Quantcast
Channel: Kystmagasinet
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2564

Norske rederier ønsker grønn teknologi

$
0
0

Grønne og smarte løsninger for shipping og maritim sektor er med på å drive frem det grønne skifte innen skipsfarten. Flere norske rederier ønsker å satse på miljøvennlig og grønn teknologi i sine fartøyflåter. Selskapet Ålesund Maritime representerer flere ulike produsenter som tilbyr kostnadseffektive og miljøvennlig løsninger for maritim sektor.

Grønne løsninger

Kundegruppen er i hovedsak rederier som skal i gang med nybyggeller ombyggingsprosjekter, som ønsker å satse på grønne innovasjoner og en mer miljøvennlig profil.

-Jeg jobber kun med produkter der vi har direkte kontakt med rederiene. Per i dag har jeg en liste på rundt 200 norske rederier som jeg jobber med, men nesten ingen innen fiskeri. Det er løsninger som passer de fleste skip, men foreløpig har jeg ikke nådd helt ut til fiskebåtrederiene, forteller daglig leder Ole Andre Grebstad.

Han sier det er arbeidskrevende for mange mindre rederier, med kun ett eller noen få fartøyer, å jobbe opp mot aktører i markedet som tilbyr grønne løsninger til maritim sektor.

-Større rederier har ressurser til å sette av tid til å definere hva slags grønne løsninger de har behov for. Det har tilsynelatende ikke mindre rederier, de har begrenset ressurser til rådighet til slikt.

Omvendt osmose omdanner sjøvann om til drikkevann. Et mer energieffektivt system, som sørger for riktig vannkvalitet. ILLUSTRASJON: ÅLESUND MARITIME.

Ønsker samarbeid

Porteføljen han besitter består av maritime løsninger og produkter utviklet av kommersielle aktører i utlandet, som ikke har egne avdelinger i Norge.

-Mange utenlandske selskaper må ta kostnadene ved å etablere egne kontorer i Norge. Det ser de ofte som lite hensiktsmessig, i alle fall de mellomstore aktørene. Vi får mange henvendelser fra utenlandske aktører som vil inn i det norske markedet, og ønsker et samarbeid. Men vi ser primært etter komplementære grønne løsninger til de leverandørene vi allerede representerer, sier Grebstad.

-Vi har absolutt vekstambisjoner og god tro på de grønne løsningene vi allerede kan tilby. Målet er å bygge opp bedriften til å bli en totalleverandør. Vi skal ikke bare tilby grønn teknologi, men etter hvert også kunne tilby service på de produktene vi representerer, fortsetter han.

Batteripakker

Flere rederier ser på helelektriske energiløsninger når de skal bygge nye fartøyer. Det er her Grebstad og Ålesund Maritime kommer inn i bildet. Selskapet tilbyr batteripakker, utviklet av den canadiske produsenten Sterling PlanB Energy Solutions, som holder et høyt teknologisk sikkerhetsnivå.

-Vi kan tilby vannkjølte batteripakker, såkalte smarte batterier som er tilpasset båtens operasjonsprofil. Batteripakkene gir lavere kostnader og er bra for miljøet ved lavere karbonutslipp.

Rensesystem for ballastvann utviklet av Bawat. ILLUSTRASJON: ÅLESUND MARITIME.

Smarte batterier

Etterspørselen etter batteriløsninger for båtens fremdrift er stor, men ifølge Grebstad er det mindre etterspørsel etter sikre og smarte batterier som er maks tilpasset fartøyet. Han vet at mange har kunnskap på dette området, men også at mange ikke har satt av tid til å sette seg inn i hvordan en batteripakke optimalt kan defineres.

-Definerer man en batteripakke kun ut fra kWh får man det billigste alternativet målt per kWh, og kanskje ikke det sikreste eller mest hensiktsmessige for rederiet, forklarer han.

Ultralyd mot groe

Bedriften er også agent for flere innovative og grønne løsninger for shipping. En av dem er tyske Hasytec Electronics. Selskapet har tatt i bruk ultralyd for å redusere og beskytte mot groe på skip. Dette er et produkt som allerede er tatt i bruk på over 200 skip, og et stort norsk rederi har tatt det i bruk på hele flåten. Begroing på skip er en stadig utfordring for rederier, som får konsekvenser for lønnsomheten og miljøet. Jo mer groe som fester seg på skipets skrog og propeller, jo mer øker drivstofforbruket. Ved å eliminere begroing brukes det mindre drivstoff.

Redere etterspør helelektrisk løsninger. Grebstad tilbyr vannkjølte batteripakker som er tilpasset båtens sikkerhet. FOTO: ÅLESUND MARITIME.

Reduserer forbruket

-Store og små rederier tar i bruk denne løsningen for å redusere eksponeringen på skroget, slik at man sparer toppstrøkmaling og unngår unødig dokking for å fjerne groe. Den beskytter mot groe, og bidrar til å redusere drivstofforbruket med 10 %. Dette er ikke ny teknologi, men vårt produkt er annerledes enn det som er på markedet mot groe, sier Grebstad videre.

Teknologien er også velegnet for oppdrettsanlegg for å redusere groe på nøter og anlegg, og havbruk er absolutt en sektor han vil jobbe mer opp mot for denne type løsninger. Han presiserer at den har begrenset effekt på fartøyer bygget i glassfiber eller aluminium, men vil være ideell for kyst- og havfiskefartøy bygget i andre materialer.

Omvendt osmose

Tre andre produsenter på Grebstads porteføljeliste er TRASF Eco, Bawat og Hatenboer-Water. Sistnevnte har utviklet enheter som produsere drikkevann av sjøvann om bord på fartøyer ved bruk av omvendt osmose.

-Når det gjelder omvendt osmose så er dette utviklet av selskapet med lengst erfaring med denne type teknologi i verden. Vi opplever at mange rederier nå går over til å ta i bruk dette systemet for produksjon av drikkevann om bord på sine skip, sier han og legger til at de kan leverer standardiserte enheter som produserer mellom 3 og 10 000 m³ i døgnet. Større enheter leveres også, da til brønnbåter.

Fordelene er mange med enhetene de leverer forklarer Grebstad, som mindre strømforbruk og mer energieffektivt, samt at de sørger for riktig vannkvalitet og bakterienivå. Omvendt osmose-systemet vil dessuten kunne benyttes på landbasert fiskeindustri.

Daglig leder i Ålesund Maritime, Ole Andre Grebstad. FOTO: ALF FAGERHEIM.

Ballastvann

Sjøvann har vært brukt om bord i skip som ballast for å oppnå stabilitet i skipet under fart. Å fylle ballasttanker med sjøvann, som transporteres over store avstander, for så å slippes ut i andre farvann har ikke bare vært problemfritt. Med vannet følger det som regel organismer som ikke naturlig hører hjemme i økosystemet de pumpes ut i.

Selskapet Bawat har utviklet et unikt rensesystem for ballastvann. Grebstad, som er agentur for selskapet, forteller at i motsetning til mange andre rensesystem, hvor man benytter UV eller kjemiske stoffer i renseprosessen, er systemet kun basert på pasteurisering av sjøvannet basert på overskuddsvarme ombord. Ballastvannet renses mens båten er i fart, før det slippes ut i sjøen igjen, og er derfor ikke avhengig av kapasiteten på ballastpumpene eller rensing av vannet ved kai. Systemet passer ikke på alle typer fartøyer, men passer særs godt om bord i fartøy med brenselceller.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2564