vedø og Helge Olav Vikshåland, har store forventninger til sitt nye fiskefartøy, og de har flere ganger uttalt i media at det er ekstra gledelig når både designer og verfter lokale. Når begge de to nybyggene er tatt i bruk vil Cetus AS ha 30 ansatte. Det vil bli to mannskap på hver båt med tanke på avspaseringsordning.












Det er for øvrig ikke bare verft og designer som er lokale. Navigasjonsutstyret og mye av det elektroniske utstyret om bord i Cetus er levert av Vico, fra Karmøy, mens nybygget vil gå til Åkrehamn Trålbøteri i samme nabolag for å rigge fartøyet for fiske, med nye tråler, bretter, wire med mer. Eierne har ellers lagt vekt på å bruke flest mulig norske leverandører, som alt er kjente navn i fiskerinæringen. Et annet Karmøyselskap, Karmøy Winch, har levert kraner mens fabrikk/fiskeanlegg er levert av REdox/MMC First Process, for å nevnte noen.

Hovedmaskineriet består av en MAK 6M32E på 3.000 kW, som gir en fart på 15 knop. I forbindelse med resten av framdriftssystemet så har Brunvoll Volda AS store og viktige leveranser, som består av et gir- og cp-propellanlegg, sidethrustere og fjernstyring for framdrift og manøvrering. Framdriftsanlegget er en diesel-mekanisk konfigurasjon drevet av MAK-motor. Dette anlegget, som er miljøvennlig, effektivt og moderne, er designet for flytende frekvens som muliggjør optimalisering av drivstofforbruk til det aktuelle driftsmoduset. Sidethrusterne er for øvrig levert med vribare blad for optimal drift.

Styremaskinen er levert av Kongsberg Maritime i Brattvåg. Elektriske installasjoner er utført av Vassnes Power mens innredninger er fra Lido Norway. Hovedtavlen er levert av Electro Automasjon Austevoll, mens Jotun har levert all maling. Byggeverftet i Gdansk i Polen, NAUTA, har stått for stål- og malingsentreprise og skrogbygging. Overlevering av Cetus er noe forsinket, som blant annet skyldes en brann ved skrogverftet i Polen. Skroget kom til Fitjar Mekaniske Verksted for utrustning 21. april, og utrustning og ferdigstilling har siden gått etter planen.
The post Flott pelagisk tråler levert til Karmøy appeared first on Kystmagasinet.