For å skape et robust samfunn og et blomstrende næringsliv må vi ha evne til omstilling og å tenke nytt. Det krever innsats både fra aktører i næringsliv, forskningssektoren, myndigheter og innbyggere. NOU 2020-12 «Næringslivets betydning for levende og bærekraftige lokalsamfunn» ble fremlagt for høring mot slutten av 2020. En sentral konklusjon i den er at distriktene er viktige drivere i verdiskapningen i Norge, og at produktiviteten i næringslivet er høyest i de minst sentrale kommunene.
Varemerke: Tett på
De regionale forskningsinstituttene ble opprettet av regionale myndigheter på 1970/1980-tallet. De spiller i dag en nøkkelrolle i regionale innovasjonssystemer. Instituttene har et annet samfunnsoppdrag enn universiteter og høgskoler ved at de er fleksible organisasjoner spesialtilpasset til å være «på hugget» for å bistå regionalt næringsliv og offentlig sektor med anvendt FoU.
Skal norsk næringsliv hevde seg i en økende internasjonal konkurranse, må vi være gode på å stimulere relevant kunnskapsbygging i regionene. At pådrivere for forskning og utvikling er til stede tett på, og kjenner distriktet og næringene der inngående – det er og vil være viktig for å skape nye næringer og verdier. De regionale forskningsinstituttene besitter unik kunnskap og forståelse for det regionale næringslivet. Deres innsats gir verdifulle resultater for lokalt og regionalt næringsliv.
Tempo, tilgjengelighet og relevans
Endringer i markeder og i samfunnet skjer stadig raskere. Næringslivet må ha evne til å omstille seg raskt. Men skal bedriftene lykkes med å realisere nye muligheter trenger de rask tilførsel av kunnskap og gode sparringspartnere. De regionale forskningsinstituttene er slik innrettet at de på kort varsel kan svare på enkeltbedrifters eller næringers behov for bistand og ny kunnskap.
Utredningen understreker viktigheten av å bygge kompetansemiljøer i hele Norge og ivareta en differensiert instituttstruktur for forskningsmiljøer. Slik kan næringslivet ha tilgang til kompetanse som er dynamisk og fleksibel. Synergier og samarbeid mellom regionale forskningsinstitutt, universitets- og høyskolesektoren i distriktene kan være fruktbare.
Bo, jobbe, vokse
Næringsutvikling må ses i tett sammenheng med samfunnsutvikling og bo-attraktivitet. For å tiltrekke seg arbeidskraft og bedrifter, må stedet være attraktivt for hele familien. I tillegg er relevant kunnskap nødvendig for å kunne lede samfunnsutviklingen i regionen. Derfor bør man styrke fylkeskommunene som strategiske utviklingsaktører.
Regionenes bør spisse sine fortrinn, samtidig som de må adressere de nasjonale samfunnsutfordringene. De vil ha behov for å tilpasse veivalg for å kunne utnytte og realisere sine unike muligheter. De regionale forskningsmiljøene besitter viktig kulturforståelse, relevant kompetanse, innsikt og erfaring som næringsliv og samfunnsliv i distriktene trenger. De kan samtidig bidra til å knytte lokale aktører til viktige nasjonale og internasjonale nettverk. Det gjør dem til nøkkelspillere i arbeidet med å få til omstilling og vekst i regionene.
Bidrar til lokal samfunnsutvikling
Norsk forsknings- og innovasjonspolitikk må sees i sammenheng med øvrige virkemidler som har betydning for regional utvikling. Den bidrar blant annet til utviklingen av bærekraftige og attraktive byer og lokalsamfunn.
Gjennom forskningssamarbeid kan de regionale forskningsinstituttene ta en aktiv rolle i å stimulere næringslivet til utvikling og innovasjon for samfunnsnytte. De kan bidra til analyser og gi innspill til regionale innovasjonsstrategier og næringsutvikling.
Nye næringer skal vokse frem og eksisterende skal fornye seg. Å realisere næringslivets muligheter i regionene krever kunnskap, nærhet og en effektiv kombinasjon av virkemidler. Forsknings- og innovasjonsinnsatsen bør derfor ivareta regionale behov og prioriteringer. Regionalt forankrede forskningsinstitutter har i sin dynamiske måte å være markedsorientert på en unik evne til raskt å kunne svare på distriktenes behov. Vi skal fortsette å bygge Norge. Tett på – der verdiskapning skjer.
“Kronikken er skrevet som høringsinnspill til Kommunal- og moderniseringsdepartementets NOU 2020:12 «Næringslivet betydning for levende og bærekraftige lokalsamfunn».