Hele 2,980.000 kroner skal sjømatnasjonen Norge bruke på å få ungdom til å spise mer sjømat. Alle disse millionene kan fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen fortelle at er bevilget til organisasjoner og privatpersoner. Det var stor rift om å få en skjerv til å få påvirke ungdom til å spise mer sjømat. Hele 31 søknader kom inn, og av disse kunne, som sannsynligvis er budsjettmessige årsaker, bare 14 av disse få støtte.
Lillesand Snorkleklubb har fått 75.000 kroner. Klubben gjør mye positivt. De har båten Snorkelen og en rib sikkerhetsbåt. De lærer barn å snorkle, om alt liv i sjøen, båtmannskap og ferdsel på sjøen. Barna får fysisk aktivitet, frisk luft, mestringsfølelse, sosialt samhold og blir trygge i vannet, opplyser de på deres nettside. Med andre ord en klubb som bidrar svært positivt. Men at de trenger penger til å opplyse barn om at sjømat smaker godt, er det ikke tvil om. For de opplyser også at de på hver tur griller pølser. Her snorkler de blant havets delikatesser, – og så spiser de pølser.
Natur og Ungdom, som jeg trodde var imot det meste, har fått penger. De skal neppe lære ungdom å spise oppdrettslaks eller utrydningstruet villaks. Det er flott om de vil fortelle ungdom at norsk sjømat ikke bare smaker godt, men at den er også bærekraftig. Det gjør de nok også, om enn med mange forbehold.
Til og med Norges rikeste lakseselskap SalMar har søkt om penger og fått innvilget 250.000 til Salmar Salmon Center i Troms og Finnmark. Jeg er glad i oppdrettslaks, og glad i næringen. Men burde ikke heller Gustav Witzøe spyttet noen titalls millioner i en pott til promotering av laks blant ungdom? Det er en tung bør å bære når det skal betales formueskatt. Kanskje det er derfor det står så skralt til at laksegiganten må tigge seg til 250.000 kroner…..
Stiftelsen Kirken Bymisjon i Kristiansand har også blitt bevilget en slump på 355.000 kroner. Jeg har ikke lest søknaden og vet ikke hvordan de skal misjonere for økt fiskekonsum blant ungdom. Men de har sikkert en god plan. Ellers er det flere matfestivaler som Gladmat, Vesterålen Matfestival, SMAK Nordnorsk Matfestival og Sjømatfestivalen som har fått en liten pott.
Jeg føler meg dypt overbevist om at dette milliondrysset vil være medvirkende til en kraftig økning i sjømatkonsumet blant ungdom. Særlig barn og unge spiser for lite sjømat, sier Ingebrigtsen i pressemeldingen. Han vet hva han snakker om, som minister for Norges nest største eksportnæring.
Støtte har han sikkert hos helseminister Bent Høie som de to siste årene har hatt fokus på Covid og spesielt eldre. Han har ikke hatt så mye tid å ofre ungdommer som ikke liker fisk eller noe som minner fisk. For ham har munnbind, meteren og vaksine vært viktigere enn fisk for god helse.
At ungdom spiser lite fisk ønsker regjeringen å gjøre noe med, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen. Kanskje burde han ta kontakt med sin kollega, kunnskaps og integreringsminister Guri Melby. Hun kunne bevilget penger til barne- og ungdomsskoler. Penger som ble kunne brukes til å lære om, – og å spise – sjømat, og lære ungdommen hvordan fiskefilet og fiskekaker ser ut når de kom opp av havet? Det har selvsagt vært et vanskelig år å bruke skolene til å stimulere til økt fiskekonsum blant ungdom. Fisk på skjerm kan en få på matprogrammer på TV. Og nå må ungdommene først få lov til å komme tilbake til klasserommene. Er de i karantene blir det vanskelig å la dem prøvesmake på fisk.
Sannheten er vel at en burde starte med å lære lærerne mer om sjømat. For skoler langs kysten og fjordene er det lett. Får de bevilget noen kroner kan de dra på tur til fiskeforedlingsbedrifter, visningssentere for laks eller besøke fiskefartøyer. Kunne de fått enda mer penger, kunne de kanskje fått lokale kokker til å tilberedesmaksprøver på en måte som ungdom liker.
Jeg er overbevist om at når Ingebrigtsen sendte ut pressemeldingen etter valget, var det ikke for å tekkes velgere. Det var et oppriktig forsøk på å gjøre noe med ungdommens lave sjømatkonsum. Noen organisasjoner ble garantert oppriktig glade. For noen matfestivaler er dette gode penger. Kan snorkleklubben i Lillesand kutte pølser til fordel selvplukket sjømat, vil det være et bittelite skritt i riktig retning.
At Gustav Witzøe skal tigge seg til penger blir fullstendig meningsløst. Det må være i SalMars interesse å bruke penger på å lære ungdom å spise laks og annen sjømat. De trenger ikke å forsyne seg på bekostning av snorkleklubber, matfestivaler og Kirkens Bymisjon. 2,9 millioner kroner – her er det bare å takke Ingebrigtsen for det vi kaller en fis i havet.
Kommentarene under vignetten Glefs representerer nødvendigvis ikke Kystmagasinets meninger, men skribentens.