Quantcast
Channel: Kystmagasinet
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2564

Tøff konkurranse om industriråstoffet

$
0
0

Kolmulesesongen er over. Fortsatt vil industritrålerne i Nordsjøen levere fangster med en blanding av øyepål, kolmule, strømsild og annen fisk. Men trålerne som tidligere gikk i rute til Skagen og Hanstholm, har av ulike årsaker begynt å levere i Norge. Bare Gollenes leverer nå industrifisk fast i Danmark. De har så langt i år solgt ni fangster med industrifisk. Mostein og Krossøy har vært hver sin tur til Danmark med industrifisk. Sammenligner en med 2017 i samme periode frem til september, leverte Kremmervik tolv fangster, Mostein ti, Gollenes seks og Cetus tre fangster til Danmark.

FF Hanstholm hadde flere norske industritrålere som leverte fast til fabrikken. Nå er det Gollenes tilbake. Men det er også den mest effektive industritråleren.
FF Hanstholm hadde flere norske industritrålere som leverte fast til fabrikken. Nå er det Gollenes tilbake. Men det er også den mest effektive industritråleren.
Prisene på industrifisk er høye, og konkurransen tøff.
Prisene på industrifisk er høye, og konkurransen tøff.

Stort fall for kolmule

Per 8. september var det, ifølge Danske fiskeristyrelsen, levert 36.900 tonn kolmule, mot 122.300 tonn i fjor under årets kolmulefiske. Det vil fortsatt bli levert noen tonn mer med kolmule fra industrifisket i Nordsjøen, men ingen store kvantum, så fallet i levert kvantum til Danmark blir stort. I fjor ble det levert totalt 27.800 tonn sild til konsum. Per 8. september i år er det levert 15.600 tonn. Siden det, når dette skrives, bare gjenstår en kvote på 35.500 tonn Nordsjøsild, er det liten grunn til å tro at en tredjedel av denne vil bli levert til Danmark. NVG-sild blir i liten grad levert så langt sør som Danmark. Det vil derfor bli levert mindre sild i Danmark i år enn i fjor.

Gollenes sikrer landinger av skittfisk

Alt avhengig av vær og fiskeforhold, så kan det hende at det leveres like mye industrifisk i blandingsfanger med mye øyepål som i fjor. Tråleren Gollenes, som leverer det aller meste av sine industrifiskfangster i Danmark, er ferdig med sin kvote på NVG og har bare en liten makrellkvote igjen på 300 tonn. Fartøyet kan deretter fiske så godt som fritt på øyepål. Det ble i fjor levert 4.100 tonn øyepål i Danmark, i hovedsak av Gollenes. Til nå i år er det levert 2.900 tonn. Gollenes er en effektiv båt, og stor nok til å tåle en del vær. Lyspunktet for danske fiskemelfabrikker er det norske tobisfisket. Mens det i 2018 bare ble losset 3.000 tonn norsk tobis til fabrikkene, ble det under årets fiske levert cirka 11.300 tonn. Men ved årets slutt vil de norske leveransene av industrifisk samlet antakelig ligge rundt 70.000 tonn lavere enn i fjor, mens det vil være en nedgang i leveranser av pelagisk fisk til konsum på 5.000 – 10.000 tonn.

Tøffere konkurranse

En av årsakene til at en del båter tidligere har levert industrifisk i Danmark, er at de har fått godt betalt for bifangst av konsumfisk. Dette ser ikke ut til å være verdifullt nok til å få «skittfiskflåten» til å satse like sterkt som før på Danmark. En annen medvirkende årsak kan være at prisene på industrifisk er svært høy. Prima Protein har åpnet en splitter ny fiskemelfabrikk på Husøya ved Karmøy, og en ny fiskemelfabrikk er bygget i Egersund. Konkurransen har blitt tøffere, og samtidig er prisene på råstoff til mel svært høye. I sommer har enkelte laster med Nordsjøsild til oppmaling blitt betalt med nærmere seks kroner per kilo.

Svenske og færøyske fartøy leverer stadig mer pelagisk fisk til FF Skagen.
Svenske og færøyske fartøy leverer stadig mer pelagisk fisk til FF Skagen.

Resultatfall for FF Skagen

FF Skagen hadde, ifølge årsberetningen for 2018, et utfordrende år. Resultatet falt fra 68,4 millioner til 6,9 millioner danske kroner til tross for en økning i omsetningen fra 2,3 milliarder til 2,9 milliarder danske kroner. Årsaken var primært høye råvarepriser. I en slik situasjon har selskapet neppe sett noen fordel i å inngå avtaler med norske fartøy. Fabrikken Triplenine Thyborøn har bare kjøpt tobis. Under dette fisket var det press på mottaksapparatet, mens det ellers neppe er fornuftig av Triplenine å øke konkurransen med sine egne norske fabrikker ved å konkurrere hardt om norsk råstoff.

TripleNine i Thyborøn kjøpte norsk tobis i vår. Men er ellers liten kjøper av norsk industrifisk.
TripleNine i Thyborøn kjøpte norsk tobis i vår. Men er ellers liten kjøper av norsk industrifisk.

Hanstholm kjøper mest norsk råstoff

Målt i verdi er det FF Hanstholm fabrikken som har kjøpt mest norsk industriråstoff. Når dette skrives viser en utskrift fra den danske fiskerstyrelsen at det er levert industriråstoff til en verdi av 55,5 millioner danske kroner til fabrikken. TripleNine Thyborøn har mottatt råstoff til en verdi av 46,3 millioner danske kroner, mens FF Skagen har mottatt råstoff verdt 8,5 millioner danske kroner. Samlet er verdien på råstoffet 110,3 millioner danske kroner. I fjor var samlet verdi 238,0 millioner danske kroner. Det er ikke mulig å komme i nærheten av samme verdi i år, selv om gjennomsnittlig pris per kilo har økt fra 1,74 til 2,04 danske kroner.

The post Tøff konkurranse om industriråstoffet appeared first on Kystmagasinet.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2564