Istrålende aprilsol overleverte Nor-Dan Marine sitt bygg nummer 112 til sin nye eier Jan Erik Andersen fra Engeløya i Steigen kommune. Nybygget, som har fått navnet Akterøy, er en oppgradert type av Nor-Dan Sjark 35. -Vi takker reder for oppdraget og godt samarbeid, og ønsker lykke til med nybygget, heter det fra båtverftet i Evje.
Bredere styrhus
Skroget er bygget i kompositt, og fartøyet har lengde og bredde på henholdsvis 10,65 og 3,60 meter. Den er bygget etter norske regler for merkeregistrerte fiskefartøy over seks meter. Båten er bygget med bredere styrhus, shelterdekk og bulb, og med et lasterom med kapasitet på 9,20 m³. Akterøy er rigget for både garn, jukse og teinefiske, og er godkjent for Bankefiske 1. Dekksrigging er utført av Smådal Mekaniske AS, Luminell har levert baug- og dekkslys og Skipsutstyr har levert søkelys av typen Polarlight.
Dette er virkelig en velutstyrt fiskebåt. Fra førerposisjon har man full oversikt over alle instrumenter og flatskjermer, som for øvrig er integrert i dashboardet. Navico har levert komplett navigasjonsutstyr fra Simrad og Sailorsmate. Fartøyet har blant annet Simrad NSS Evo3 kartplotter, 4Gradar i takkonsoll, HS70 kompass, to Simrad M19-skjermer, Simrad A2004 autopilot og AD80 interface til thruster. Det er også montert eget kamera i maskinrom, slik at man til enhver tid har full oversikt dersom noe uforutsett skulle skje.
Fremdrift
I tillegg har fiskebåten Olex med fjernkontroll på dekk. Det er også montert vindmåler og ekstra ekkolodd i syv tommer på dekk, samt en 19 tommers monitor i bakvinduet for speiling av Sailorsmate. PLS-systemet til båten er levert av GOT AS. Nor-Dan Maritime Service AS har stått for motormon-tasje og all teknisk og elektrisk installasjon. Hovedmotoren er en Perkins med ytelse på 300 hk levert av Universal Diesel. Gir av type ZF 280A, med cruisecommand og elektronisk sluresystem med to styreposisjoner, fra KGK, baugthruster og propell fra Sleipner, samt propellanlegg og ror fra Bosvik AS. Det hydrauliske anlegget om bord er levert av Egil Eng & Co, AJ Drift AS og Fiskeriteknikk AS.
Fartøyet har dessuten trimtanker og tørkeskap av oppgradert modell, vanntank på 180 liter, to dieseltanker på 540 liter hver, Eberspacher varmeapparat på 4 kW, samt mulighet for tilkobling til landstrøm. Båten har en åpen og trivelig interiørløsning, med innredning i oljet eik og hvit respatex, som er levert av Svennevik Bygg. Bysseseksjonen har nedfelt elektrisk kokeplate, innebygd kombiovn og kjøleskuff. Det er egen sittegruppe på babord side i styrhuset. Lugaren er forut og har tre faste køyer og fire skap.

Avventende
Et par uker etter at Akterøy ble overlevert, ble også verftets neste nybygg, Kamilla Mari, ferdigstilt og overlevert. Daglig leder May Britt Hansen opplyser til Kystmagasinet at de har mange prosjekter på blokka for tiden og allerede før sommeren skal to nye kystsjarker være ferdig utrustet og levert.
-Vi har ganske god ordretilgang utover året, så det er ingen krise for oss. Men vi opplever at mange sitter på gjerdet og avventer resultatet av kvotemeldingen og avklaringer om samfiskeordningen. Når det er avklart vil nok etterspørselen løsne opp igjen, sier hun.
Full produksjon
De siste månedene har flere faktorer spilt negativt inn for norske verft og leverandører. Både svakere kronekurs, lav oljepris og Covid 19-pandemien har i ulik grad påvirket mange bedrifter. Foreløpig har verftet i Evje på Sørlandet gått klar av disse.
-Vi har hatt full produksjon under hele korona-perioden, og har heldigvis sluppet unna smitte og karantener. Når det gjelder den svake kronekursen så har den enda ikke slått ut for oss. Vi sitter med ordrelager langt fram i tid for de prosjektene vi har på gang, men vi har fått varsel om at en prisøkning vil komme fremover. Det gjelder i hovedsak fra leverandører i utlandet, forteller Hansen. Hun legger til at for deres del vil lav oljepris oppveie for den svake kronekursen, ettersom deres produksjon i stor grad er avhengig av oljebaserte råstoff som polyester.

Ny avdeling
For Nor-Dan Marine har det hele tiden vært viktig å bidra til lokal sysselsetting og verdiskaping gjennom kjøp av varer og tjenester hos lokale og norske leverandører.
-For oss har det vært et viktig fokus, og spesielt har det vært mye fokus på dette de siste ukene. Det er mange gode norske leverandører som har høy kvalitet på produksjon, sier hun. Selskapet har siden i fjor etablert ei egen teknisk avdeling i Lindesnes, hvor de har en tredjedel eierskap. Avdelingen står for all teknisk utrustning av fartøyene, noe som har vært positivt for effektiviteten av båtproduksjonen. Denne delen har god kapasitet og kompetanse. Det gjør at vi har bedre kontroll på større deler av produksjon og utrustningen av våre fiskebåter, forteller May Britt Hansen.