Det sier Kristian Valvik Olsen og Mikael Bærøy hos Båt og Motorservice A/S i Ytter- Vikna. Begge er lærlinger i industrimekanikerfaget og skal gå opp til fagbrev til våren. De trives godt ved verftet og håper å få fortsette etter fullført fagbrev.
Allsidig læretid
-Vi ønsker å beholde flertallet av dem vi utdanner her, og de fleste får tilbud om jobb etter læretiden. Men noen velger å reise videre for studier eller jobb andre steder, sier daglig leder Tor Erik Lysø hos Båt og Motorservice A/S.
Bedriften tar inn to-tre lærlinger i året, enten i sveisefaget eller industrimekanikerfaget. Han mener det er viktig å gi de unge mulighetene, og samtidig vise at de kan få en allsidig og god læretid i en mindre bedrift.
Byttet lærebedrift
Det er nesten utelukkende norske arbeidere med lokal tilhørighet i Nærøysund ved verftet, med unntak av en litauisk og to polske arbeidere. Kristian er selv fra Rørvik og har vært elev ved Ytre Namdal vgs i Rørvik. Han forteller at han var utplassert ved Båt og Motorservice da han gikk VG2 industriteknologi, men valgte å søke om læreplass ved et større verft. Etter drøyt år ønsket han å bytte læreplass til Båt og Motorservice.
-Jeg ønsket å bytte lærebedrift, fra en stor bedrift til en mindre, og søkte meg hit. Jeg trives veldig godt her, sier han.
God uttelling
Lysø sier videre at de ikke bare legger vekt på faglig dyktighet.
-Det handler om å være flink i faget, men også om å vise interesse, kunne tilpasse seg og bidra til et godt arbeidsmiljø. Hittil har vi hatt god uttelling på de lærlingene vi har hatt hos oss, sier han. Dette er lærlingene hans enig om.
Bedriften har behov for lærlinger innen industrimekaniker, sveising og platearbeidere. Lærlingene følger opplæringsplan, gjennomfører delprøver og dokumenterer selv arbeidet de gjør, godt veiledet av fagansvarlig hos verftet.

Jobbmuligheter
De har et godt samarbeid med den videregående skolen i Rørvik, og har jevnlig elever på utplassering. Lysø mener det er viktig å gjøre elevene interessert i faget, og vise de hva som blir bygd og gjort lokalt i regionen. Spesielt mener han det er viktig å vise ungdom fra Vikna-området hvilke jobbmuligheter de har lokalt.
-Statusen for yrkesfag har hevet seg, og vi ser at flere søker seg til mekaniske fag her i regionen. Men vi opplever at mange lærlinger forsvinner til større bedrifter. Vi har derfor vært nødt å se nordover til Brønnøysund i Nordland, sier han videre.
Kryssløp
Det var nettopp der de fikk tak i Mikael. Han forteller at han gikk elektrofag og el-energi i Sandnessjøen og Mosjøen, før han tok kryssløp og gikk videre innen industriteknologi i Brønnøysund.
-Jeg lette etter læreplass i Brønnøysund-området, men det var altfor få læreplasser der. Så etter førstegangstjenesten leverte jeg søknad til opplæringskontoret i Trøndelag. Etter noen dager fikk jeg en telefon fra Tor Erik (Lysø) og var på intervju. Da var det bare å pakke sakene å dra nedover hit, forteller Mikael.