Båten er designet av den norske båtprodusenten AluVenture, og bygget ved deres heleide båtverft i Estland. Selskapet bygget i 2015 sin første båtmodell, 6500 CC, som er en mindre utgave av 11000 XE-modellen på 36 fot. Bjørn-Toni Bakken hos AluVenture forteller at han hentet båten fra verftet i fjor sammen med den norske importøren av de svenske OXE-motorene, Per Wikheim.
Europa-turne
Samarbeidet dem imellom kom i gang etter at Wikheim ønsket seg en egnet demobåt for OXE-motorene, hvor planen var å legge ut på en lengre Norgesturne for å vise frem nyvinningene. Med seg fikk de også andre leverandører i bransjen, deriblant Garmin, Telmo, Ullman og CoastKey. Før de la ut på turne langs norskekysten gikk turen til Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, Belgia, Frankrike, England og Skottland. Siste stopp før de krysset Nordsjøen tilbake til Norge var i den skotske fiskeribyen Peterhead. Bakken var med på hele turen gjennom Europa, og kan garantere at 11000-skroget er et fantastisk utgangspunkt for gode yrkesbåter i den størrelsen.
Sjødyktig
-Da vi satte oss ned for å utvikle skroget var det til yrkesbruk vi ønsket å bygge en båt for. Skroget måtte være veldig sjødyktig. De som bruker båten skal kunne kjøre i timer i strekk, samtidig som de skal kunne utføre viktige arbeidsoppgaver i nesten uansett vær. Det kan være fra å redde liv, håndtere dyrt og sensitivt utstyr eller navigasjon i farlig og krevende områder hvor det er viktig at føreren er 100 prosent fysisk og mentalt klar for oppgaven. Kundene skal derfor være med å bestemme hvordan båten skal se ut, sier han og legger til at de bygger mange ulike typer båter på samme type skrog, i tillegg til modellen som ble brukt som demobåt.
-Hensikten med Norgesturneen for oss var å lansere en ny modellserie, 11000-serien, men også å komme oss ut til kundene og markedene som ligger utenfor vårt kontorlokale ved Holmen inne i Oslofjorden. Vi ønsket å introdusere AluVenture og våre båter til folk langs hele kysten.

Eksponering
Selve Norgesturne-prosjektet måtte gjennomføres i to omganger. Første del startet i Oslo i september i fjor og endte opp i Trondheim i midten av november. Herfra startet de også opp del to av turneen i mai i år, som til slutt endte opp i Nordkapp og Honningsvåg. Det ble også tur innom Aqua-Nor på vei sørover igjen. Motorene hadde da gått over 750 timer siden de hadde forlatt verftet, og Bakken og Wikheim estimerte at de hadde vært om bord i 80-85 prosent av tiden.
-Vi har vært innom 80 steder i Norge, og latt over 450 personer få være med på demoturer, men det er minst tre-fire ganger flere som har sett oss og som har fått lære om båt, motorer og utstyret om bord. Det viktigste er at kundene selv kan oppleve hvor bra båten er, teste skrog og stabilitet, og ikke minst hvor stille det er i førerhuset. Folk får ikke bare være med å teste ut ny båt, men også ny en motortype, som er noe av det mest spennende utstyret tilgjengelig på det norske markedet, sier Bakken videre.

Røffe forhold
Responsen fra potensielle kunder er de fornøyd med. Den har gått på hvor komfortabel båten er, det lave støynivået og hvordan den beveger seg i sjøen. Mange av de aktuelle kundene er oppdrettsselskaper, som trenger en rask passasjerbåt til og fra anleggene med økonomisk drift. -Vi har vært innom de fleste store oppdrettere. Flere har fått testet ut båten over lengre tid. De ønsker en båt som kan tilbakelegge opp mot 35-40 nm en vei. De båtene de disponerer i dag er ofte enten store og tunge med innenbords dieselmotorer som gir 12-14 knops fart, eller mindre og raskere båter med utenbords bensinmotorer.
Når det kommer til motorisering så ønsker bransjen diesel som drivstoff på grunn av tilgang, pris og miljø, sammen med servicevennligheten til utenbordsmotorene. De har derfor fått testet demoboten ut til merdene over en periode, for å kunne se på drivstofforbruk og komforten i skroget, og tilbakemeldingene er veldige gode, forteller Bakken. Også selskaper som driver fjordsafari og ekspedisjoner, og som ønsker å utvide turistsesongen utover høsten og vinteren, har vært interessert i en båttype for litt røffere forhold. -Vi har som mål at innen en femårsperiode har halvparten av selskapene vi har vært i kontakt med investert i en av våre båter eller utenbords dieselmotorer. Kundene ser mer og mer på miljøaspektet når de kjøper båt og motor, og vi ser at motorer med diesel og hybrid etterspørres mer.


Støyfritt miljø
11000 XE er bygget for å tåle de mest ekstreme værforhold. Den har et enkelt, tøft og praktisk design med høyt fribord. Skroget er bygget i aluminium, der kjølen og resten av skroget består av henholdsvis 10 og 6 mm aluminium. Førerhuset står på gummiføtter, og er uavhengig av skroget, noe som gjør den vibrasjonsfri. På hver side av huset er det skyvedører, som gir et støyfritt førermiljø når de lukkes. -Et kjent problem og utfordring med båtkjøring er det høye dB-nivået. Derfor bygger vi en båt hvor førerhytten står på gummiføtter, for på den måten å redusere slag og vibrasjoner som skaper støy.
Slik klarer vi å få et arbeidsmiljø i førerhytten på under 70 dB, selv om motorene går på maks turtall, forklarerer Bakken. Sittekomforten er også ivaretatt på beste måte med Ullman-seter. Dashbordet er blant annet utstyrt med to 12-tommer skjermer av merke Garmin, Seastar 360 Control joystick for manøvrering, enkel gir- og gasskontroll og ZipWake helautomatisk trimkontrollsystem. Foran huset er det bygget en liten lugar med soveplass til to, bysseseksjon og toalett. En løsning som kan skreddersys kundens behov.

Lavere forbruk
Noe av det mest spennende på denne demobåten er de svenskutviklede utenbords dieselmotorene. OXE er per i dag verdens eneste leverandør av høyytelsesdiesel utenbordsmotorer. Denne motortypen er relativt ukjent i Norge, men en av deres største kunder er Hurtigruten, som benytter OXE-motorer for sine tenderbåter på sine eksplorer turer. Motorene er basert på blokk fra GM, og er dieseldrevet. Selv om dieselmotorene er dyrere enn bensinmotorer ved innkjøp, dekker man inn dette etter ca. 650 timers drift ved lavere forbruk og lavere drivstoffpriser.

Wikheim forteller at motorene har en forventet levetid på 10 000 timer, der vedlikeholdsintervallet er på 200 timer. Motorene er ferskvannskjølte, slik at man kan ta ut varme til førerhus, lugar, bysse og montere motorvarmer. Den er utstyrt med hydraulisk giring, som gjør giringen mer smidig og girkassen mer holdbar. Med to OXE-motorer hver på 200 hestekrefter, har demobåten en toppfart på 33 knop, og da med et forbruk på 45 liter i timen per motor. I marsjfart på ca. 26-27 knop ligger dieselforbruket på 31 liter per time per motor.

Ny lansering
OXE har i høst lansert ny motor med 300 hestekrefter, i tillegg til 125, 150, 175 og 200-motorene som allerede finnes i markedet. Det skjedde på den internasjonale båtutstillingen i Genoa, Italia, i slutten av september. Motoren er en rekkesekser med volum på 3,0 liter fra BMW, som møter de strengeste miljøkravene og har et 40 prosent lavere drivstoff forbruk enn påhengsmotorer med bensindrift.

Motoren har en motorblokk i aluminium, to turboer med ytelse på 680 nm ved 1750 omdreininger, og bruker OXEs patenterte reimdrift for å overføre kreftene til propellen. Alle serviceelementer er plassert lett tilgjengelig fremme på motoren, og en slitesterk hydraulisk girkasse med trolling-funksjon forenkler bruken. Det gjør at man kan kjøre lenge mellom hvert serviceintervall.
The post Råtøff arbeidsbåt appeared first on Kystmagasinet.