Quantcast
Channel: Kystmagasinet
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2564

Alvorlig tiltale mot kvotekonge

$
0
0

Ifølge avisen er det lagt ned påstand om bøter, samt inndragning av 232 millioner danske kroner, tilsvarende 337 millioner norske kroner fra fiskeren, som avisen navngir som Henning Kjeldsen. Han skal også miste retten til å drive med næringsmessig fiske, ifølge tiltalen som Statsadvokaten for særlig økonomisk og internasjonal kriminalitet (SØIK) har tatt ut.

I tillegg er det påstand om at en advokat skal bli frakjent retten til å drive som advokat og at en revisor skal miste retten til å fungere som godkjent revisor, eller utøve annen form for revisorvirksomhet. Totalt er ti personer tiltalt. Blant disse skal det også være andre fiskere, men navnet på disse er ikke kjent. Ifølge tiltalen har reglene for fiskekvoter i mange tilfeller blitt omgått slik at en fiskere reelt har kontrollert mer kvote enn tillat.

Henning Kjeldsen er i hardt vær og har fått en alvorlig tiltale mot seg.

Bruk av stråmenn

Omgåelsen av begrensningene på hvor mye en fisker kan kontrollere skal ha skjedd ved at fiskeren har vært den reelle eier av selskaper hvor stråmenn har stått som eiere.

– Etter omfattende undersøkelser har SØIK funnet et grunnlag for straffeforfølgning for forhold som bygger på en forutsetning om, at en enkelt fisker har skaffet seg fiskekvoter gjennom en rekke selskaper. Disse ble registrert som eid av stråmenn, når han selv ikke lenger kunne skaffe seg flere fiskekvoter på grunn av reglene. Det er vår vurdering at han er den eneste som virkelig har hatt med driften av selskapene å gjøre, og at direktørene i selskapene bare har opptrådt som stråmenn, sier Per Fiig, fungerende advokatfullmektig for SØIK i en pressemelding.

Når SØIK legger opp til å frata den de kaller som hovedmannen retten til å drive næringsmessig fiskeri, kan det bli en katastrofe for Kjeldsen. Han har i mange år vært Danmarks mest omtalte fisker. Ikke bare har han fått kontroll over stadig større kvoter, – han har også bygget, kjøpt og solgt fiskebåter i et tempo som har holdt mange verftsarbeidere i arbeid. Ikke minst har han vært medvirkende til en modernisering av fiskeflåten.

Henning Kjeldsen har bestilt en ny svært avansert pelagisk båt ved Zamakona i Bilbao. Det kan bli hardt å sloss med tiltalemakten og samtidig ha hånd om byggingen.

Solgte siste store tråler

I mai 2018 fikk han overlevert nybygget Gitte Henning med lengde på 90 meter og bredde på 17,5 meter, levert fra Kleven Verft. Etter et turbulent år hvor det var store skriverier i danske medier om kvotekonger, og Kjeldsen uttrykte at han nærmest ble forfulgt av et par politikere i det sosialdemokratiske partiet, gjorde han det kjent at han ønsket å trappe ned. Han kunne også opplyse at han hadde kjøpere som var interessert i å ta over både fartøy og kvoter.

Nye Gitte Henning ble først chartret til Varðin Pelagic på Færøyene i fjor sommer, før den på høsten ble solgt til selskapet. Siden har han fisket med Den Gitte Henning som han skiftet ut.

Overrasket med å kontrahere

Så overrasket Kjeldsen mange i oktober i fjor ved at han kontraherte et nytt pelagisk fartøy ved spansk verft. Dette skipet har en lengde på 87,6 meter og er 20 meter bredt. Det er spekket med nye innovative løsninger for å få en økonomisk og miljøvennlig drift.

Selv om det er det pelagiske fiskeriet Kjeldsen er mest kjent for, har han også vært eier eller medeier i et stort antall mindre og mellomstore trålere konsumfisktrålere. Høsten 2016 brakte Kystmagasinet en oversikt over åtte fiskefartøy kontrollert av Kjeldsen, samtidig som han ventet på overlevering av en 32 meter tråler.

Den danske riksrevisjonen kom i 2017 med en rapport som var svært kritisk til hvordan fiskekvoter hadde blitt konsentrert på få hender. Den resultere i en rekke politianmeldelser uten at de anmeldte ble navngitt. Som følge av rapporten ble også to embetsmenn forflyttet.

Frida Amalie og Lasse, to av mange fiskefartøy Kjeldsen har fått bygget de siste årene.

Kona ble stor kvoteeier

Ifølge Berlingske Tidende eide Kjeldsen allerede i 2013 kvoter verdt 800 millioner danske kroner. For å kunne utvide virksomheten besluttet han å få hjelp av sin kone. Et tak på hvor mye kvoter en enkel fisker kunne eie, og hvor mye kvote som kunne registreres på et fartøy, gjorde Kjeldsen gjorde sin kone til kvoteeier.

Via et nytt selskap, Nordstrand Fiskeri, kjøpte hun Lasse, en 5,5 meter lang glassfiberjolle av sin mann for 100.000 kroner. Det gjorde at hun ble godkjent som yrkesfisker. Ved utgangen av 2017 hadde hun kjøpt kvoter til en verdi på 123 millioner danske kroner med utgangspunkt i jollen.

Mange sympatisører

Blant danske fiskere er det mange som forsvarer Kjeldsen og andre fiskere som sitter på store kvoter. De har bare gjort det enhver fornuftig forretningsdrivende ville gjort. Det danske Folketinget vedtok i 2002 å gjøre kvotene for mange fiskeslag omsettelige. Det ble gjort klart at dette ikke skulle medføre at kvotene endte hos få fiskere. Rapporten fra Riksrevisjonen i 2017 fastslår at embetsverket, under åtte ulike miljø- og fødevareministere, ikke hadde fått på plass regler som forhindret oppkjøp av kvoter.

Siden har en minister fått kraftig kritikk og blitt fratatt fiskeriporteføljen som følge av systematisk tilbakeholdelse av informasjon til Folketinget. Det har også kommet frem at tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen har pleiet et nært forhold til en annen kvotekonge, – John-Anker Hametner. Rasmussen fikk blant annet et sommerhusopphold til en verdi av 10.000 danske kroner i fødselsdagsgave, og han har deltatt i en firmafest.

Gitte Henning, som ble bygget av Kleven Verft, er solgt til Færøyene.

Flere år i rettsapparatet

Saken mot Kjeldsen og eventuelle andre «kvotekonger» vil ta flere år i rettsapparatet. Skulle det ende med bøter og inndragning, vil Kjeldsen neppe bli en fattig mann. Derimot er det en stor fare for at utenlandske selskaper, kanskje nederlandske, kjøper seg opp i danske fiskerier. Svært få danske selskaper har kapital til å gjøre dette. Saken har også et politisk innhold som kan ramme danske politikere fra flere partier.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2564