Da Icelandic Fisheries og Dan Fish kunngjorde at de skulle arrangere fiskerimesser til høsten gikk det ikke mange timene før medlemsbedriftene i Måløy Maritime Group (MMG) hadde tegnet seg for å delta.
Rask respons
-Det var en veldig rask respons fra våre medlemmer om ønske å delta på messene. Våre bedrifter er generelt glad i å møte potensielle kunder fysisk på messer. Mange av bedriftene har gode kundeforhold med for eksempel skotske, irske og islandske kunder. Det er derfor viktig for oss å være synlig ute blant våre målgrup-per i de ulike landene, forteller daglig leder hos MMG, Miriam Edler.
Størst interesse var det for Dan Fishmessen i Aalborg i oktober, der 12 av 15 bedrifter skal delta på fellesstanden til MMG. Mens 11 av medlemmene vil være å se på messa på Island i september.
Tenke alternativt
Hennes jobb er blant annet å organisere messestanden til MMG, samt legge til rette for reise, opphold og utstillinger på messene. De siste 18 månedene har hun vært nødt til å tenke alternativt for å profi lere bedriftene og den maritime klynga i Måløy.
-Det å være synlig, slik man er på messer, forsvant over natta i fjor. Mange av messene som er aktuelle for oss, er utsatt til 2022, blant annet de britiske. Det har gjort at vi har måttet tenke alternativt med tanke på profilering utad, forteller hun og legger til at Teams har blitt den nye hverdagen i kontakten mellom bedriftene og kundene.
-De fysiske møtene har begrenset seg til kun å være inngåelse og signering av kontrakter, ellers bruker man Teams for å unngå unødig reisevirksomhet.

Sosiale medier
Større bruk av sosiale medier, som Facep medbook og Instagram, og arbeid opp mot tradisjonell media, har vært strategien under korona-pandemien.
-Vi har hatt fokus der vi kan treffe de riktige kundegruppene, samtidig som det har vært viktig å beholde kontakten med de gamle kundene. Derfor har vi tatt i bruk flest mulig SoMe-plattformer, for å aktivt vise frem aktiviteten hos våre bedrifter og i havna generelt, forteller Edler. Hun har ofte vært ute og besøkt de ulike bedriftene på jakt etter gode bilder, filmsnutter og nyheter for å publisere på klyngens SoMe-sider.
Allsidig hverdag
Edler startet som daglig leder, samt markeds- og kommunikasjonsleder, i MMG like etter årsskiftet i 2020. Hun er utdannet medieprodusent fra Høgskolen i Volda, og har flere års erfaring som Key Account Manager og medieprodusent. I tillegg til jobben i MMG jobber hun også 50 % som profileringskonsulent for Hub for Ocean i Florø.
-Jeg har bestandig hatt interesse for båter, siden jeg vokste opp i et marint miljø. Men det har vært en bratt læringskurve og det er viktig å følge med på hva som beveger seg i bransjen. Hverdagen er veldig variert, og man må være allsidig siden det er lite man kan delegere vekk til andre, sier hun.

Ny profilering
Et av prosjektene hun har jobbet med det siste året er produksjon av en ny profileringsfilm for MMG, som har fått den engelske tittelen «This is MMG». -Vi ønsket å tenke helt nytt for å vise hva og hvem som er MMG, og ønsker å vise fram alle de flinke og varierte bedriftene vi har i klynga i filmen. Fordi vi har et så stort og variert servicetilbud for den maritime næringen, er det hele tiden stor aktivitet hos bedriftene her. Og våre bedrifter yter en unik service, hvor man kan ringe hele døgnet og folk stiller opp. Det er imponerende å vite at folk i generasjoner har stått på, døgnet rundt, for kundene sine. Det er det vi ønsker å få frem med en slik film, forteller Edler.
Hun forteller at for flere av bedriftene har covid19-pandemien vært utfordrende, men at de har vært flinke til å omstille seg og holde hjulene i gang. Nybygg har derimot tatt litt lengre tid å ferdigstille, og noen kunder har sittet på gjerdet i 2020 med tanke på kontraktinngåelse. -Men det har gått seg til etter hvert. Flere av bedriftene har fått mer aktivitet og fått flere ansatte, blant annet Baatbygg, Selstad og Ulvesund Elektro. Det er et godt tegn.
Videreførte satsingen MMG startet opp i 2016 som et prøveprosjekt med varighet på tre år. Etter en suksessfull prøveperiode valgte medlemsbedriftene å videreføre satsingen med den maritime klyngen. I dag består klyngen av 15 bedrifter med kompetanse innen skipsdesign, skipsbygging og verft, installasjoner og elektronikk, havnetjenester, fabrikkutstyr og leverandører av fiskeutstyr og tauverk.
Edler forteller at hennes jobb handler mye om å følge opp eksisterende medlemmer og linke dem sammen, samtidig som de ser etter nye bedrifter til klyngen.
-Vi ser hele tiden mulighet til å knytte til oss flere medlemmer innen havbaserte næringer. Et av ønskene er å få inn bedrifter innen fiskeforedling og mottak for å øke bredden i MMG, sier hun.