Rederiet benytter trålerne polske Annelies Ilena, tyske Maartje Theadora og lituanske Margiris i dette fiskeriet. Annelies Ilena opereres i samarbeid med islandske Samherji. 136 meter lange Margiris ble i 2012 gitt navnet Abel Tasman og sendt til Australia for å fiske etter hestemakrell der. Etter stor motstand fra australske miljøaktivister ble fartøyet nektet å operere i australsk farvann, og forlot Australia etter å ha ligget seks måneder og ventet på å komme i fiske. Nå er skipets hestmakrellfiskeri i en annen del av Stillehavet sertifisert som bærekraftig.
Hestemakrellfiske MSC-sertifisert
Tester ny stabilisator for arbeidsbåter
Dacoma har gått sammen med den danske båtprodusenten Tuco Marine for å teste ut Airkeel stabiliseringssystem på en syv meter lang ProZero arbeidsbåt.
Banebrytende
Airkeel-teknologien er et nytt og banebrytende stabiliseringssystem for arbeids- og servicebåter, og kombinerer økt sjødyktighet, komfort og redusert drivstofforbruk. Ifølge Dacoma vil dette være et steg i retning av en mer bærekraftig og karbonfri utvikling innen den maritime næringen.
-Det fantastiske med vår teknologi er at det tillater våre kunder å utvide operasjoner i dårlig vær, samtidig som de sparer drivstoff. Det er helt unikt, forteller Arnd Baurichter, CEO og grunnlegger av Dacoma i Svendborg, Danmark.
Økt oppdrift
De første testene vil fokusere på kjølkompensering og rulledemping i bølger. Teknologien er basert på et nedsenket, luftfylt flotasjonslegeme, som er montert i bunnen av skroget. Et mekanisert datastyrt system skal flytte Airkeel fra side til side, og stabilisere fartøyet mot rullebevegelsene, samtidig som det gir ekstra oppdrift. For arbeidsbåter i størrelsesorden 7-15 meter gir stabilisatoren en økning i oppdrift på opptil 15 prosent, som kan benyttes til ekstra last uten behov for mer fremdrift.
Prototype
Teamet til Dacoma har brukt ett år på å utvikle stabiliseringssystemet fra tegnebordet til en fullt utviklet prototype.
-Vi har arbeidet hardt for å klare dette, og det ville ikke vært mulig uten hjelp fra The Maritime Cluster of South Funen og våre sponsorer fra Det danske maritime fond og Innovation Fund. Vi har funnet den rette partneren i Tuco Marine, som er lokalisert bare 30 kilometer fra oss, og som har både ekspertise innen båtbygging og markedsinnsikt i å kunne nå ut med vårt produkt, sier Baurichter.
Samarbeid
Tuco Marine har lang erfaring i utvikling og bygging av ProZero arbeidsbåter for offshore og havbruksnæringen. De siste årene har bedriften levert flere arbeids- og servicebåter til norske oppdrettsselskaper langs kysten. Jonas Pedersen, CEO i Tuco Marine, er fornøyd med at Dacoma har valgt dem som samarbeidspartner i prosjekter.
-Vi er glad for å samarbeide med Dacoma i testing av Airkeel-teknologien. Med våre ProZero-arbeidsbåter er vi i førersete når det gjelder teknologi og innovasjon i å utvikle arbeidsbåter til ulike operasjoner og kapasitet. Vi er stolte av at Dacoma har valgt ProZerobåter som testfartøy til deres ambisiøse utvikling og testing, sier han i en pressemelding. Han legger til at det er viktig for dem å erfare potensialet i Dacomas stabilisatorsystem.
-Våre raske og lette arbeidsbåter er veldig allsidige, og vi er hele tiden på jakt etter å øke deres funksjonalitet. Høyere kraner og lastekapasitet er to interessante funksjoner vi gjerne vil teste ekstra i fremtiden, sier han.
Flying Fish nye, raske aluminiumsbåter
Flying Fish Z tilbys i dag med 2 skrogutgaver, begge i aluminium, med forskjellig dekksbredde og høyde. Overbygget er i laget i kompositt og kan tilpasses i lengden etter behov for innredning. Alternativt kan overbygg også bygges i aluminium.
Skrogform
Flying Fish Z – skrogene har dyp V-bunn, svært gode sjøegenskaper og er beregnet for høy fart. I tillegg til flere separate skrogtanker, er disse båtene også utstyrt med en slitesterk spesialfender langs hele skutesiden som bidrar til ekstra reserveoppdrift og sikkerhet. Båtene er tilpasset profesjonelt bruk og utrustes med kvalitetskomponenter som bidrar til lang levetid.
Mulighet for hybrid fremdriftslinje
I det modulære byggesettet ligger også muligheten å utruste båtene med forskjellige fremdriftsalternativer som vannjet, hekkaggregat eller utenbordsmotor, enten med en eller flere fremdriftslinjer. Det nye er også muligheten for hybrid fremdriftslinje, for eksempel i kombinasjon med vannjet, noe som vil gi reduksjon i drivstofforbruk, utslipp og støy i tillegg til å redusere timetall og følgelig slitasje og vedlikeholdskostnader på hovedmaskineriet.
Fokus på praktiske detaljer og sikkerhet
For å få til gode arbeidsverktøy er det viktig å få til praktiske detaljer i samarbeid med kunde. Det er videre lagt vekt på sikkerheten for personellet om bord. Det fleksible designet gir mulighet for å utruste FF båtene med et bredt spekter av utstyr for å løse oppgaver innen alt fra dykking til personbefordring. Felles for alle anvendelsesområdene er at FF båtene gir mannskapet en sikker, stabil og robust arbeidsplass enten det er snakk om ROV inspeksjoner, patruljeoppdrag eller oppgaver innen søk, redning og ambulansetjeneste.
Første bygg allerede i produksjon
Første båt av typen FF33Z MK2 er allerede under bygging og skal leveres til høsten. Båten blir utrustet for personbefordring og skal brukes i oppdrettsnæringen. Båten produseres i sin helhet ved Hukkelberg sitt verft på Aukra, hvor det i en årrekke har vært produsert hurtiggående arbeidsbåter i aluminium båter til inn og utland.
Hav Line får forlenget dispensasjon
Produksjonsfisk er fisk med synlige feil eller mangler. Fiskekvalitetsforskriften sier at all produksjonsfisk må sorteres og bearbeides i Norge.
Hav Line fikk 16. mai i fjor en midlertidig dispensasjon fra forskriften til å sortere fisk i Danmark. Dispensasjonen ble gitt på visse vilkår, blant annet må fisk med feil og mangler returneres til Norge for videre bearbeiding.
Dispensasjonen løper ut 1. juli i år. Hav Line har søkt om å få forlenget dispensasjonen med ett år, noe Nærings- og fiskeridepartementet har avslått. Det er hensynet til norsk fisks omdømme som ligger til grunn. Saken er påklaget, og neste skritt er at klagen skal behandles av Kongen i statsråd.
Nærings- og fiskeridepartementet har besluttet å forlenge den eksisterende midlertidige dispensasjonen fram til saken blir behandlet av Kongen i statsråd.
1.juli lanserer Norge bareboatregistreringi Skipsregisteret
– Vi jobber kontinuerlig med vilkårene for norsk maritim næring. Bareboat-innflagging vil kunne øke antall norske skip under norsk flagg og styrke sysselsettingen av norske sjøfolk. Det gir næringen tilgang til nye markeder, samtidig som det kan hindre permanent utflagging fra norske skipsregistre, sier næringsminister Iselin Nybø.
– Dette har vært et ønske fra næringen og er et viktig tiltak for at Norge fortsatt skal være en konkurransedyktig og attraktiv flaggstat, sier fungerende sjøfartsdirektør Lars Alvestad. Administrerende direktør i Norges Rederiforbund, Harald Solberg, er også svært positiv.
– At det nå åpnes for bareboat-registrering er en viktig oppfølging av regjeringens maritime strategi. Bareboat er en vanlig leieform for skip i internasjonal skipsfart og de nye reglene vil både kunne bidra til innflagging til de norske registrene og hindre utflagging. I dag er det mange andre skipsregistre internasjonalt som åpner for slik registrering. Ved å åpne for dette i Norge får man en ytterligere styrking av norsk flagg og de norske skipsregistrenes konkurransedyktighet.
Bareboatregistrering ut avregistrene
Muligheten for å bareboatregistrere ut av NIS/NOR for en periode innebærer at skipene ikke lenger må permanent slettes fra Skipsregisteret. Eierskap og panteheftelser blir værende i Norge mens skipet seiler under utenlandsk flagg i løpet av bareboat-charterperioden. Ved utløp av charteravtalen vil skipet nok en gang heise det norske flagget.
I motsetning til enkelte andre flaggstater er det ikke satt begrensninger for hvilke land et skip kan bareboat-utflagges til. Registrert eier og panthavere må gi samtykke til endring av flagg og vil ha vurdert det utenlandske flagget nøye.
Bareboatregistrering inn i registrene
Som med bareboatregistrering ut, kan også bareboatregistrering inn i NIS/NOR være ønskelig. For et skip som er gjenstand for salg og lease back-transaksjoner med utenlandske finansieringsinstitusjoner kan det, for eksempel, være en løsning for å beholde norsk flagg.
Finansieringsinstitusjonen kan kreve registrering av eierskap i et utenlandsk skipsregister. Den tidligere eieren, nå befrakteren, kan da velge å bareboatregistrere skipet tilbake til ett av de norske Skipsregistrene. Eierskapet og pantelånene vil forbli i det utenlandske registeret, mens skipet fortsetter å seile under det norske flagget.
Varighet
Bareboat-charteravtalen både inn og ut av de norske Skipsregistrene kan ha en varighet på 10 år med mulighet for 5 års forlengelse om gangen. Ordningen vil bli evaluert etter fem år.
VARD tildeler Hydroniq kontrakt på sjøvannkjølere
Ifølge kontrakten skal Hydroniq Coolers levere selskapets «Rack» sjøvannskjølesystem til hekktråleren. Denne typen sjøvannskjøler er integrert i skroget under fartøyets hovedmaskinrom, hvor det reduserer temperaturen til skipets hovedmotor og andre støttesystemer ved hjelp av sjøvann, men uten å ta opp verdifull plass i maskinrommet.
– Dette er et søsterskip av en tilsvarende hekktråler som VARD leverte til Nergård Havfiske tidligere i år. Vi er derfor godt kjent med både fartøytypen og skipsbyggerens kvalitetskrav, sier Arnt Ove Austnes, salgssjef hos Hydroniq Coolers.
Hekktråleren er av VARD 8 02 design og er utviklet av Vard Design i Ålesund. Levering av båten er planlagt fra Vard Brattvaag i første kvartal 2022. Skroget skal bygges hos Vard Braila i Romania.
Hydroniq Coolers skal produsere og sammenstille sjøvannskjølerne ved selskapets hovedkvarter utenfor Ålesund og levere det til Vard Brattvaag. Kontraktsverdien er ikke oppgitt.
Det nye fartøyet vil ha en lengde på 80 meter og være 17 meter bredt. Det vil utstyres med VARDs fangsthåndteringsløsning med tank for levende fisk for å opprettholde god fiskevelferd frem til prosessering, en avansert fiskefabrikk, høy lastekapasitet for nedkjølt og frossen fisk, samt ensilasjetanker for lagring av hoder og tarmer for å sørge for full biomasseutnyttelse av fangsten.
Tråleren har både dieselmekanisk og dieselelektrisk fremdriftssystem, kombinert med batterier og VARDs SeaQ Energy Storage System og SeaQ Power Management System, for kraftoptimalisering av alle operasjoner, noe som resulterer i miljøvennlig drift.
– Hekktråleren er designet for å bringe fangsten i land med minst mulig miljøfotavtrykk. Ettersom vår Rack sjøvannskjøler er svært energieffektiv og har lave vedlikeholdsbehov, og dermed holder utslipp til luft så lave som mulig, vet vi at systemet er en god match for miljøprofilen til tråleren, legger Austnes til.
«Rack»-systemet er utformet for å øke tiden mellom hver rengjøring og redusere tidsbruken når rengjøring av systemet er nødvendig. Skipet trenger ikke dokkes for vedlikehold og rengjøring ettersom kjølerne kan trekkes ut fra under maskinrommet selv når man er til sjøs.
Hydroniq Coolers er eid er eid av investeringsselskapet SMV Invest AS (tidligere Sperre Mek. Verksted AS). Navnet «Hydroniq» henspiller på temperaturregulering ved bruk av væske.
Nergård Havfiske AS holder til i Nord-Norge. Selskapet ble etablert I 1946 har i dag omtrent 170 ansatte. Nergård Havfiske er del av Nergård-gruppen.
Fiskesprell får 10,5 millioner kroner
– Vi er veldig glade for at Nærings- og fiskeridepartementet ser hvilken rolle Fiskesprellprogrammet spiller i forbedring av barn og unges kosthold, sier markedsdirektør hos Norges sjømatråd, Camilla Beck Sætre.
Det er Norges sjømatråd som leder Fiskesprell via landsomfattende aktivitet i barnehager og skoler. Beck Sætre forteller at programmet bidrar til å utjevne sosiale ulikheter i kosthold, samtidig som det får barn til å like fisk.
Sjømatkonsumet i Norge har falt i mange år, og det er spesielt barn og unge som spiser altfor lite fisk i forhold til myndighetenes kostråd. Undersøkelsen Ungkost viser at norske 13-åringer spiser mer sjokolade og godteri enn fisk i løpet av en uke, og at sjømat utgjør en stadig mindre del av kostholdet. Dette er en trend vi må snu gjennom blant annet videreutvikling av Fiskesprell. Det er viktig at barn får smake ulike retter med fisk i ung alder, for da vil fisk bli en naturlig del av kostholdet når de selv etablerer sine spisevaner.
Fokus på sjømat og bærekraft
Dette er fiskeri- og sjømatministeren enig i, derfor har han økt Fiskesprellbevilgningen med 6,5 millioner kroner, til sammen 10,5 millioner kroner.
Pengene skal bidra til at Fiskesprell skal kunne nå enda flere, for eksempel foreldre som jo har hovedansvar for barnas kosthold. Fiskesprellporteføljen skal også utvides slik at klima og bærekraft integreres i det faglige sammen med ernæring, sier Ingebrigtsen i en pressemelding.
Dette er godt nytt for Anna Reibo Jentoft, leder for Fiskesprell hos Sjømatrådet.
Disse midlene vil bidra til å styrke Fiskesprelltilbudet vårt, og vil gi flere barn gode sjømatopplevelser, sier hun.
Jentoft mener pengene kommer godt med i den viktige jobben som gjøres for å få barn til å spise mer sjømat i hverdagen. Hun synes også det er spennende at det skal fokuseres ytterligere på klima og bærekraft.
Vi er blant annet i gang med å utvikle nytt undervisningsmateriell til grunnskolen, hvor et av de tverrfaglige temaene er bærekraftig utvikling. Rapporten Klimakur 2030 viser tydelig hvordan det er en naturlig kobling mellom økt sjømatkonsum og bærekraft, forteller hun.
Med den økte bevilgningen fra Nærings- og fiskeridepartementet vil enda flere barn og unge få gode sjømatopplevelser i barnehagen og på skolen fremover. Mange barn og unge er svært opptatt av klima og bærekraft, og vi er sikre på at vi gjennom videreutvikling av Fiskesprellprogrammet vil nå dem på en god måte, slik at sjømat blir en viktig del av et bærekraftig og klimavennlig kosthold, legger Beck Sætre til.
Fisk er ikke kjedelig mat
I tillegg til å drive med kompetanseheving hos voksne som jobber med barn i barnehage og skole, for å motivere dem til å servere mer sjømat og bruke matlaging som pedagogisk aktivitet, samarbeider Fiskesprell med salgslagene. Dette for å få råvarestøtte til skolene, slik at de skal kunne kjøpe mer fisk til mat- og helsefaget.
I Fiskesprellprogrammet er det viktig å vise at fisk ikke er kjedelig pliktmat, men noe som er like godt som kjøtt og kylling – og det er håp, for barn liker fisk, selv om foreldre ikke tror det.
I en fersk Ipsosundersøkelse sa 7 av 10 barn at de gjerne skulle ha spist mer fisk dersom de fikk servert fiskeretter de liker, og her kan Fiskesprell inspirere ved å gi barn positive matopplevelser. Vi lærer dem at fisk på ingen måte er kjedelig, men akkurat som for kylling er det behov for rett tilberedning og krydring for å få frem den gode smaken. Fisk er lettvint og raskt å tilberede, og man kan enkelt bytte fra kjøtt til fisk som ingrediens i familiens favorittretter. Det håper vi barn lærer gjennom Fiskesprell, avslutter Beck Sætre.
«Sølvfisken» skal styrke beredskapen hos vestlandske oppdrettere
I 2015 gikk tolv lokale oppdrettere på Vestlandet sammen og etablerte et unikt driftsfellesskap. Bakgrunnen for samarbeidet var et stadig strengere regelverk for lus, og ved å samle ressurser i Godfisken skulle man i fellesskap løse viktige utfordringer og styrke beredskapen for oppdretterne.
Nå har driftsfellesskapet gått til innkjøp av nybåten «Sølvfisken». Godfisken ledes av Gaute Vassbotten, som nærmest er oppvokst på merdkanten i familieforetaket Steinvik Fiskefarm. Han forteller om bakgrunnen for nyinvesteringen:
– For et år siden gikk vi til innkjøp av 24-metringen «Godfisken» fra Moen Marin. Etter tre måneder så gruppa behov for enda flere båter i sving. Samtidig har eierne ambisjoner om at all overskytende kapital skal reinvesteres i nytt utstyr som gir oss enda bedre beredskap. Til nå har vi brukt over 150 millioner til nye og bærekraftige investeringer, og flere kommer det til å bli.
Det geografiske omfanget for driftsfellesskapet befinner seg mellom Sunnmøre og Sogn, men ved ledig kapasitet vil fartøyet være i beredskap for andre oppdrettere ved behov. Båtens virkeområde vil være langs hele kysten, med hovedvekt på Vestlandet.
Et multifunksjonelt arbeidsjern
Hovedgeskjeften blir som støttefartøy til brønnbåt, og fartøyet utstyres med et mobilt bløggesystem som har en kapasitet på inntil 30 tonn laks/ørret lagret på RSW. På kort tid kan båten omstilles til en ren arbeidsbåt med stor dekksplass tilgjengelig.
– Vi har fått en smekker fleksibåt som både kan bløgge og serve andre viktige arbeidsoperasjoner. Nybygget skal være operativt 24/7, året rundt. Derfor var det viktig med en arbeidshest som takler tunge og langvarige operasjoner, med god kran- og lastekapasitet og stort arbeidsdekk. Samtidig er det viktig med hyggelige fasiliteter som besetningen kan trives med, utdyper Vassbotten.
Flåteutvidelsen øker også kapasiteten om flere oppdrettere har behov samtidig.

Dåpsfest i Florø
Fredag ble «Sølvfisken» døpt i Florø under en samling av eiere og leverandører. Cornelia Osland, fikk den gjeve æren som gudmor for fartøyet. Cornelia som allerede er gudmor for et fartøy med samme navn, fikk nok en gang full klapp på første forsøk med sjampanjen i båtsida.
Moderne og åpne løsninger
«Sølvfisken» er en NabCat 1512, måler 15 x 12 meter, og når en maksfart på 11 knop.
– Vi jobber stadig med å videreutvikle båtene med nye og funksjonelle løsninger, samt et friskt og moderne utseende, forteller Moen Marins prosjektleder Jan Tore Ysland, som trekker frem flere sentrale forbedringer ved den populære arbeidskatamaranen:
Nytt på båten er blant annet et mer fremtidsrettet styrhus med åpnere løsning og med frittstående brokonsoller. Vinduene i aktre styreposisjon er nå heltrukket fra topp til bunn for bedre utsyn. Generator og ballastsystem kan også fjernstyres fra broen.
God hygiene på dekk er viktig, og riktig renholdsutstyr er avgjørende for et godt resultat. Derfor leveres alle 15-metringer nå med Mekon lavtrykks vaskeanlegg. Den banebrytende teknologien kombinerer lavtrykkstasjoner med riktig kjemidosering. Løsningen hindrer vanntåke og aerosoler som er bakteriebærende, og sørger for effektiv rengjøring.
Rask levering og kvalitet i alle ledd
For Vassbotten var kvalitet og rask levering avgjørende for nyanskaffelsen.
– Likt som før trengte vi en båt raskt og Moen Marin hadde en som var leveringsklar. Vi er svært fornøyde med forrige innkjøp, og da var valget enkelt. Flere av eierne i Godfisken har også handlet med Moen Marin tidligere og vet hva de står for: Kvalitet, rask levering og god service.
Tilrår lågare seikvote i Nordsjøen
Kvoterådet for sei er at det ikkje skal fiskast meir enn 65 867 tonn, som er ein nedgang på 25 prosent i høve til kvoterådet for 2020.
– Det har vore forholdsvis svake årsklassar av sei dei siste åra, men det er likevel innanfor det ein må kunna kalla naturlege variasjonar. Rådet er på nivå med fangstane 2012–2016, seier forskar Bjarte Bogstad.
Liten oppgang for torsk
For torsk i Nordsjøen er rådet på inntil 14 755 tonn, som er 8 prosent høgare enn rådet for 2020, men likevel svært lågt historisk sett.
– Kvota for 2020 var eit kraftig kutt frå året før. At det går litt opp neste år, er på vilkår av at fangsten faktisk blir redusert i tråd med kvota. Det er ikkje ei friskmelding av bestanden, seier Bogstad.
Meir hyse, mindre lysing
Torsk og sei er dei to viktigaste botnfiskbestandane i Nordsjøen for norske fiskarar.
Vidare går kvoterådet for hyse opp med 66 prosent til 69 280 tonn, rådet for kvitting går opp med 19 prosent til 26 304 tonn, rådet for raudspette ned med 2 prosent til 162 607 tonn og rådet for lysing går ned med 6 prosent til 98 657 tonn.
For desse fire bestandane utgjer norsk fiske ein liten del av totalfangsten.
Oppdaterte råd i november
– For alle desse bestandane er rådgivingsdokumenta frå ICES forkorta noko på grunn av koronasituasjonen. Fjorårets råd frå ICES, som har meir utfyllande informasjon, ligg som vedlegg til årets råd. I vår omsetjing av råda har vi tatt inn litt slik informasjon, seier Bjarte Bogstad, som er norsk representant i ICES sin rådgivande komité (ACOM).
Kvoteråda for Nordsjøen blir kvart år revurdert om hausten på grunnlag av oppdatert informasjon, slik at ein må rekne med at nokre av råda då kan bli endra. Dei oppdaterte råda blir offentleggjort 13. november.
Sammen om grønne framdriftssystem
Langevåg (1. juli 2020): Både Bømlo Skipsservice og Level Power & Automation leverer produkter og løsninger som bidrar til en mer bærekraftig skipsfart. Nå vil de sammen tilby en komplett, hybrid framdriftspakke for å møte den stadig økende etterspørselen etter lav- og nullutslippsløsninger til sjøs. Tjenestetilbudet inkluderer alt fra energianalyse og design, til produkter, installasjon, driftsstøtte og service. Typiske oppdrag vil være ombygging av eksisterende fartøy eller flåter til mer klima- og miljøvennlig drift.
– Vi opplever en kraftig økende interesse for hybride framdriftssystem. Derfor er vi veldig fornøyde med å få Level Power & Automation med på laget. Vi har god kompetanse på motor og maskin fra før, og samarbeidet med Level Power & Automation gjør at vi sammen kan ta totalansvaret for komplette hybridsystemer, inklusive elektrisk motor, batteripakke og energisporingssystem. Vi vet kundene setter pris på å få alt på ett sted. Det sikrer høy kvalitet og kortest mulig verkstedopphold, sier daglig leder Sveinung Vestbø i Bømlo Skipsservice.

Frode Solend, operasjonssjef og CAT-ansvarlig, Bømlo Skipsservice
Paul Helland, daglig leder, Level Power & Automation
Sveinung Vestbø, daglig leder, Bømlo Skipsservice
Stort potensial i hybridisering
Level Power & Automation har hovedkontor i Haugesund og leverer energi- og automatiseringsløsninger innen industri, maritim næring og havbruk. Den nye samarbeidsavtalen gjør at det også kan bli aktuelt med fast tilstedeværelse på Langevåg på sikt.
– Vi ser et stort potensial i hybridisering innen oppdrett og fiskeri i årene som kommer, og alliansen med Bømlo Skipsservice er gull verdt for oss. Et samarbeid med et verft som Bømlo Skipsservice vil gjøre det lettere for oss å få vår teknologi ut i markedet. Vi har komplementær kompetanse, og sammen vil vi skreddersy de beste løsningene for kundene våre. Avtalen gjør det også mulig for oss å få et fotfeste i den framtidige fiskerihavna, som kommer til å bli et sentralt knutepunkt for havnæringene langs norskekysten, sier daglig leder Paul Helland i Level Power & Automation.
Samarbeid gjør sterkere
Bømlo Skipsservice annonserte nylig at de var tildelt status som autorisert forhandler gjennom Pon Power av CAT motor, deler og service. Den nye samarbeidsavtalen styrker verftet som en totalleverandør innen skipsvedlikehold, ombygginger og service.
– Med Level Power & Automation sin kompetanse på energianalyse og automatisering blir vi et komplett service- og reparasjonsverksted for de fleste av fartøystypene som opererer langs kysten vår. Samarbeidet styrker begge selskapene og gjør at vi blir en betydelig aktør på retrofitløsninger både nasjonalt og internasjonalt, sier Sveinung Vestbø.

Sveinung Vestbø, daglig leder, Bømlo Skipsservice signerer kontrakten.
Markedet skyter fart
Fartøyssystemer blir stadig mer komplekse. En nøkkelkomponent i det felles, hybride drivsystemet vil derfor være Level Power & Automation sitt eget energisporingssystem, LETS (Level Energy Tracking System). Systemet brukes både til å kartlegge energibehov når fartøyets energisystem skal dimensjoneres og til å overvåke både drivstofforbruk, utslipp og elektrisk last på fartøyet i sanntid. Det vil også kunne brukes til sporing av energiforbruket i en hel flåte. Data fra driften vil være tilgjengelig gjennom en skybasert tjeneste.
– Samarbeidet med Bømlo Skipsservice skjer på akkurat det rette tidspunktet. Vi ser fram til å komme i gang med felles, grønne prosjekter så fort som mulig, sier Helland.
– Vi har store forventninger til markedet i tida som kommer. Det er stort fokus på å gjøre maritim bransje mer bærekraftig. Ny teknologi, kombinert med strengere utslippskrav og gode støtteordninger gjør at dette markedet for alvor skyter fart. Dette er bra for klima og miljø og styrker konkurransekraft og sikrer arbeidsplasser langs norskekysten, sier Vestbø.
I mål om Coastcat i stål
Avtalen om nybygget ble signert på siste dag i juni ved serviceselskapets base i Nærøysund. Brynjar Karlsen i Nærøysund Aquaservice og Ove Amdam i det tradisjonsrike verftet på Vestnes er begge glade for kontrakten; den første mellom dem.
– «Aqua Fighter» vil løse tunge oppgaver og konkret kapasitetsbehov hos oss. Hun blir det første stålfartøyet blant våre servicebåter. En solid arbeidshest fra et verft som åpenbart kan denne typen båt og byggemateriale, sier daglig leder Karlsen.
Per i dag har Nærøysund Aquaservice 35 medarbeidere, og staben vil øke med seks når besetningen på det nye servicefartøyet kommer i tjeneste.

Seriøse fortøyningsjobber
Fortøyningsjobber i oppdrettsanlegg blir hovedoppgaven for den relativt brede katamaranen; byggenummer 147 fra Salthammer. Servicebåten vil være fullt utrustet med to kraner og solid vinsj- og ankerhåndteringsmateriell. For Nærøysund Aquaservice har Tomra Engineering videreutviklet en variant av eget design CoastCat15W.
– Det handler om tilpassede og gode gjennomtenkte løsninger; ikke minst komfort for besetningen, sier daglig leder Roy Frostad i Tomra Engineering.
Hyggelig i «koronatid»
Som et av Norges eldste båtbyggeri leverte Salthammer i 2015 sin første dedikerte servicebåt for havbruksoperasjoner. «Aqua Fighter» blir det sjette nybygget i dette segmentet.
– Korona har gitt spesielle utfordringer også for denne bransjen. Derfor særlig hyggelig å få landet en nybyggingskontrakt som sikrer vår virksomhet til godt ut i 2021, framholder daglig leder Ove Amdam fra verftet på Vestnes.
Vil øke sjømatkonsumet med sunne lakseprodukter
Gjennom flere år har sjømatkonsumet i Norge vært i jevnt fall, viser en undersøkelse fra Norges sjømatråd. Dette gjelder spesielt i aldersgruppen under 34 år, hvor konsumet har falt med hele 46 prosent siden 2012. En av de viktigste årsakene til nedgangen er at konsumentene synes at utvalget av lettlagde sjømatprodukter i butikkene er for dårlig.
Dette er en problemstilling som Stranda-bedriften Platina Seafood nå vil løse gjennom sin produktserie EatSalmon, som de har utviklet i samarbeid med Tine. Ved å benytte utelukkende norsk laks, smakfulle og fyldige meierivarer og en unik krydderblanding, produserer de flere varianter av burgere, pølser, frikadeller, bolinhos og gratenger – som både er sunne, lette å tilberede og som raskt kan bli en ny favoritt på middagsbordet.
– Vi ønsker å tilby bearbeidede lakseprodukter som alle liker. Dette er en gyllen anledning for barn og de som ellers ikke liker tradisjonelle fiskeretter til å få i seg mer fisk, sier André Skarbø, daglig leder i Platina Seafood.
Prisbelønte produkter
Produktene fra EatSalmon er et sunt alternativ til mange av de bearbeidede produktene vi er godt kjent med fra kylling- og kjøttindustrien. Lakseproduktene inneholder mer proteiner, mindre og sunnere fett, og har skummetmelk som eneste kilde til sukker. De fleste av produktene er i tillegg glutenfrie.
Den den sunne profilen går ikke på akkord med smaken. I siste arrangerte NM for sjømatprodukter i 2018 vant EatSalmon gull for sin lakseburger med jalapeno & ost, og fikk sølvmedalje for laksepølsen med chili & ost. En del av den gode smaken kommer av at det ikke er tatt noen snarveier i sammensetningen av ingredienser.
– I burgerne er det 74% prosent laks. Og meieriproduktene fra Tine bidrar til å berike fiskematen på en ernæringsmessig god måte. I tillegg gir det god smak, og bidrar til at vi får en fin og god konsistens og fylde i de ferdige produktene, sier Hanne S. Drege, produkt- og markedsansvarlig for EatSalmon.
Raskt, enkelt og barnevennlig
Undersøkelsene fra Norges sjømatråd peker også på at konsumentene synes det er vanskelig og tidkrevende å tilberede sjømat, noe som er en viktig årsak til at fisken velges bort. Alle produktene fra EatSalmon er både raske og enkle å tilberede, og egner seg like godt på grillen som i stekepannen eller ovnen.
Smaksprofilen i de ulike produktene er utviklet til å erstatte kjøtt- og kyllingbaserte ferdigretter, og kan derfor nytes med det samme tilbehøret vi er vant med. Samtidig passer de like godt som et spennende alternativ til fisk i de mer tradisjonelle fiskerettene.
Barn og ungdom, som ofte er fiskens hardeste kritikere, har også vist seg å sette pris på produktserien fra EatSalmon. Helt fra starten har de nemlig testet produktene i barnehager, skoler og i sosiale sammenhenger – med overveldende god respons.
–Dette er kvalitetsprodukter av norsk laks, som er produsert i Norge. Vi gleder oss til å kunne tilby EatSalmon til alle som ønsker å spise mer fisk. Og i fremtiden håper vi at enda flere vil sette pris på bearbeidede lakseprodukter, sier Hanne S. Drege.
Fikk over 20 tonn dolkfisk
Fisken som ble tatt i løpet av ni dagers fiske sør av Færøyene, ble betalt med 476.900 danske kroner (668.000 norske kroner), opplyser fiskerforum.dk.
Dolkfisk lever på dyp fra 200 til 1700 meter. Fisken blir opptil 110 centimeter lang. Den er en rovfisk som jaker på krepsdyr, blekksprut og andre fisker om natten. Det største fiskeriet foregår rundt Madeira, Kanariøyene langs den iberiske Atlanterhavskyst. På Madeira, hvor fisken heter espada, fiskes det rundt 3000 tonn årlig. Den er øyas mest populære matfisk.
610 millioner kroner til forskning og innovasjon
Regjeringen og Forskningsrådet styrker ordninger som skal gi mer forskning i næringslivet. 57 prosjekter over hele landet får til sammen 610 millioner kroner for å øke sin konkurransekraft og bidra til omstillingen.
– Mange bedrifter har møtt store utfordringer som følge av koronapandemien og lavere aktivitet både i Norge og i verdensøkonomien generelt. Nå investerer vi 610 millioner kroner i innovasjonsprosjekter i næringslivet for å styrke konkurransekraften og sikre arbeidsplasser. Kunnskap er avgjørende for at vi kommer styrket ut av krisen, sier næringsminister Iselin Nybø.
Hensikten med innovasjonsprosjekter i næringslivet er å få bedrifter til å investere mer i forskning og utvikling som kan bidra til innovasjon, bærekraftig vekst og økt konkurransekraft. Nye tildelinger vil skje allerede i september. Totalt skal 1,5 milliarder kroner fordeles til innovasjonsprosjekter i næringslivet i løpet av 2020.
Høy kvalitet på prosjektene
– Det store antallet søknader og kvaliteten på prosjektene som nå finansieres viser stor vilje blant norske bedrifter til å satse på forskning og utvikling, tross koronakrisen. Utlysningen dekker bredden av norsk næringsliv, både etablert og ny næringsvirksomhet, og er rettet mot både store og små bedrifter og mot alle bransjer og sektorer sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.
Viktig å starte prosjektene raskt
Forskningsrådet har våren 2020 innført løpende mottak og flere årlige behandlinger av søknader fra næringslivet, slik at prosjektene kan starte raskt og når bedriftene som mulig.
– Det har vært viktig for Forskningsrådet å sette midler raskt i arbeid for å til å holde FoU-aktiviteten opp gjennom krisen og samtidig er det avgjørende at det er høy kvalitet på prosjektene som vi finansierer. Derfor har vi valgt å forsterke og øke hastigheten i anerkjente og effektive ordninger. Det vil gi et viktig bidrag til fornyelse og økt verdiskaping for bedriftene, og gi samfunnsøkonomiske gevinster ved at ny kunnskap og nye løsninger blir tilgjengelig for flere, sier Anne Kjersti Fahlvik, områdedirektør i Forskningsrådet.
I tillegg til løpende mottak og mer frekvente bevilgninger av innovasjonsprosjekter, har Forskningsrådet annonserte disse tiltakene:
- Maksimere utnyttelse av statsstøtteregelverkets handlingsrom i innovasjonsprosjekter med tilsagn i 2019 og i 2020.
- Korona-utlysninger for helsenæring og for å se på økonomiske effekter av krisen
- Raskere behandling av SkatteFUNN-søknader SkatteFUNN-prosjekter som er igangsatt og blir forsinket som følge av situasjonen, kan be om ett års forlengelse.
Fahlvik oppfordrer bedrifter til å sende inn søknad: – Det kommer stadig inn flere søknader som blir behandlet etter sommerferien og det er også muligheter senere på høsten.
Se hvilke prosjekter som har fått støtte her.
Intech nominert til eksportpris
De andre nominerte er Green Instrument A/S, som utvikler og produserer instrumenter for overvåkning og måling av utslipp, vann og gass analyser, farevarsling og for beskyttelse av maskineri.
Det tredje selskapet som er nominert er Vestergaard Company A/S som produserer utstyr for avisning av fly, tømming av flytoaletter, påfylling av vann og vask av fly. Medlemmene av Danish Export Association skal velge hvem av de nominerte om får prisen. Vinneren blir offentliggjort på den årlige eksportkonferansen som i år arrangeres i København 3. september.
Brunvoll satser på forskning og utvikling
Brunvoll-konsernet har lykkes med å inngå flere nye kontrakter i et marked som er sterkt preget av koronaepidemien. Disse kontraktene, og Brunvolls soliditet gir bedriften mulighet til å fortsatt investere i produkt- og forretningsutvikling.
Nye kontrakter inkluderer leveransen av en rekke produkter. Blant disse er Brunvolls største opptrekkbare azimuth-thruster for dynamisk posisjonering som tilbys med effekter på inntil 3600 kW. Leveransene inkluderer også store vribare propeller for hovedfremdrift, drevet via gir eller direktekoblet, på inntil 8,3 meters diameter med blad som kan settes i seilbåtstilling parallelt med vannstrømmen.
– Så langt i 2020 har vi signert ordrer på mer enn 30 nye opptrekkbare azimuth-thrustere fra våre største modeller i vår produktportefølje. Med disse ordrene har vi god forutsigbarhet langt inn i 2021, sier Knut Andresen, konserndirektør for forretnings- og produktutvikling i Brunvoll gruppen.

Uttelling for utvidet produktportefølje
Utvikling av nye og større thrustertyper har vært et viktig satsningsområde for Brunvoll gjennom flere år, og har gjort det mulig å sikre leveranser av fremdrift- og manøvreringssystemer til større fartøy med høye krav til pålitelighet, manøvreringsevne og lavt energiforbruk.
Brunvoll introduserer et nytt produktspekter med dedikerte enheter for hovedfremdrift, både trekkende azimuth enheter med åpne propeller og azimuth enheter med dyse. Bedriften har allerede levert flere enheter av den nye høyeffektive trekkende azimuth-thrusteren (type PU74) med effekt på inntil 1350 kW, og en ny azimuth-thruster med dyse for hovedfremdrift (type AUP115) og en effekt inntil 3500 kW.
Alle propeller og thrustere fra Brunvoll kan leveres med et design som hindrer lekkasje av oljebasert smøreolje ut i sjøen. Brunvoll har utviklet en egen løsning for thrustere, som inkluderer enheter med vribare propellere, hvor det kan benyttes miljøvennlige biologisk nedbrytbare smøremidler for alle tetninger mot vann. Dette er ett av mange tiltak Brunvoll gjør for å gjøre den maritime og havbaserte industrien grønnere i fremtiden.

Toppledergruppe
Azimuth i monteringshall på Årø.
Vokser som systemleverandør
– Vi ønsker å være en foretrukket leverandør av komplette system for fremdrift og manøvrering, inkludert avanserte system for autonom operasjon, sier Andresen.
Ett av de nye tjenesteområdene er Brunvoll tilstandskontrollsystem, Condition Monitoring System (CMS). Systemet gir redere større operasjonell kontroll, det avdekker unormale hendelser tidlig, og gir reduserte levetidskostnader. De nye kontraktene som ble signert i første halvår i 2020 inkluderer også Brunvoll CMS-leveranser.
Brunvoll CMS gir redere en syntese av driftsdata basert på Brunvolls lange erfaring fra utvikling, produksjon og service på leverte produkter. Brunvoll har etablert et operasjonssenter for skip med tilstandskontrollssystem, og tilbyr i tillegg web-baserte løsninger om bord og integrasjon mot fartøyenes vedlikeholdssystem.
Forberedt på en fremtid med autonome system
Brunvoll investerer i videreutvikling av autonome system gjennom økt kapabilitet og kapasitet ved å ansette nye, erfarne medarbeidere innen fagfeltet.
– Vi ønsker å være en ledende systemleverandør og forsterker utviklingsteamet ytterligere. Vi holder også fast ved vår langsiktige strategi rundt egenproduksjon i Norge. Dette er veldig viktig for vårt utviklingsarbeid og for implementering av ny teknologi. I 2020 har vi ansatt flere systemutviklere og nylig også ansatt en direktør for autonomi, sier Andresen.
Vår nye «Vice President Autonomy», Frode Bloch, vil fra oktober i år få ansvar for Brunvolls nye plattform for automasjonssystem, BruCon-5, og tilhørende integrerte automasjonssystem. Dette inkluderer autonome løsninger som Brunvoll Joystick, Brunvoll DP, og automatisert seilas.
Frode Bloch er fra Molde, men bor med samboer og to barn på Eidsnes. Han er utdannet sivilingeniør innen Marin Teknikk ved Norges Tekniske høgskole i 1994. Han har arbeidet med hydrodynamikk innen propell og thruster design, med programvareutvikling og siden 2003 med utvikling av posisjoneringssystem, samt automatisert seilas og dokking. Han har hatt ansvar for posisjoneringsproduktene hos tidligere Rolls Royce Marine, nå Kongsberg, siden 2006.

Remote Control Operation Sentral
Service operasjonssentral
Kristian Solemsjø.
Utviklingen innen autonomi er i stor grad basert på avansert fartøyssimulering for verifikasjon av kontrollalgoritmer og systemrobusthet. Dette har vist seg å være veldig effektivt for å redusere tidsforbruk på tuning av systemene på sjøprøver.
Vårt fokus i den videre utviklingen vil være ulike system for autonom operasjon av fartøy inkludert sertifiserte DP-system, system for autonom seilas og automatiserte system for å legge til og fra kai.
Brunvoll er også stolt av å presentere SEAOPS (Safe Energy-efficient Autonomous Operations of Ships). Dette er et pågående forskningsprosjekt i samarbeid med ledende forskningsmiljø i Norge og et rederi. SEAOPS-piloten vil gjennomgå omfattende testing både gjennom avanserte simulatorverktøy og gjennom målinger ombord i pilot-fartøyet for at vi skal kunne forsikre oss om at kundens forventninger er godt ivaretatt.
Faktaboks:
Brunvollkonsernet er en ledende maritim systemleverandør med høy eksportandel og god soliditet. Konsernet har lang erfaring med leveranser av fremdrifts- og thrustersystem med tilhørende styresystem til ulike typer fartøy.
Det familieeide konsernet ble etablert i 1912, har hovedkontor i Molde og produksjon i Molde, Volda og Dalen. Konsernet hadde en omsetning på rundt 1,4 milliarder NOK i 2019, rundt 530 medarbeidere, og er representert gjennom et agentnettverk i 23 land.
Nesejenta klar i desember
Skroget ble snudd i Hirtshals og slept til Vestværftet. Fjeldskår har søkt Fiskeridirektoratet om forlengelse av gyldigheten på generell ervervstillatelse. Vedlagt søknaden er et brev fra Ove Kristensen, daglig leder ved Vestværftet. Der opplyser han at verftet nå forventer å kunne levere båten i midten av desember.
Nesejenta er 35 meter lang, og koster cirka 55 millioner norske kroner. Kanskje litt mer på grunn av den svekkelse av norske kroner mot danske kroner som har skjedd siden kontrakt ble inngått.
Hurtigsjark til 4,2 millioner kroner
Ifølge søknad om erverv blir det investert 4,2 millioner kroner i sjarken som er 10,65 meter lang og 3,60 meter bred. Fremdrift sørger en Perkins med ytelse på 300 hestekrefter for. Steinar Nekkøy har fra før en 26,67 prosent andel i 34,8 meter lange Bluefin, en notbåt bygget i 2000.08
Lavere snøkrabbefangst
Ti fartøy leverte i fjor krabbe. Mest leverte Tromsbas som hadde en fangst på 892 tonn, fulgt av Prowess med 746 tonn og Northeastern med 639 tonn.
Fartøy | Loa | byggeår | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 |
Arctic Opilio | 50,4 | 1986 | 173 | 319 | ||||
Arctic Pioneer | 44,9 | 1967 | 112 | 938 | 207 | 217 | 438 | |
Arctic Wolf | 47,9 | 1965 | 263 | 122 | 121 | |||
Harhaug 1* | 24,8 | 1998 | 27 | 3 | 229 | 103 | 133 | |
Hunter | 44,9 | 1989 | 142 | 23 | 169 | |||
Kvitungen | 46,6 | 1958 | 748 | 385 | 66 | 295 | 107 | 293 |
Northeastern | 57,7 | 1970 | 60 | 1 090 | 1 246 | 758 | 375 | 639 |
Northguider | 48,7 | 1988 | 161 | 30 | ||||
Polar Pioneer | 50,0 | 1999 | 109 | 247 | 424 | 404 | ||
Polaris* | 50,6 | 1981 | 714 | 841 | 728 | 177 | ||
Prowess | 60,2 | 1988 | 522 | 2 030 | 409 | 540 | 746 | |
Røstnesvåg | 53,5 | 1972 | 282 | 5 | 16 | |||
Talbor | 64,0 | 2001 | 75 | 3 | ||||
Tromsbas | 67,6 | 1956 | 16 | 325 | 819 | 892 | ||
Andre fartøy | 5 | 2 | 3 | 27 | 1 | |||
TOTALT | 1 881 | 3 105 | 5 406 | 3 101 | 2 812 | 4 049 |
*Fartøyene er tatt ut av fiske.
Flott nybygg til Bremanger-redere
Stormhav er Stadyards bygg nummer 43. Det knapt 28 meter lange fiskefartøyet skulle opprinnelig vært overlevert i oktober 2019. Men omfattende problemer ved skrogverftet i Polen og etterpå koronaforsinkelse ved verftet på Raudeberg, førte til store forsinkelser og ferdigstillelse først i mai i år. Gamlebåten til rederne ble solgt i mars i fjor med driftsavtale frem til november. Dermed er det klart at de store forsinkelsene har ført til tapte fiskeinntekter og milliontap for rederne.

Svært funksjonelt
Men sett bort fra forsinkelsene har ferdige Stormhav blitt et flott og svært funksjonelt fartøy, og den råeste 28-metringen som noen gang er bygget, i følge en uttalelse fra en av rederne, Håkon Inge Mjånes, til Fiskeribladet en stund før overlevering. Så er da dette et fiskebåtprosjekt som Seacon i lengre tid har jobbet med, i nært samarbeidet med rederiet Stormhav i et omfattende forprosjekt, med mål om å utvikle et optimalt fartøy som skulle være tilpasset den driften rederiet har planlagt.

Dette har gitt et sluttresultat rederne er godt fornøyd med. MS Stormhav har modellbetegnelsen SC28LG og er opprinnelig basert på skroget til SC90 serien, som representerer en ny generasjon i denne fartøygruppen. Denne generasjonen fiskefartøy er optimalisert med hensyn til regelverk og konstruert med stort fokus på design, komfort for mannskapet, miljø og fangstkvalitet innenfor nøkterne økonomiske rammer. Serien fra Seacon er modellert i 3D format, som er en stor fordel når mange funksjoner skal planlegges på begrenset areal. Det er også gjennomført modellforsøk av skroget for å finne den mest ideelle skrogformen for båter under 500 bruttotonn.

Magasin for 48.000 kroker
Nybygget skal drive tradisjonelt line- og garnfiske etter hvitfisk. Stormhav har store garnbinger for et tilstrekkelig antall garn og plass for 48.000 kroker på magasinene for et effektivt linefiske. Med stor fleksibilitet, plass for å kunne ta med både garn og linebruk på fiskefeltet, og mulighet for raskt skifte mellom redskapene, gjør at rederiet kan tilpasse driften til det fiskeriet og den arten som til enhver tid er viktigst og mest etterspurt i markedet.

Stormhav er utrustet med et kombinert kjøle- og fryserom på totalt 206 kubikk, hvor det i tillegg til frysing, er planlagt for ising i kar/kasser. På hoveddekket blir det en egen avdeling for behandling av hvitfisk. Det 28 meter lange fartøyet har største bredde på hele 9,5 meter, som gjør sitt til at det er godt med plass om bord. Det gjelder ikke minst for mannskapet. Innredningen er arrangert for 14 personer. Her finnes enmannslugarer med egne rom for dusj/toalett og en romslig salong med egen spiseavdeling.

Hovedmotor på 749 kW
Hovedmotoren i Stormhav består av en Yanmar 6EY17W på 749 kW ved 1350 omdreininger, levert av Verlo. I tillegg finnes to hjelpemotorer, en John Deere 4045TFW50 på 71 kW ved 1800 omdreininger og en Scania DI13075M på 426 kW ved 1800 omdreininger, begge levert av Norgva Motorfabrikk. Finnøy Gir & Propeller har levert akselgenerator, propell og gir, PHM Norway styremaskin og Sleipner Motor to thrustere. Smart Automasjon har stått for IAS Alarm og overvåkingssystem mens en av dekkskranene kommer fra MacGregor og den andre fra Damgaard Fishing.

Det er i det store og hele mange kjente leverandører til det meste av utstyret om bord. Sotra Ancor & Chain har levert anker og kjetting, MB Hydraulikk ankervinsj, Verlo pumper, Zimmer lensevannseparator og Atlas Copo Kompressorteknikk arbeidsluftkompressorer. Når det gjelder fiskebehandling så har MMC First Process levert fryseri og RSW-kjøler mens Westmek har stått for fabrikken. Sløyemaskinene kommer fra Havfront, lineanlegget fra Fiskevegn mens Mustad Autoline har levert egnemaskin. Net-Op har stått for garnhaler og garngreier og Smådal for skinnesystem til garngreier. Maritime Montering er ansvarlig for innredning, isolering og møbler mens Ulvesund Elektro har hatt stått for elektroinstallasjonen. Elektronikken er levert av Ocean Electronics

Det er i tillegg en rekke leverandører av annet utstyr, som blant all maling fra Westing, utvendige dører fra Libra Plast og vinduer fra Bohamet. Ventilasjonsanlegget kommer fra Isovent og proviant/kjøl fra Stadservice. Fjordpipe har stått for all rørmontering mens byggefinansiering er gitt av Sparebanken Sogn og Fjordane. Bud og Hustad Forsikring har vært ansvarlige for byggerisikoforsikingen. Andre kjente leverandører til dette nybygget er blant annet Luminell, Dimo, Gurskøy og Sentronik.
