Hydema har gjennom mer enn et halvt århundre vært blant de ledende i markedet på hydraulisk haling- og håndteringsutstyr av garn, teiner og nøter for fiskeflåten, i tillegg til leverandør av håndteringsutstyr for nøter til oppdrettsnæringen. De senere årene har de derimot merket mer konkurranse fra utlandet på denne type utstyr.
Bedre løsninger
-Vi ser at om vi skal kunne hevde oss i internasjonal konkurranse må vi jobber kontinuerlig for bedre løsninger og for å kunne konkurrere på pris og kvalitet, sier daglig leder Viktor Korneliussen. Til nylig har markedet vært styrt av norske produsenter, og han innrømmer de har hatt en skarp, men sunn konkurranse med blant annet Lorentzen Hydraulikk i Kabelvåg. Det som har vært viktig for Hydema er å ha et lager av reservedeler og et godt nettverk av forhandlere, som kan betjene kundenes behov når og hvor de måtte oppstå. Siste på stammen av forhandlere er i Tasmania og Grønland. -Videre har vi servicepersonell som kan reise verden rundt på kort varsel, som er stasjonert i Kroatia, forteller han og legger til at de har sett behovet for elektriske løsninger komme mer og mer. De har blant annet levert elektrisk utstyr til Den Svenske Havforskning, som kjøpte en større kraftblokk med elektrisk drift nå i sommer.
Leaser utstyret

Større og mer utstyr kreves i båtene for å drive et mest mulig effektivt fiske. Hydema som produsent jobber hele tiden for å effektivisere utstyret, og sikre at det er slitesterkt og driftssikkert. Samtidig som det skal reduserer det fysiske arbeidet om bord.
-Basert på erfaring med vårt utstyr, så har det svært lang levetid. Vi opplever ofte å bli kontaktet av eiere av utstyr som ble kjøpt på 1960- og 70-tallet, som fortsatt er i daglig bruk, kan Korneliussen fortelle. Med denne erfaringen i bakhodet så har selskapet gjort det mulig for fiskere og redere å leie en del Hydema-utstyr gjennom søsterselskapet Norse Rental AS, og med mulighet å kjøpe ut utstyret i løpet av leieperioden dersom de ønsker det.
-Dette er en løsning som egner seg godt mot fiskeri- og oppdrettsnæringen hvor man typisk rigger om til forskjellig type fiskeri eller arbeidsoperasjoner. Og der utstyret settes på land når det ikke er i bruk, utdyper han.
VR-teknologi
Bedriften har også tatt i bruk såkalt Virtual Reality-teknologi (VR), hvor man eksempelvis kan inspisere fartøyet ved nybygging, arbeidsplass og tilkomst, eller for bruk og vedlikehold før fartøyet er bygget eller fortsatt er under design, uten å måtte reise hjemmefra. Da kan skipsdesigner, reder og Hydema sin representant møtes «om bord på båten» for å diskutere løsninger.
Ved bruk av VR kan de se og høre hverandre, uten at noen av dem trenger å bruke tid og penger på å reise. Samtidig kan de se alt i full størrelse, som om man står på dekk på båten. Korneliussen mener dette er nyttig for alle parter, da man slipper misforståelser og kostbare endringer etter at byggingen av båten er startet.
Reduserer risikoen
Med tanke på vedlikehold eller teknisk støtte under drift kan samme teknologi benyttes til å rettlede mekaniker om bord eller på verksted, ved at Hydema sin tekniker kan koble seg opp mot et fartøy eller verksted. På den måten kan de hjelpe med feilsøking og sikre at rett reservedel blir sendt.
Rent praktisk gjøres dette ved at de møtes ved en virtuell modell av det aktuelle utstyret, og der Hydema-tekniker kan demontere del for del. Slik kan de i felleskap identifisere riktig reservedel og gi informasjon om hvordan man best kan gå frem for å reparere utstyret. Han påpeker at man på den måten reduserer risikoen for misforståelser og feilsending av reservedeler til et minimum. Og i tillegg reduserer behovet med å vente på spesialist for å gjøre vedlikehold, som man kan klare selv.
Viktig aktør
Bedriften har vært en viktig aktør for fiskeflåten og næringen, ikke bare i Norge, men verden over. De har hatt et godt og nært samarbeid med fiskere langs kysten for å kunne utvikle produktene slik fiskerne ønsker. Hydema revolusjonerte garnfisket her i landet på tidlig 1960-tallet da de lanserte kraftblokka KB03, som fortsatt er i salg. Den er nå den minste kraftblokka i selskapets sortiment, og siden 1961 har de produsert og solgt over 13 000 kraftblokker av denne typen.
På 1980-tallet utviklet de en stopper/ etterhaler, som erstattet mannen som haler garnet inn i båten. Dette var en farlig oppgave, som kunne føre til mange ulykker om bord på garnbåtene. En automatisk garnhaler gjorde arbeidet mindre risikofylt og enklere for mannskapet. De senere årene har også oppdrettsnæringen etterspurt halingsutstyr til nøter.
Komplett leverandør
Selskapet har også satset på oppdrettsnæringen, som består av mange ulike typer fartøyer, frade minste personellbåtene til brønnbåter og større servicefartøy. Gjennom sitt nyetablerte selskap i Kroatia, Hydema Adriatic, har de også sikret et utvidet sortiment av tyngre dekksutstyr og vinsjer, utviklet av erfarne ingeniører innen denne type utstyr. Hydema har også skaffet seg avtale med den tyske leverandøren av marine kraner, MKG, som har mer enn 40 års fartstid i bransjen. Det tyske selskapet skal produsere kraner for Hydema.
-Vårt mål er å være en komplett leverandør av dekksutstyr, og kunne levere komplette dekksløsninger for sikker og effektiv arbeidsprosess på de fleste typer fartøyer. Dette gir kunden en bedre løsning da samme personellet tar hånd om sertifisering og vedlikehold av alt dekksutstyret på båten, forteller Korneliussen.

All kompetanse
-Det er mye håndverk i veggene hos oss, og det ligger mye arbeid bak å utvikle nye produkter. Og ikke minst koster det både tid og penger. Folk vet at det vi holder på med er solid og driftssikkert utstyr, og vi firer ikke på kvalitetskriteriene. De må kanskje opp i pris, men det får de garantert igjen i kvalitet, forteller Korneliussen. Han mener konsekvensene av at utstyret streiker når det gjelder som mest, kan være veldig kostbart.
-De fleste ser at det er her de har igjen for å velge kvalitet, og en leverandør som kan levere reservedeler og teknisk støtte. Når vi utvider sortimentet så er det alltid en kvalitetssikring som ligger bak. Enten det er en leverandør, som skal levere deler til oss, eller det er ingeniører eller produksjonsbedrifter som skal avhjelpe produksjon hvor vi mangler kapasitet selv. Vi prøver å favne vidt og har ekspertisen bak oss i det vi gjør. Grunnen til at vi har utvidet vårt sortiment er at stadig oftere ønsker kundene seg en totalpakke av utstyr, en leverandør som står for alt, i stedet for å måtte hente litt her og litt der.

Flyttet til Moss
For ett år siden pakket Hydema sammen sakene og flyttet over til Moss. Den tradisjonsrike bedriften, som var en del av Rapp-konsernets opp til 2015, hadde siden 1960-tallet vært lokalisert i Gressvik ved Fredrikstad. Uegnet beliggenhet, med mye transport og mange trailere inn og ut av et område med mange fotgjengere. Og en bygningsmasse som ikke holdt mål til dagens produksjon, opplyser bedriften er årsakene til flyttingen. Hydema hadde dessuten behov for nye, større og mer moderne lokaler, og så samtidig muligheten for sameksistens i Moss.

-Alle ansatte, med unntak av et par yngre medarbeidere, fulgte med over til Moss. Bakdelen er at de har fått lengre reisetid til jobb. Vi har arbeidere med lang fartstid i bedriften, som er viktig når unge krefter skal læres opp, derfor er det viktig å holde på kompetansen i et tøft marked, sier Korneliussen avslutningsvis.
FAKTA HYDEMA AS:
• Startet produksjon i Gressvik på 1961.
• Tok først navnet Fish and Ships Gear.
• Fusjonerte med Rapp i Bodø 1977, fikk navnet Rapp Hydema Syd AS.
• Eget selskap fra 2015, som Hydema Syd AS.
• Byttet navn til Hydema As i 2017
• Kontor og produksjon i Moss siden 2018.
• Produserer og leverer hydraulisk dekksutstyr til fiskeflåten og oppdrettsnæringen.
• Første offshoreleveranse i mai 2019
• Eid av selskapet Norse Technology Group AS fra Stavanger.
• Omsatte i 2018 for 21,6 millioner kroner
The post Skarpere konkurranse for Hydema appeared first on Kystmagasinet.