Dette blir en helt ny hverdag. Det ser veldig bra ut, med praktiske løsninger og komfort, sier Kristian Garvik. Han er ROV-pilot i Samba Marin, og var ved overleveringen på plass for å teste utstyret. Han har frem til nå vært stasjonert på en mindre båt, og ser frem til å ta i bruk det nye arbeidsverktøyet, som også fungerer som bolig i arbeidsperioden.
– Vi skal nå bo om bord tre uker når vi er på jobb. Det gjorde vi ikke på båten som var mindre. Det blir fint, mener han.

Stabilt
«Fox Inspector» er bygd med et katamaranskrog som er 15,01 meter lang og 9,6 meter bred. Båten skal brukes til å utføre inspeksjon og vedlikehold av oppdrettsanlegg for Lerøy Vest.
Båtens egenskaper er tillpasset kunden Samba Marin. Det brede skroget sørger for stabilitet i sjøen når båten arbeider ved oppdrettsanleggene. Den er i tillegg utstyrt med ballasttanker, slik at den kan senkes litt ned når den skal ligge lenge ved et anlegg. Den brede og høye konstruksjonen gir også et stort innvendig volum. Dette har gitt plass til fire mannskapslugarer, bysse, messe og garderobe med dusj.

Båten har spesialdesignede løsninger som dykkerstige akter og resess i siden for å sikre tilkomst til det store akterdekket. Det er også bygd en egen ROVhangar med tilhørende kommandosentral for piloten. Daglig leder Vidar Grindheim i Mundal Båt sier det har blitt vektlagt å lage en båt med god stabilitet og romslige boforhold, siden arbeiderne skal være om bord i flere uker.

Kompositt
Skroget er laget av vinylester og rovingmatter, med en kjerne av divinycell. Det er en noe uvanlig konstruksjonsmetode på yrkesfartøy i denne størrelsen, men kvaliteten er minst like høy, mener produsenten.
– Båter i kompositt blir bygd etter de samme styrkemessige krav som andre båter. Fortrinnet er at kompositt er lettere i vekt og dermed lett å drive opp til en viss fart, sier Grindheim.
Mundal Båt er en av en håndfull båtprodusenter i landet som lager større arbeidsfartøy av kompositt. Produksjonslokalene i Sæbøvågen i Alver kommune har kapasitet til å bygge båter opp til 50 meter.

Vedlikehald
– Hvordan stiller kompositt seg kostnadsmessig?
– Det er avhengig av hvilken type fartøy det er snakk om. Kompositt er ikke alltid billigere å bygge i, men det er billigere å drifte og krever mindre vedlikehold. Man får også et fartøy med bedre drivstofføkonomi. Fiberkompositt har i tillegg et lavere energiavtrykk enn stål i produksjonen. Prosjektleder Atle Landro fremhever lett vedlikehold som en av de store styrkene til kompositt.
– Her er det ikke noe som ruster, eller maling som flasser av. På fiskebåter slipper man da for eksempel å sandblåse lasterommene for å unngå rust.

Designet «innomhus»
Båten er designet av Maritime Engineering i Knarvik, som også er heleid av brødrene Nils og Atle Landro. Markedet til Mundal Båt er i hovedsak arbeidsbåter til akvakultur og fiskeri langs norskekysten. Selv om det er få produsenter av komposittbåter her til lands, er Mundal Båt alltid i konkurranse i et internasjonalt marked.
– Vi møter konkurranse utenfra. Kundene spør både norske og utenlandske leverandører, men i desse dager er det tryggere å bygge i Norge. Det er vanskelig å følge opp bygg i utlandet som følge av svekket mobilitet, understreker Grindheim.
