For kystfiskerne i Salten-regionen, mellom Steigen i nord og Rødøy i sør, er Harald Lorentzen og Bofisk deres eneste mulighet til å få levert fangsten. Og man skal lete lenge etter en fiskekjøper som yter samme service for fiskerne som det Harald gjør – døgnet rundt, hele året.
-Selv om Bodø lenge har vært en by i vekst, var det ikke et skikkelig fiskemottak her i regionen. Fiskerne måtte gå i timevis for å få levert fangsten. Det var mange små fiskebåter her i området, men etter hvert ble det færre båter og bruk. Det var ingen satsing på fiskeri i Salten-regionen, forteller han.

Ble fiskekjøper
Bodø har etter hvert fått en fin og lun havn for både fiskebåtene og fritidsbåtene. Mange fiskerne leverer fangsten sin ved mottaket på moloen i byen, mens andre tar fisken på land i egen hjemmehavn og kjører til Bodø for å levere.
-Vi tar imot fisk døgnet rundt, hele året, og har opp mot 30 sedler om dagen. Vi opplever at fiskerne er svært godt fornøyd med den servicen vi gir de, fortsetter han.
Historien om Harald og Bofisk går tilbake til 2001. Han hadde sjark og jobbet som lærer, og likte å ta med elevene ut for å gi de en smak av fiskeryrket. Samtidig kjøpte han kaihuset på moloen i Bodø for å drive fiskemottak og videreforedling av fisk og sjømat. Fiske og læreryrket måtte han derimot kutte ut for å bli fiskekjøper på heltid, ettersom arbeidet på mottaket og foredlingen tok mye tid. I dag omsetter Bofi sk for i overkant av 30 millioner kroner årlig, og har mellom 35 og 40 ansatte både på mottaket, innen videreforedling og i butikkdriften.

Stor kompetanse
Harald forteller om tidvis mye arbeid, døgnet rundt, for å kunne levere ferskest mulig fisk til kundene over hele landet. Hurtigruten var en av de viktigste transportveiene, og paller med fisk ble kjørt med varebil ned til hurtigrutekaia om natten for så å bli skipet ut til kunder i sør. Han har derfor med god grunn lov å skryte av sine ansatte på fiskemottaket.
-Vi har bygd opp en arbeidsstokk med stor kompetanse, som skal ha stor ære for alle kundene vi har fått. At sjømaten skal være fersk og av høy kvalitet er en av Harald og Bofisks viktigste mantra.

-Jeg er helt sikker på at vi skal kunne slå alle mottak i Nord-Norge på ferskest mulig fisk og sjømat, og vi er opptatt av at kundene kan følge hvor og når fisken er tatt på land. Det handler om kortreist sjømat fra mottak og salg til den ligger hos kunden. Selger man dårlig fisk til en kunde en gang, kommer kunden aldri mer igjen, sier den engasjerte fiskekjøperen.

Kortreist sjømat
I tillegg til fiskemottak startet han og kona Elin Pettersen opp fiskebutikk i sentrum, for å gi innbyggerne og kundene kortreist sjømat av god kvalitet. Og i 2019 åpnet de opp en ny fiskebutikk i Hundstad-senteret, en drøy mil utenfor sentrum.
-Markedet skriker etter velsmakende fiskemat, og folk her er vant med sjømat av god kvalitet. De er nærmest blitt bortskjemt på kvalitet. Vi klarer dessuten å være veldig stabile på pris. Faktum er at om vi øker prisene mister vi kunder til butikkjedene, poengterer han.

Ei investering i et nytt kjøkken har gjort at har økt produksjonen av fiskemat til de to butikkene. Blant annet lager de hver dag 35-40 kilo fiskekaker (håndstekes på gamlemåten), bacalao, fiskepudding og fiskeboller.
-Fiskekakene er blitt vårt signaturprodukt, og vi har fått meget god respons på dem. Men det er smak og behag. Det beste vi kan gjøre ovenfor kundene er å servere det beste hver dag.

Tilgjengelig
I fiskebutikkene legger Elin og de ansatte mye ressurser og kreativitet i utstillingene i vinduet og i fiskedisken. Og de er offensive i markedsføringen på sosiale medier, som Facebook og Instagram, noe som har gitt resultater.
-Vi er bevisste på at folk skal se hva vi har i disken. I sentrum er det stor turiststrøm, folk stopper opp, kommer innom og kjøper med seg fiskemat. Mens på Hunstadsentret er det ofte gjennom sosiale medier folk har fått med seg hva vi har i disken. Det handler om å være tilgjengelig der folk er, sier Elin.

For å kunne tekke nye kunder, samtidig som de holder på sine faste, må de både følge og skape nye trender innen sjømat. Mat med lokale råvarer fra regionen og gamle mattradisjoner med tørrfisk og gammelsaltet sei er ifølge Elin på god vei til å bli trendy. Men også internasjonale mattrender, som sushi, påvirker hva folk etterspør når de handler.
-Vi må lytte til kundene og endre oss hele tiden etter hva folk vil ha. Vi er jo her for å yte service for kundenes skyld, sier hun.

yter strålende service ovenfor fiskerne. FOTO PRIVAT.
Laksepaller
Bedriften har de siste årene hatt en stabil omsetning på godt over 20 millioner kroner. Om lag tre fjerdedeler av all fisken de omsetter går til eksport, hovedsakelig til Europa og USA. Resten selges på hjemmemarkedet og fra deres egne butikker i Bodø.

-Vi eksporterer dessuten kveite til USA til god og stabil snittpris, selv om de har kveite tilgjengelig i Canada også, forteller Harald. Grunnen er ustabile og varierende priser fra Canadiskeprodusenter.
Bedriften tar imot og foredler laks gjennom hele året, og distribuerer mellom 700 og 800 tonn. Han trekker frem laksepallene som en viktig årsak til at det lar seg gjøre å eksportere kveite og skrei til markeder som USA.
-Laks sendes verden rundt med fly, og da kan man utnytte muligheten ved å sende kveite og torsk samtidig, sier han.
