Quantcast
Channel: Kystmagasinet
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2564

Rigget for nye og flere oppdrag

$
0
0

Det er hektisk aktivitet hos verftet Viknaslipen i Rørvik. Inne i slipphallen står bygg nummer 58, som er godt på begynt og skal leveres medio mars. Ved kai ligger fiskebåten Havbåra, som ble sjøsatt i november. Begge er bevis på verftets gode håndverk og kompetanse i bygging av fiskebåter.

-Havbåra skal leveres i mars og vi er i rute, forsikrer daglig leder Einar Engesvik. Den 19 meter store båten har vært under produksjon siden mai 2019, og skal etter hvert rigges for både garn og line.

-Selve skrogproduksjon ble satt i gang senhøsten 2019, så totalt sett har det vært en 18 måneder lang produksjon som nå nærmer seg slutten.

Korona-utfordringer

Engesvik ble ansatt i januar 2020 og startet som ny daglig leder ved verftet 1. april i fjor, midt i den pågående koronapandemien. Og ifølge han var det ikke fritt for at starten ble utfordrende med covid19-situasjonen.

-Vi har hatt noen utfordringer helt fra mars og frem til nå, med våre arbeidere fra Polen og Estland. Det har betydd at de har jobbet noe lengre perioder når de først har kommet, siden de har hatt karantene før de kunne gå i jobb, forteller Engesvik. Han legger til at Covid19-pandemien har også hatt negativ innvirkning på prisene, og de fleste har opplevd en betraktelig prisoppgang på utstyr som verftet kjøper inn.

Usikkerhet

De siste tre-fire-årene har etterspørselen for nybygg vært god, både fra oppdrettsbransjen og fiskerne. Oppdragene har vært jevnt fordelt mellom oppdrett og fiskeri. Kvotemeldingen, som ble vedtatt av Stortinget sist vår, har likevel bidratt til noe usikkerhet i markedet og kontrahering av nye fiskebåter i løpet av det siste året. Spesielt var det stor spenning til om samfiskeordningen ville overleve, noe flertallet på Stortinget ikke ønsket.

-Vi hadde et tosifret antall tilbud ute i markedet, og spesielt i markedet for båter mellom 11 og 15 meter. Men usikkerhet rundt kvotemeldingen og samfi skeordningen gjorde at minst seks ville vente, forteller Engesvik.

Lærling Michael Sandø (tv) og Einar Engesvik foran nybygg nr 58, som enda ikke er sjøsatt. FOTO: VIKNASLIPEN

Trygg på markedet

Viknaslipen har likevel sikret seg oppdrag ut året. Produksjonen har de flyttet i sin helhet hjem til eget verft.

-Det er en behagelig situasjon å være i. Det betyr at vi er tilgjengelig for oppdrag, selv om vi i dag ikke har for langt perspektiv. Vi har uansett bemannet for nybygg. Når vi nå har flyttet hjem produksjon, handlet det om risikoen med både pris, oppfølging og andre ting med å bygge i utlandet, sier han.

Da Kystmagasinet besøkte verftet mot slutten av fjoråret var han likevel trygg på at de innen utgangen av året (les 2020) ville ha signert kontrakter ut 2022.

-Mange er på vei tilbake, og vi er sikre på å kunne lande et par nye kontrakter. Vi har et godt omdømme i markedet og kjent for god kvalitet, og kundene er fornøyde med fartøyene. Så vi er trygge på at markedet vil ta seg opp igjen, sier han videre.

Fokusmarked

Lokale fiskere, oppdrettere og serviceselskaper har vært gode kunder hos Viknaslipen over lang tid, marked de også i fremtiden ønsker å utvide og utvikle. Verftet har et bra samarbeid med Marin Design (MD) fra Kolvereid når det gjelder fiskebåter, og de bygger båter med MDdesign i spektret 11 til 28 meter. De har også innledet et samarbeid med Innovation JBA i Trondheim for hurtiggående båter og servicebåter opp til 15 meter til oppdrettsnæringen.

-Vi har et bra samarbeid med både Marin Design og Innovation JBA. Både fiskebåter og større servicebåter vil fremdeles være vårt fokusmarked, sier Engesvik. Han mener det er både nært og enkelt med et samarbeid med Marin Design siden, de har en type fiskebåter som verftet har bygd over lang tid.

Omstilling

Verftet er inne i en omstillingsfase, og Engesvik er opptatt å ha de ansatte med på laget skal de kunne modernisere driften.

-Vi må endre oss i takt med tida, og er inne i en prosess der vi blant annet ser på arbeidsmiljø, tilrettelegging og smarte løsninger, samt å kunne jobbe enklere og smartere. Vi ønsker å komme bort fra papirflyt og over på digitale løsninger for å sikre kvaliteten i det vi gjør. Skal vi klare det må vi ha de ansatte med i prosessen, sier han. Her har verftet flere prosesser som går parallelt, og han har stor tro på at de vil se positive resultater på dette området.

-Jeg vil absolutt skryte av alle ansatte ved Viknaslipen. De er en positiv gjeng som er enkel å få med seg og som bidrar positivt når det gjelder de endringene vi jobber med.

Vekke interessen

Et annet område han og bedriften har fokus på er kompetanse og rekruttering. I dag teller de 42 ansatte ved verftet i Rørvik, og de har tre lærlinger under kontrakt. En viktig del av rekrutteringen er samarbeidet med yrkesskolen i Rørvik.

-Vi har to elever i yrkespraksis i tre uker, slik at de får se og lære hva som kreves av de hos oss. I tillegg har vi løpende samarbeid der elever kan komme til oss å jobbe ulike ukedager, som en fast turnus i perioder. Dette er faktisk noe av den positive siden med corona-situasjonen, at slike ting oppstår at det blir begrensninger på skolen. Da får vi de ute i arbeidslivet i stedet. Det er en fin måte å bli kjent på potensielle lærlinger på, sier Engesvik.

Han tror likevel prosessen for å vekke unges interesse for sveising, rørlegging eller mekaniske fag må starte tidligere.

-Vi må tidlig inn i grunnskolen for å fortelle unge om mulighetene både i verftsnæringen, men også i regionen og nærområdet. Her har vi noe å lære av oppdrettsnæringen. De har vært flinke til å komme inn i grunnskolen for å formidle informasjon om næringen og fremtidsmuligheter for jobb, fortsetter han.

Michael Sandø fra Rørvik er eneste lærling i industrirørleggerfaget fra sitt kull ved Ytre-Namdal vg. skole. Einar Engesvik mener verftene må tidlig inn i skolen for å promotere verftsnæringen. FOTO: ALF FAGERHEIM

Eneste rørleggerlærling

En av de som tar læretiden ved Viknaslipen er Michael Sandø fra Rørvik. Han er lærling i industrirørleggerfaget, og eneste rørleggerlærling fra sitt kull fra Ytre-Namdal videregående skole i Rørvik.

-Min far var rørlegger, så man kan si jeg ble inspirert av han til å gå samme vei. Men det er få som satser for å bli rørleggere, så det legger litt ekstra press på, sier han og legger til at oppgavene som rørlegger er veldig varierte, fra å produsere rustfrie rør, boring, sveising, hydrauliske operasjoner og kobling, både av VVS og avløpsvann om bord i fartøyene.

Michael var utplassert hos verftet i skoletiden, og har nå vært lærling i over ett år. Planen er å ta fagbrev til høsten og bli værende ved Viknaslipen.

-Det har gått greit og jeg har lært mye på kort tid. Som lærling må man være utadvendt og ha lyst å lære. Man må ikke være cockey fordi man blir aldri utlært i et slikt yrke, forteller Michael.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2564