Hardhaus som er skiftet ut ble bygget ved Fitjar Mek Verksted i 2003. Det har vært en arbeidshest som har fungert til rederiet fant tiden inne for å kontrahere et 74,5 meter nybygg i mars 2018.
Store skader da flytedokk havarerte
Fartøyet som skulle skiftes ut skulle brukes frem til det nye ble levert. Men i august 2018 havarerte flytedokken til Hirtshals Yard mens Hardhaus var dokksatt. Dokken fikk sterk slagside og Hardhaus ble liggende slik at det oppsto vanninntrenging. Det måtte omfattende reparasjon til ved Oskov Yard i Frederikshavn. Millioner ble brukt på blant annet å reparere skader i maskinrom og deler av innredning, før Hardhaus ble satt i fiske igjen.
I februar, etter endt loddefiske på Island, ble fartøyet solgt til det islandske fiskeriselskapet Ísfélag Vestmannaeyja hf. Rederiet, som har tre pelagiske fartøy, to bunntrålere og en mindre linebåt, ble etablert i 1901 og er Islands eldste selskap.

Nytt praktfartøy på vei hjem
Når dette skrives i slutten av juni passerer Hardhaus Athen med en fart på litt over fjorten knop, tre dager etter at det kastet loss fra Cemre i Tyrkia. For rederiets folk som har fulgt byggingen har det vært en tøff tid. Pandemien har lagt store restriksjoner på mulighetene til å oppleve noe i tiden har oppholdt seg i Tyrkia.
Til lokalavisa Marsteinen sier daglig leder Inge Møgster: – Vi har heldigvis styrt unna sykdom på de ansatte vi har hatt nede i Tyrkia. Men det krever ekstra av disse når de må gå i karantene når de ankommer Norge.

Avansert fartøy med hybrid fremdrift
Nye Hardhaus er et avansert pelagisk fartøy med en solid batteripakke og mulighet for både dieselmekanisk fremdrift og dieselelektrisk fremdrift. Hovedmotoren er en Wärtsilä BV31 som har ytelse på 6544 hestekrefter. I tillegg er det to hjelpemotorer som hver yter rundt 1000 hester. Batteriet som har en kapasitet på 1000 kWh lades primært med overskuddsenergi fra motorene, såkalt peak shaving, og elektrisitet som generes når trålen skytes.

Samtidig som Hardhaus er på vei hjem fra Cemre, bare par måneder etter at nye Libas ble levert fra samme verft, kan verftet glede seg over å kunne begynne byggingen av 71 meter lange Liafjord for samme rederi. Denne fikk de rett etter at Libas forlot veftet.
