Prisene ved auksjonene varierer kraftig. Er det dårlig vær og lite fisk går prisene opp. På de minste auksjonene er prisene mer sensitive overfor tilgjengelig kvantum enn på for eksempel Hanstholm, som er den desidert største auksjonen.
Stor forskjell på førstehåndpris
En gjennomgang av gjennomsnittspriser i 2018 for viktigste fiskeslagene viser at det er stor forskjell på dansk og norsk førstehåndspris. Det er derimot relativt liten forskjell mellom gjennomsnittsprisen på danske auksjoner og gjennomsnittlig pris fra FOB Norge.
Det siste skyldes at noe omsettes på dansk auksjon og noe selges direkte til danske foredlere og tradere. Men det viser at det kan være mye å hente på å selge fisk via dansk auksjon, siden fiskerne kan sikre en del av det som ellers vil legges igjen hos norske mottak og eksportører. Fisken vil også kunne oppnå høyere pris siden det er en annen prisdannelse på en auksjon enn hos eksportører som skal ivareta faste kunder.

Store variasjoner i pris
Leveres 40 kasser sei i samme klasse til en auksjon, kan kassene bli solgt med stor variasjon i pris. De første 10 kassene med fisk selges gjerne for 16 kroner kiloet, og de ti siste for 9 kroner. En kjøper byr på fisken, og ved tilslag sier han hvor mange kasser han ønsker. Så bys det på gjenværende kasser.
Det er nå fiskeauksjoner ni steder i Danmark. Auksjonene i Thyborøn, Hvide Sande og Thorsminde samarbeider og heter Danske Fiskeauktioner. Hirtshals Fiskeauktion og Strandby Fiskeauktion har gått sammen i Fiskeauktion Nord.
I tillegg er det auksjonene Hanstholm Fiskeauktion, Skagen Fiskeauktion og Grenaa Fiskeauktion.

Satser på matjes
Thyborøn Fiskeauktion har sammen med Hvide Sande og Thorsminde stort fokus på flatfisk. De har også utviklet en internettplattform som gjør at kjøperne ikke trenger å være fysisk tilstede i auksjonshallen.
Skagen Fiskeauktion er så godt som alene om å omsette pelagisk fisk. De er blant annet aktive i markedet for matjes. Strandby er en havn med stort fokus på sjøkreps, og det er naturligvis en viktig del av omsetningen.

Fokus på kvalitetsfisk
Hirtshals forsøker å fokusere på fersk fisk av høy kvalitet til detaljistmarkedet i både Danmark og Europa. En del fisk blir også solgt til foredlingsfabrikker i Hanstholm. Der finnes for øvrig Danmarks desidert største fiskeauksjon. Svært mange av kjøperne representerer de mange foredlingsfabrikkene i havnen.
Siden auksjonen er den klart største, er den også den foretrukne auksjon for større fartøyer. Om en leverer et større kvantum her, er faren for at det skal presse prisene mindre enn om en leverer ved en annen auksjon. Unntaket er for eksempel rødspette. Mye av denne selges til nederlandske fabrikker for videre foredling.
Hvilken auksjon en skal velge er med andre ord avhengig av hvor stor fangst en har og hvilken art.
Skagen betalte best for torsk
Det er likevel et lotteri hvor en får best betalt. Torsk var i fjor i snitt best betalt på Skagen Fiskeauktion, hvor gjennomsnittlig pris var 37,58 norske kroner per kilo. Men det er vanskelig å si hvor representative gjennomsnittlige priser er. Det er først om en ser på priser for ulike størrelser og kvaliteter en vil se hvor fiskerne oppnår best pris. Har en bare en mindre fangst, er også seilingstid viktig å ta med i betraktning.
Det koster litt å bruke auksjon
I tillegg påløper ulike utgifter ved salg via auksjon. Auksjonen tar et salær på 2,25 prosent. I tillegg kommer hallavgift, kjøleromsavgift, sortering, innkjørsel og vareavgift til havnen. På et parti som selges for en tenkt pris på 13.570 kroner trekkes det 1.944 kroner. I tillegg krever Skagerakfisk en lagsavgift på 10 prosent. Det betyr at en står tilbake med 10,290 kroner i dette eksempelet.
Likevel viser en oversikt vi har satt sammen over norske førstehåndspriser og danske fiskepriser at det stort sett alltid bør være fortjeneste på å levere i Danmark. Selvsagt forutsatt at fisken holder god kvalitet.
En tredjedel av Skagerakfisken
Båter som hører hjemme i Skagerakfisk sitt distrikt leverte i fjor 2.245 tonn fisk til en verdi av 54 millioner kroner i Danmark. Det tilsvarer over 10 prosent av lagets omsetning som i fjor endte på 495 millioner kroner. Trekkes reker og leppefisk fra, omsatte laget fisk til en verdi av 162 millioner kroner. Det betyr at en tredjedel av fisken, målt i verdi, ble levert ved kai i Danmark.

Danske priser vekker interesse
På Bømlo har det nylig etablerte fiskemottaket Bømlo Ferskfisk AS inngått avtale med Hirtshals Fiskeauksjon om å sende fisk dit. – Jeg følger prisene i Danmark hver dag. Jeg griner nesten, sier daglig leder Stein Arne Undheim.
Det er kanskje ikke helt rettferdig å sammenligne priser på store notfangster med omsetningen på danske auksjoner. Men i midten av september ble notsei betalt opp mot sju kroner i Nord-Norge. Sei fra garn og trål ligger på det doble i Sør-Norge.
I Hanstholm har prisene på sei i første halvdel av september variert fra 18,44 til 35,65 norske kroner. Sortering fire utgjør det største kvantumet i perioden, med 227 tonn. Den har i snitt blitt betalt med 18,68 kroner. Sortering fire er sei mellom 0,3 og 1,5 kilo.
The post Det lønner seg å levere fisk i Danmark appeared first on Kystmagasinet.