Trengs det en ansiktsløftning på et gammelt slitent skrog, kan man etter få dager seile derfra med et flott skip, fritt for rust og med friske farger på skroget. Noen damer eldes raskere enn andre, – spesielt om en snakker om skip. Fiskefartøyer får juling store deler av året. Tråldører, stålwire og kjetting banker løs maling, mens enorme krefter river og sliter i festene til trålvinsjer og tromler.
Kort vei fra Sørlandet
For rederne på Sørlandskysten er det få muligheter til å finne slipper og verksteder i nærheten. Danmark blir for det beste alternativet når noe skal gjøres på båten. Verksteder i Thyborøn, Hanstholm og Skagen kjemper med Hirtshals om båtene. Sannsynligvis har Vestkajen Maskinværksted A/S den aller største andelen. Om det skyldes at de er dyktigst eller billigst, skal være usagt. Men de ligger nærmere Norge enn andre verksteder. Det teller også.

Ny direktør i mai
I 2017 solgte direktør og eier av verkstedet, Tonny Jensen, bedriften til Hirtshals Yard. Det skapte bekymring hos mange fiskebåtredere som ikke snakket om Vestkajen Maskinværksted, men om Tonny, når de skulle over Skagerak for å få orden på båten.
Det var mange norske fiskere som fryktet at det med et stort verft som eier, ville det bli andre tider. Men Tonny fortsatte som leder for verkstedet, og først i vår trakk han seg fra stillingen. Nå har Morten Mikkelsen overtatt ansvaret for å lede verkstedet. Han kommer fra Vestergaard Marine Service (VMS Group) i Fredrikeshavn, hvor han har arbeidet i femten år som prosjektleder og selger.
– Vi har Tonny med oss videre som konsulent, hvilket er veldig bra. Han har ledet verkstedet siden 2004, og har vært viktig for den posisjon vi har i det norske markedet, sier Morten til Kystmagasinet.

Mye å gjøre siden februar
Danmark, som resten av verden, har vært hardt rammet av Coronapandemien. Mange redere har kviet seg for å gå til utenlandske havner, når regler om innreisekarantene i Norge har endret seg konstant. Men i vår kan det se ut som om ting har normalisert seg.
– Vi er så heldige at kom ut av siste regnskapsår med et godt resultat. Siden februar i år, er det kanskje to eller tre uker hvor vi ikke har hatt full beskjeftigelse. Og fremover har vi mange større oppdrag, forteller Morten.
Norske fiskefartøyer utgjør over halvparten av oppdragene til Vestkajen Maskinværksted. Utenom danske fiskefartøyer, har det vært vanskelig å få båter fra andre land som kunder.

Shetlandsk tråler skiftet gir
Men i sommer kom den shetlandske tråleren Arcturus til Hirtshals. Den 20 meter lange tråleren, bygget i 1920 ved det britiske verftet Coastal Marine Boatbuilders, skulle skifte gir. De hadde et Mekanord 500HS gir, og ville ha en ny utgave av samme gir. De skulle også ha et nytt manøvreringssystem fra danske Lyngaa Marine, samt få utført en del vedlikehold. Nå håper Morten at de både gjorde en god jobb og hadde en pris som gjør at andre britiske båter velger Hirtshals når større oppgaver skal utføres. Arcturus er en av seks slike trålere på Shetland.

Norske viktigst
Fortsatt er det norske båter som er viktigst, og nok vil være viktigst i all fremtid. Ved kaien ligger reketråleren Emily Sør hjemmehørende i Arendal. Hun ble bygget om i sommer. Men det ble ikke tid til å male maskinrommet. Nå maler det lokale selskapet BHJ Coating maskinrommet.
På slippene ligger det to norske trålere. Den ene er den 27 meter lange tråleren Eigenes som har fått malt skroget og fikset på hydraulikken. Det er ikke lengre tilbake enn i desember, at Eigenes var her og fikk montert to nye slingrekjøler for å dempe rullingen. Ved siden av Eigenes ligger den 24 meter lange tråleren Høviktrål. De har fått skåret hull i skroget og girboksen er tatt inn på verkstedet og demontert. De venter nå på reservedeler slik at giret kan repareres og monteres på plass.

Flere trålere skal skifte motorer
Flekkerøytråleren, 39 meter lange Piraja, er en annen båt som gjester verkstedet ofte. De skal i høst på slipp for å skifte motor. Det samme skal den 15 meter langere tråleren Astor fra Grimstad. Astrid Ann, en 26 meter lang tråler hjemmehørende i Arendal, skal også ha ny motor i høst.
Fartøyer som fra neste år skal ha en ny motor må da installere en motor som renser eksosen for NOx. Det betyr for mange en ombygging for å få plass til en tank som kan romme flere kubikkmeter urea. Skifter de til ny motor i år, så slipper de utgiftene. Det kan i praksis bety flere millioner i besparing. For Vestkajen Maskinværksted A/S betyr disse endringene i regelverket en del millioner ekstra i omsetning utover høsten.

Selvstendig verksted
Selv om Vestkajen Maskinværksted eies av Hirtshals Yard, er de helt selvstendige, så for norske fiskebåtredere er lite forandret når de kommer til verkstedet. Kanskje vil de legge mest merke til at innholdet i et lager nå blir fjernet slik at det blir bedre plass inne i verkstedhallen, og i slippene blir en del skinner nå skiftet ut.
– Vi samarbeider selvsagt med Hirtshals Yard når det er fornuftig. Har de ledig arbeidskraft som vi trenger, så leier vi fra dem, og motsatt. Akkurat nå holder vi på med en stor slangetrommel til det norske bunkersfartøyet Haltbakk Star. Men vi har fortsatt samme korte beslutningsprosesser som før, sier Morten.

Over hundre båter i året på slippen
Vestkajen sin slipp har tre spor og fem vogner. Det største sporet kan ta opptil 600 tonn. Hvert år har de rundt 100 til 130 fartøyer i slippen. De har også en egen heis for mindre sjarker, eller joller som de sier på dansk. Reparasjonskaien ved verkstedet har en lengde på 150 meter. Det er ikke uvanlig at det ligger flere fartøyer der for å få utført reparasjoner eller vedlikehold.
I senere år har det vært en utvikling hvor ikke bare båter fra den sørligste delen av Norge, fra Hordaland og sørover, har søkt til Hirtshals for vedlikehold, reparasjon eller ombygging. Det har også blitt vanligere å se båter fra nordlige deler av landet. Selv om det kan være lengre å seile til enn norske verksteder, har Hirtshals, i likhet med en rekke andre danske havner, fordelen ved at de har samlet et stort antall servicebedrifter i nærområdet.
Enten en trenger hjelp til elektronikk, elektrisk, tømrerarbeid, oppbygging av akslinger og propellblad, så finnes det lokale bedrifter. Og de trenger ikke flere timers reisetid for å komme, de er minutter unna. For mange er muligheten til å bunkre diesel et par kroner rimeligere enn i Norge også interessant å få med seg. Andre fartøyer benytter muligheten til å levere en fangst til auksjonen i håp om å få bedre pris enn i Norge.