Quantcast
Channel: Kystmagasinet
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2564

Vil ha flere norske bedrifter til Hirtshals

$
0
0

Etter det Kystmagasinet forstår har det vært en rekke norske bedrifter som i den senere tid har vist interesse for å etablere seg i Hirtshals. Flere store sjømatbedrifter som Lerøy Group og Sekkingstad AS har allerede etablert foredling i Hirtshals. I den nye lakseterminalen som eies av norske Hav Line AS, rederiet som eier og opererer slaktebåten Norwegian Gannet, har Fredrikstadselskapet Jackon bygget en kassefabrikk i terminalen.

190.000 kvadratmeter skal bebygges

Det er også etter det Kystmagasinet kjenner til flere bedrifter som har gitt signaler om interesse for å etablere fabrikk for å kunne utnytte fiskeavfall fra den stadig økende aktiviteten i havnen, spesielt innenfor laks.

Hirtshals Havn har nylig klargjort 190.000  kvadratmeter  med nye arealer for bygging av nye virksomheter. Etter få måneder er allerede over 80.000 kvadratmeter reservert. Kragerø Sjøtjenester AS, som er blant Norges største innen lektertjenester, har nylig registrert en av sine lektere i Hirtshals. Det skyldes at de har fått økende arbeidsmengde i havnebyen.

Selv om store bedrifter som Hirtshals Yard dominerer, skaper de arbeid for et stort antall underleverandører i havnen

Verftet styrket med nye eiere

Det som det lenge var heftet stor spenning ved, var om verftet Hirtshals Yard, som også eier Vestkajen Maskinværksted og som også har beddinger for mellomstore fiskefartøy, ville klare å komme på fote igjen etter at flytedokken deres kantret i august i fjor. Nå har en lokal investorgruppe, bestående av fiskebåtredere, kjøpt verftet og sørget for at det har nødvendig kapital. Når dette skrives ligger Egersundbåten Roaldsen i den nyoppussede flytedokken, og de norske fiskefartøyene Enterprise og Båragutt, samt den færøyske pelagiske tråleren og snurperen Nyborg, ved kai.

– Vi har en god maritim klynge i dag, og den vil vi bygge videre på. Det er stadig flere nye virksomheter som kommer på plass,     og som igjen gir gode muligheter for underleverandører. Spesielt  vil jeg fremheve mulighetene virksomheter innen det maritime, fiskeri og utstyr til oppdrett kan ha her i Her er det kort vei til svært mange land og markeder, sier Linn Indrestrand, som er ansatt som utviklingskoordinator. En av hennes oppgaver er å knytte forbindelser til norske bedrifter som kan tenke seg å etablere seg i Hirtshals.

For mange norske fi skebåter, og spesielt båter fra Sørlandet, er Hirtshals det foretrukne sted for å få utført vedlikehold og reparasjoner.

Laksehovedstad

Hirtshals er allerede Europas laksehovedstad. Hver dag ankommer mange termobiler med Color Line og Fjord Line sine ferjer fra Bergen, Kristiansand, Langesund og Larvik, lastet med laks. Og nå har vi i tillegg fått skipet Norwegian Gannet, som slakter og leverer laks for pakking her i Hirtshals. Denne laksen kommer både fra Norge og Skottland, sier Linn.

Det er ikke bare norsk og skotsk laks som skaper aktivitet i havna. Den færøyske ferjen Norrøna anløper to ganger i uka. Den har hver gang med seg mange lastebiler lastet med færøysk laks. I tillegg kommer det også lastebiler med annen fersk fisk til fiskeauksjonen, om fortsatt i mindre kvantum enn hva auksjonen skulle ønske.

Etter at refi nansiering og nye eiere er på plass, er Hirtshals Yard sikret videre virke til glede for norske fi skebåtredere. Her er de norske båtene Roaldsen i flytedokken og Enterprise ved kai ved verftet.
Etter at refi nansiering og nye eiere er på plass, er Hirtshals Yard sikret videre virke til glede for norske fi skebåtredere. Her er de norske båtene Roaldsen i flytedokken og Enterprise ved kai ved verftet.

Sterk tilknytning til Norge

Hirtshals er uten tvil den danske byen med sterkest næringsmessig tilknytning til Norge. Det skyldes i stor grad at den er et knutepunkt for logistikk. Herfra er det litt over fire timer å kjøre til grensen til Tyskland. Det finnes båtforbindelser som gjør det lett å sende cargo til de fleste steder i Nord-Atlanteren, og her er det tjenester som norske fiskefartøy trenger.

Det foregår også arbeid med å bygge fire vindturbiner som vil gjøre at både havnen og Hirtshals by i realiteten vil produsere mer energi enn det er behov for lokalt. Reisingen første vindturbinene ble påbegynt i midten av september. Det betyr at båter som bruker landstrøm i fremtiden vil kunne forsynes med grønn energi.

The post Vil ha flere norske bedrifter til Hirtshals appeared first on Kystmagasinet.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2564