Quantcast
Channel: Kystmagasinet
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2564

Ny teknologi ga vekst for PE Bjørdal

$
0
0

Det forteller markeds- og salgsleder hos PE Bjørdal, Oddbjørn Følsvik. Selv om Covid19-situasjonen har skapt noen utfordringer for bedriften, fortsetter de å styrke sin posisjon i markedet.

-Vi har vært nødt til å forskyve prosjekter ut i tid som følge av at kundene våre er påvirket av pandemien, men også vi er påvirket av at vi har vært nødt å redusere reisevirksomheten vår. Det har vært krevende med færre reiser siden vi er avhengig av å sende folk ut på oppdrag.

Strategisk valg

-Vi gjorde et strategisk valg som følge av eierskifte tilbake i 2016/17, og la en klar strategi om vekst og utvikling med utgangspunkt i våre eksisterende produkter. En klar markedsrettet strategi basert på vår kvalitet og gode produkter, forteller Følsvik. Strategien har gitt klare resultater. Med en omsetning på 109 millioner kroner i 2019, er det solid vekst på 31 millioner kroner fra 2018.

I fjor inngikk bedriften en avtale med Novela Kapital som ga dem en eierandel på 36 % i PE Bjørdal. Novela Kapital ble opprettet i 2019 og forvaltes av Converto, med base i Ålesund. På investorsiden står blant annet Sparebanken Møre, Sparebank 1 SMN Invest AS, Camar AS, Gjensidige Nordmøre AS, Converto og en rekke av de lokale aksjonærene i Novela AS.

Standard utstyr som PE Bjørdal leverer til smoltanlegg og oppdrett på land.

Utvider

PE Bjørdal har sitt hovedsete og produksjon i Hovedbygda, Ørsta kommune på Sunnmøre. De siste årene har de modernisert driften og investert i ny teknologi og utstyr, som betyr at de gjør alt arbeidet i lokalene på Ørsta. Veksten har gjort at de er i full gang med å realisere planene om å utvide areal, særlig for ingeniører og automasjonsavdeling. Det er snakk om å bygge ut med 600 m², fordelt på tre etasjer, slik at all administrasjon og teknisk stab kommer under samme tak. I følge Følsvik er målsettinga at nybygget skal stå i første halvdel av neste år.

Styrket bemanningen Veksten har også gjort at de har styrket bemanning og kompetanse betydelig, og vokst fra 30 fast ansatte i 2018 til 75 i dag. Mange av disse jobbene er skapt innen konstruksjon og automasjon kan Følsvik opplyse.

-Vi får mange søkere når vi lyser ut stillinger, og spesielt mange gode ingeniører. Men vi har behov for gode fagarbeidere også, jobber som sveisere og industrimekanikere. Det er viktig å formidle at kompetanse er viktig, det gjelder for oss like mye på yrkesrettet utdanning og fagbrev som for annen kompetanse givende læring. Det er også et mål å fortsette med å ta inn lærlinger som en viktig del av å rekruttere nye fagarbeidere til bedriften, sier han. I dag har de tre lærlinger under opplæring, i tillegg til praksiselever fra videregående.

Viser hvordan layoutdesignet av en PE Bjørdal reke-, filetog HG-fabrikk om bord på tråler ser ut.

Lytter til næringen

Forbedring og effektivitet innen fangst-håndtering om bord i fartøyene har stått i fokus innen fiskerinæringen de senere år. Det har ført til stor konkurranse i leverandørbransjen og gjort at teknologibedrifter som PE Bjørdal hele tiden har måtte ligge i forkant for å utvikle moderne produkter og løsninger for sjømatnæringen. Blant annet leverer de utstyr og komplette fabrikker til fiskeflåten samt utstyr og system til landbaserte oppdrettsanlegg.

Gjennom 100 år har selskapet levert egne produkter og utstyr til fiskerinæringen, mens havbruk de siste tiårene har blitt et stadig viktigere marked. I tillegg har de etablert seg innen bygg og anlegg, og har laget stålkonstruksjoner for ulike haller og bygninger. At det er stor konkurranse i bransjen bekymrer ikke Følsvik.

-Det er mange i samme bransje som oss, men utvikling og innovasjon er det som driver oss og næringen fremover. Det gir bedre produkter for kundene. Vi har flere bein å stå på, og er i den situasjon at vi kan snu oss rundt. Vår fordel er at vi snakker samme språk som fiskerne og oppdretterne, og lytter til deres ønsker og behov, sier han.

Forbedret kapasitet

-Det foregår mye utskiftninger i fiskeflåten og interessen for de største kystbåtene er stor. Mange er ute etter fleksible løsninger for bløggelinjer, fabrikk og frysanlegg om bord, kan han opplyse. Flere ser også på ombygging og utskiftning av fabrikkene ombord. Et av prosjektene selskapet har vært involvert i er om bord i F/V Ramoen.

-Vi prosjekterte og skiftet ut en større del av fabrikken om bord i tråleren, slik at filetproduksjon og graderlinja fikk forbedret kapasitet. Blant annet bygde vi om grader-systemet og logistikken rundt denne. Prosjektet var ferdig like over nyttår og båten gikk rett i fiske. Når kunden også er 100% fornøyd med resultatet så er det en svært god bekreftelse på arbeidet vi gjør.

Storfisk sorteringsmaskin for smolt med snittvekt opp til 1 kg, samt vannavskiller og fisketeller for levering videre til matfiskanlegg.

Ny teknologi

Investering i ny teknologi og bruk av 3Ddesign har gjort hverdagen enklere når de skal i gang med prosjektering av fabrikker til fartøyene.

-Ved å bruke 3D-modellering i design ser vi lettere hvilke muligheter vi har for å gjøre logistikken bedre i båten. Det gjør jobben mye mer effektivt når man skal i gang med å installere utstyr i fartøyene, og det er også lettere å gjøre mindre justeringer underveis på PC, sier han.

De er hele tiden på utkikk etter å utvikle og forbedre fabrikkene for kvalitetsheving ombord, finne løsninger for bedre logistikk i produksjonen og produktutvikling.

-Det handler om måten vi arrangerer utstyret på om bord for å legge til rette for skånsom og rask behandling av fisken før innfrysing, poengterer han. Blant annet er utvikling av såkalt visionteknologi og artsgjenkjenning for å gjøre sortering raskere etter utblødning et av flere aktuelle utviklingsprosjekt det jobbes med.

PE Bjørdal er lokalisert i Hovedbygda, vis a vis Ørsta/Volda lufthavn. FOTO: ALF FAGERHEIM.

Russisk marked

Om lag 50 % av leveringene går til utenlandske kunder, der Russland er største utenlandsmarkedet innen fiskeri for PE Bjørdal. Med eget salgskontor i Saint Petersburg har de opparbeidet seg et stort kontaktnett inn mot den russiske fiskeflåten. Dette er et krevende marked, men bedriften har blant annet fått en ledende posisjon i markedet som leverandør av fabrikkløsninger for krabbeprosessering.

Nylig signerte de kontrakt med et av de største russisk rederiene innen krabbefiske om levering av komplette fabrikker til en serie fartøy. Fabrikkene skal være optimalisert for prosessering av snø- og kongekrabbe, med en kapasitet per fabrikk på inntil 60 tonn konsumferdig vare per dag. Disse skal leveres innen første kvartal i 2023.

Komplette fabrikker

PE Bjørdal har også signert kontrakt med færøysk og nederlandsk rederi for design, prosjektering og totalleveranse av komplette fabrikker til to store trålere. Begge fartøyene er under bygging i Tyrkia. Dette gir bedriften arbeid i ett års tid fremover.

Fabrikken til den færøyske tråleren, som bygges for rederlaget JFK Trol, skal ha utstyr for produksjon av filet og HG av hvitfisk, samt blokkfrossen rødfisk og blåkveite. Fabrikken vil ha en frysekapasitet på over 100 tonn i døgnet. Den andre tråleren bygges for det nederlandske rederiet Parlevliet & van der Plas. Fabrikken om bord vil ha samme omfang som til JFK Trol, men vil også kunne produsere over 30 tonn reker i døgnet. Disse vil pakkes i markedspakninger på ferdigsorterte paller.

Bildeserie fra ombyggingsprosjektet om bord på F/V Ramoen i fjor. PE Bjørdal forbedret kapasiteten på filetproduksjon og graderlinja.

Milepæl i markedet

Havbrukssektoren har over tid blitt et stadig viktigere marked for PE Bjørdal, og selskapet har blant annet utviklet et eget automasjonssystem, Bjørdal Automasjonssystem (BAS) for kontroll og overvåking av særlig egne systemleveranser, men også for integrasjon eller styring av annet utstyr. Nylig signerte de en ny og betydelig kontrakt med akvaserviceselskapet Frøy Gruppen på prosjektering, produksjon og installasjon av utstyr for sortering- og logistikk av laks og rensefisk i forbindelse med avlusingssystemet i deres nyeste fartøy.

I denne leveransen er blant annet vårt BAS Aqua-automasjonssystem for avlusingsenheter, pumper og filter, samt logg og kontrollsystem for lus. Vårt BAS Aqua skal være tilknyttet avlusningssystemet som skal installeres om bord, og utgjør dermed en viktig del av å gjøre dette til verdens største avlusingssystem. Kontrakten med Frøy Gruppen markerer en milepæl som leverandør til servicefartøy i havbruksmarkedet for selskapet, og understreker deres solide posisjon i markedet. Avgjørende for kundene er kvaliteten på utstyret, skånsom fiskehåndtering og evne til gjennomføring.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2564