Quantcast
Channel: Kystmagasinet
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2564

Bygger kompetanse på samarbeid med proffene

$
0
0

Regatta har gjennom 60 år utviklet flyteprodukter for proff- og fritidsmarkedet, og er blitt en av Europas ledende produsenter av redningsvester og flyteprodukter.

-Et godt samarbeid med kundene er det vi har bygd vår kompetanse og vårt sortiment av redningsprodukter på, forteller designer, Åslaug Bjørnevik Istad og Sondre Aakre, Brand manager i Regatta.

Fokus på sikkerhet

Utviklingen av redningsvester og -drakter har kommet langt mener Aakre og Istad. Vestene har gjennom tiårene utviklet seg fra å være relativt upraktiske og tunge å ha på seg om bord i båtene, til å bli en praktisk og funksjonell del av bekledningen.

-Det går an å utvikle funksjonelle redningsvester samtidig som de ser bra ut, uten at det går ut over sikkerheten. Vi har fokus på sikkerhet, komfort og bevegelsesfrihet i våre vester og flytedrakter. Det har vi også fått tilbakemelding fra hos fiskerne, sier Aakre.

-Yrkesbrukere i fiskeri og oppdrett har utfordret oss i å utvikle drakter og vester hvor man kan feste på kniv og håndholdt VHF, samtidig som de skal fungere funksjonelt. Våre produkter har kommet godt ut i testing. Fiskere og røktere på oppdrett har ulike behov og krever ulike løsninger, legger han til.

Crewet møtte båtfolket langs kysten for å sjekke redningsvester og gi praktiske tips.

Defekte vester

I sommer kjørte Regatta langs norskekysten for å fremme kampanjen, Mann over bord, der målet var å gi båtfolket kunnskap og praktiske tips om riktig bruk av flyte- og redningsvester. Samtidig sjekket de redningsvester hos båtfolk de møtte underveis. Funnene viste et større antall defekte vester enn først antatt. Rundt ni av ti sjekkede oppblåsbare redningsvester hadde store mangler.

-Vi sjekket over 300 vester, og på 90 % av disse skiftet vi ut cellulosetablett eller fikset andre mangler. Det er bekymringsverdig nå som rekordmange nordmenn ferierer med båt, forteller Aakre, crewmedlem på Regattabåten.

Krever vedlikehold

Aakre opplever at påbudet med flytevest i fritidsbåter har vært positivt for sikkerheten til sjøs, og har ført til at de aller fleste bruker vest i båt. Likevel krever de fleste oppblåsbare redningsvester regelmessig vedlikehold for å fungere som anvist.

-Noe av det viktigste vi gjør er å synliggjøre hvorfor det er viktig at vi sjekker flyte- og redningsvestene våre, og ikke minst at vestene blir brukt riktig. Det er veldig mange som har skaffet seg båt i løpet av pandemien og gjerne kjøpt bruktbåter. Ofte får man med oppblåsbare redningsvester på bruktbåtkjøpet, og da kan det være stor risiko for at vesten ikke har blitt sjekket slik den skal, forklarer han.

Folk fikk mulighet å hoppe i havet med oppblåsbar redningsvest.

Annethvert år

Han forteller om flere eksempler på redningsvester som ikke har vært sjekket på flere år, og som ikke ville blåst seg opp automatisk i kontakt med vann. Den eldste vesten som de sjekket under kampanjen, hadde en cellulosetablett fra 1995. Der var cellulosetabletten fullstendig forsteinet. Mens en annen vest ikke hadde cellulosetablett i det hele tatt. På flere av vestene oppdaget de også rust på sylinderen, noe som kan medføre lekkasje i sylinderen eller slitasje på den oppblåsbare lungen.

-Vi anbefaler å bytte cellulosetablett annethvert år selv om den har en lengre utløpsdato. Er den oppblåsbare redningsvesten din to år eller eldre, bør du skifte cellulosetablett. En utgått tablett i en oppblåsbar redningsvest kan bruke flere kritiske sekunder mer enn normalt, og i verste fall ikke fungere i det hele tatt. Derfor er det viktig å sjekke at vesten ikke gir deg falsk trygghet. De fleste sier at de burde sjekke, men det blir ikke gjort, forteller han.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2564