Skoleskipet er oppkalt etter zoologen og havforskeren Oscar Sund (1884 – 1943) som vokste opp i Gildeskål i Salten i Nordland. Tidligere har to forskningsskip vært oppkalt etter forskeren som gjorde det første banebrytende arbeidet i å utvikle et ekkolodd. Oscar Sund skal brukes av elever som går på vg2 linje for fiske og fangst og vg2 for akvakultur ved avdelingen i Inndyr. Her er det totalt på 50 elever fordelt på vg1 naturbruk og linjene på vg2.
Femti millioner for praktbåten
Den flotte båten ankom Inndyr 18. august. Den har en prislapp på ikke mindre enn femti millioner kroner. Den avløser fartøyet Salthammer som har vært skolens fartøy siden 1991. Dette er en eldre 21 meter trebåt bygget i 1955, og med en alder på snart 70 år for lengst utdatert i forhold til mye av dagens fiskeriteknologi.
Skoleskipet er verdens mest avanserte skoleskip. Ikke minst gjelder det med hensyn til elektronisk utrustning.
Styrhuset er bygget med fokus på læring.
Det er en flott messe med storskjerm for bruk i rolige stunder.
En skikkelig bysse hører også med på et skoleskip.
Elevene vil bo i flotte praktiske doble lugarer.
En svært god jobb er gjort for å få plass til alt utstyret i båten som skal fiske med trål, snurrevad, not, line og garn.
AS Scan har levert og montert det hydrauliske dekksutstyret.
Med Oscar Sund som nå tas i bruk får skolen opplæringsfartøy for fiskeri uten sidestykke i verden. Ikke bare er det rustet for ulike fiskerier, men det er også bygget med tanker som gjør at det kan frakte levende fisk. Dette vil bli benyttet av skolens akvakulturlinje.
Tidsnok til årets skolestart
Opprinnelig plan var at fartøyet skulle være på plass ved skolen i Inndyr allerede i januar. Først var skroget forsinket fra verftet i Szczecin i Polen. Det medførte at levering ble endret til mai, men det ble enda litt forsinkelse. Det er ikke uvanlig at kompliserte og avanserte fiskefartøy blir forsinket siden det er mye teknisk nybrottsarbeid som gjøres. Nå kan skolen glede seg over at fartøyet ble levert til skoleårets begynnelse.
Skoleskipet er utstyrt med rekesorteringsanlegg og rekekoker fra Intech.
Miljøvennlig med batteripakke
Oscar Sund er 24 meter lang og åtte meter bred, designet i et samarbeid mellom Solstrand Trading AS og Hvide Sande Shipyard. Den er utstyrt med en driftssikker Scania DI16 079M hovedmotor med ytelse på 552 kW ved 1800 rpm med akselgenerator. I tillegg er det en hjelpemotor av merke SISU som produserer 74 kW og en Scania som produserer 150 kW. Det er i tillegg installert en batteripakke som begrenser behovet for å bruke generator når fartøyet ligger ved kai. Batteripakken reduserer også drivstofforbruket og gjør Oscar Sund mer miljøvennlig.
Hovedmotor er koblet til et Mekanord 350HS gir, og propellen er en Korsør propell med diameter 1580 mm montert i propelldyse. MB Hydraulikk har levert sidepropeller av type S-80-120-V110.
En Scania hovedmotor med akselgenerator sørger for fremdrift.
Utrustet med de fleste fiskerier
Det er imponerende at et opplæringsfartøy får installert batteripakke. Enda mer imponerende er det når en ser på hvordan skipet er utrustet for at elevene skal få lære om ulike fiskeredskaper. Her finnes vinsjer for å gjøre det mulig å fiske med både trål og snurrevad, en Lorentzen Hydraulikk GH-800 garnhaler og en linekveiler fra samme leverandør. Båten har også nothaler for bruk i pelagisk fiske.
Siden fartøyet også skal fiske pelagisk fisk er det både RSW og vakuumpumpe om bord.
Det kan fiskes med ulike former for trål fra det nye fartøyet. Det er derfor installert et Intech sorteringsanlegg for reker og en 4010 rekekoker. Dekket er utrustet av AS Scan. I tillegg til komplett pakke med nødvendige vinsjer, finnes to dekkskraner fra TMP Hydraulikk. Fartøyet har rom for kjøling av fisk. Rommet kan også brukes til RSW eller til frakt av levende fisk.
Elektronikk er det heller ikke spart på. I den elektroniske utrustningen inngår blant annet radar, VHF, AIS, autopilot og Satellitt-gyro fra Furuno. Kartplotter er av type Olex, mens Simrad har levert et EK-80 70kHz ekkolodd og en SX- 95 sonar.
The post Verdens mest avanserte skoleskip appeared first on Kystmagasinet.