Quantcast
Channel: Kystmagasinet
Viewing all 2564 articles
Browse latest View live

60 meters fartøy kjøpt til krabbefangst

$
0
0

Prowess er bygget i Polen i 1988. Den seilte de første elleve årene frem til 1999 som Trønderbas, og deretter som Brennholm til 2002 og islandske Svanur til 2007, før den ble solgt til britiske redere.

 

Fartøyet som har største lengde på 60,2 meter, er utstyrt med en Wärtsila 6R32D758 som yter 3060 hk. Den er utstyrt med fryserom på 320 m3 og fem RSW tanker på tilsammen 885 m3. Dette gir fartøyet mulighet til både å levere fryst og levende krabbe, samt lagre fryst agn om bord.

 

The post 60 meters fartøy kjøpt til krabbefangst appeared first on Kystmagasinet.


Vil ha kvotefleksibilitet

$
0
0

Årsmøtet meddeler at det bør være en målsetning å spre totalkvoten av torsk ut over en større del av året. Det bør derfor etableres ordninger der den delen av den norske fiskeflåten som evner å fiske torsk sommer og høst stimuleres, eventuelt pålegges det.

 

For kystflåten vil årsmøtet nok en gang etterlyse at det også i torskesektoren må innføres en kvotefleksordning. En kvotefleksordning på fartøynivå vil kunne ha den effekt at båteiere tør å sette av en del av sin torskekvote for et høstfiske, da man med en slik ordning kan overføre et eventuelt restkvantum til året etter.

 

The post Vil ha kvotefleksibilitet appeared first on Kystmagasinet.

Fiskemelprisene til himmels

$
0
0

Mens ett tonn standard peruansk fiskemel for ett år siden kostet USD 1300, er prisen nå over USD 1700. Det må i tillegg legges til at amerikanske dollar i perioden også har styrket seg mot en rekke ande valutaer, noe som forsterker prisstigningen på fiskemel.

 

Peruanske forskere har tilrådet at årets siste fiskesesong avlyses. Samtidig er det en raskt fallende lagerbeholdning av fiskemel, og det er forventet at etterspørselen vil være større enn tilgjengeligheten på verdensmarkedet fremover.

 

Bestanden av anchoveta ble i vår estimert til cirka 10 millioner tonn. Det siste forskningscruiset som peruanske forskere nylig avsluttet førte til at bestandsestimatet nå er redusert til 1,5 millioner tonn.

 

Fiskemelproduksjonen er derfor forventet å falle med cirka 40 prosent til 700.000 tonn i år. Mangel på fiskemel kan øke prisene på fiskefôr, selv om mengden fiskemel i fôret har blitt kraftig redusert i senere år.

 

Foto oppdrett:

The post Fiskemelprisene til himmels appeared first on Kystmagasinet.

Utvikler alderslesing for krabber

$
0
0

Alderen på fisk ”leser” en ved å telle årringene som finnes i øresteinene. Forskerne har hatt problemer med å bestemme alderen på krabber og andre skalldyr fordi de ikke har funnet tilsvarende årringer.

 

– Det er fordi vi tidligere har regna med at alle faste strukturer forsvinner i forbindelse med skallskiftene, sier Sundet.

I mageregionen

Nå har forskerne kommet fram til at det likevel blir igjen noe som minner om årringer i deler av magesekken og i øynene, når krabbene skifter skall.

 

– Det er disse strukturene vi ser på når vi skal utvikle den nye alderslesingsmetoden, sier Sundet.

 

Hensikten med utviklingsarbeidet er å overføre kunnskapen slik at metoden kan tas i bruk på alderslesingslabbene ved Havforskninga. Det gjenstår likevel en god del utviklingsarbeid før metoden kan anvendes som rutinemetode.

Maria_alderslesing_krabbe_nett.jpg

Overingeniør Maria Jenssen får hjelp til å aldersbestemme ei krabbe. Foto: Gunnar Sætra.

Må bekreftes

– Nå skal vi gjennomføre ei såkalt validering av metoden, det vil si at vi skal bekrefte eller avkrefte gyldigheten av det vi utvikler, sier Sundet.

 

Denne uka har ansatte ved Havforskningsinstituttet, Akvaplan-niva, Møreforskning og Universitetet i Tromsø deltatt på et arbeidsmøte hvor metoden har vært gjennomgått.

 

– Per i dag er det canadierne og amerikanerne som har kommet lengst i dette arbeidet. Derfor har vi fått hjelp av forskerne Raouf Kilada fra Universitetet i New Brunswick (Canada) og Richard Wahle fra Universitetet i Maine (USA), sier havforskeren til slutt.

The post Utvikler alderslesing for krabber appeared first on Kystmagasinet.

Bømmelhav blir dansk industritråler

$
0
0

Rederen eier fra før av industritråleren Allesøe som har fisket industrifisk i over 30 år. Norske Bømmelhav, som er 14 år gammel, blir rene «ungdommen» sammenlignet med Allesøe. Bømmelhav skal fiske etter tobis, brisling og øyepål. Fisken vil normalt bli levert til fiskemelfabrikken i Thyborøn.

The post Bømmelhav blir dansk industritråler appeared first on Kystmagasinet.

Makrell på 7-eleven

$
0
0

I Thailand er butikkene utstyrt med mikrobølgeovner. Ferdigretter som settes inn i mikrobølgeovner og selges med plastbestikk selger bra. Fisk? Selvfølgelig! Til og med norsk makrell på en seng av ris er å få kjøpt. Som garanti for at den norske makrellen er god, er det et lite japansk flagg på innpakningen.

 

The post Makrell på 7-eleven appeared first on Kystmagasinet.

Pangasius-olje

$
0
0

Et eget raffineri er etablert i Dong Thap-provinsen. Produksjonen er sertifisert i henhold til standardene HACCP- og ISO22000. Det er planlagt at det frem til 2015 vil bli produsert 100 tonn Ranee fiskeolje per dag. Frem mot 2016 skal produksjonen økes til 200 tonn, før den når 300 tonn i løpet av 2016.

 

Når pangsius slaktes og fileteres skjæres, går blant annet bukfettet bort. Det produseres nå årlig 140.000 tonn fett fra pangasius I Mekongdeltaet. Fettet brukes i fôr, biodiesel, og det eksporteres til svært lave priser. Produksjon av fiskeolje gir et mer høyverdig produkt og bedre avkastning enn de alternative produktene.

 

The post Pangasius-olje appeared first on Kystmagasinet.

Nye kjøreregler i Arktis

$
0
0

- Regjeringen vil legge til rette for en bærekraftig utvikling av nordområdene. Jeg er glad for at vi nå har fått på plass internasjonale regler for skipsfart i polare strøk, sier næringsminister Monica Mæland. Polarkoden ble i dag vedtatt i FNs sjøfartsorganisasjon IMO.

 

Isen rundt polene smelter. Det gir nye muligheter for næringslivet. Samtidig vil økt skipstrafikk kunne utgjøre en risiko for det sårbare miljøet i området. Ekstreme værforhold, mørketid og islagte farvann er en konstant utfordring. Dette gjelder både for sikkerheten for skip, personer om bord, men også for miljøet.

 

- Norge har en nøkkelposisjon i Arktis. Vi har et særskilt ansvar som både flagg- og kyststat, sier Mæland.

 

Dagens regler er ikke tilpasset de spesielle forholdene. Norge har derfor vært en pådriver for å få på plass internasjonale kjøreregler for skipsfart i polare farvann.  Gjennom FNs sjøfartsorganisasjon IMO har vi ledet arbeidet med Polarkoden.

 

Polarkoden er globalt bindende regler for skip som skal ferdes i Arktis og Antarktis.  Koden består av to deler: En sikkerhetsdel og en miljødel. Det er sikkerhetsdelen som i dag er blitt vedtatt av IMOs 170 medlemsland. Den stiller blant annet krav om polarsertifikat, tilpasset redningsutstyr og opplæring av mannskap for skip som opererer i Arktis og Antarktis. Miljødelen vil trolig bli vedtatt våren 2015.

 

Det har vært arbeidet intenst fra norsk side og de arktiske statene for å finne gode globale løsninger de ulike parter kunne godta. Mæland viser spesielt til den innsatsen Sjøfartsdirektoratets Turid Stemre har gjort som leder av dette arbeidet i IMO.

 

- Hun har gjort en fabelaktig innsats med å lose dette prosjektet i havn. Polarkoden er noe av det viktigste arbeidet som er gjort for å sikre en bærekraftig skipsfart i polare farvann, sier Mæland.

 

Fakta om polarkoden

  • Utviklingen av bindende regler for skip som opererer i Arktis og Antarktis ble satt på IMOs agenda i 2009, etter forslag fra Danmark, Norge og USA.
  • Norge har ledet IMOs arbeid med Polarkoden.
  • Koden er todelt, og består av en sikkerhetsdel og en miljødel. Miljødelen blir trolig vedtatt våren 2015.
  • Sikkerhetsdelen stiller krav til blant annet egnet redningsutstyr, polarsertifikat og opplæring av mannskap.
  • Polarkoden vil gjelde for Antarktis og Arktis. For Norge betyr dette at områdene rundt Svalbard og Bjørnøya blir omfattet av koden.
  • Reglene håndheves av hver enkelt flaggstat.
  • I tillegg vil Norge kunne kontrollere andre lands skip når de ankommer norske havner (havnestatskontroll).
  • Forventet ikrafttredelse for koden er januar 2017.

The post Nye kjøreregler i Arktis appeared first on Kystmagasinet.


Rolls-Royce lanserer en ny serie skipsmotorer

$
0
0

Sammenlignet med eksisterende motorer i Bergen-serien fra Rolls-Royce, byr den nye motorserien på lavere drivstofforbruk, lavere utslipp og lavere livsløpskostnader. Motorene har en effekt økning på 20 prosent per sylinder. Den første motoren i den nye serien, en dieselmotor med typebetegnelse B33:45, ble lansert under Europas største maritime messe SMM i Hamburg.

 

– Rederiene vil ha bedre ytelse til lavere pris og samfunnet vil ha renere hav. Denne nye motorfamilien vil levere det kundene etterspør både med tanke på miljø og økonomi, så i dag er jeg veldig glad for å kunne lansere den første motoren i hva som kommer til bli en serie motorer tilpasset en rekke skipstyper, sier Mikael Makinen, president Marine i Rolls-Royce.

 

– Våre Bergen motorer er kjent for å være robuste og til å stole på. Denne helt nye modulbaserte serien bygger på dette, men i en fleksibel motorfamilie som er skapt for fremtiden med en rekke mulige konfigurasjoner og drivstoffalternativer. Vi har jobbet med utviklingen av denne motoren de siste tre årene ved motorfabrikken vår i Bergen. Fremover vil våre eksperter her samarbeide med våre kollegaer i Friedrichshafen i Tyskland for å utvide motorserien, sier Makinen.

RR_B3345 PowerUnit_mask holes

Fra produksjonen ved fabrikken på Hordvikneset utenfor Bergen.

 

 

20 prosent effektøking per sylinder i forhold til dagens B32:40-serie motorer betyr at effektkravet kan dekkes inn med færre sylindre. Færre sylindre gir lavere vedlikeholdskostnader, og det gir en mer kompakt motor som krever mindre plass om bord.

 

− Motorer har tradisjonelt tatt en stor del av driftskostnader og vedlikeholdsbudsjetter på et fartøy, så et sentralt mål har vært å utvikle en motor som senker livsløpskostnadene. Vi har derfor stor tro på at etterspørselen etter denne motorserien vil øke i takt med at modellutvalget blir større, sier Thor Humerfelt, programdirektør Bergens Engines i Rolls-Royce Power Systems.

 

B33:45 har modulbasert design som gjør både produksjon og vedlikehold enklere. De første utgavene i serien vil ha seks, syv, åtte og ni sylindre i effektområdet fra 3.600 til 5.400kW. Senere kommer V-motorer som dekker et økende effektbehov i markedet for både land og sjø. Diesel- og gassmotorene vil ha felles grunndesign.

 

Den nye motorserien er egnet for en rekke ulike offshorefartøyer, inklusive ankerhåndterere, konstruksjonsfartøyer og boreskip. Serien vil også tilpasses ropax-ferger, cruise-, laste- og fiskefartøyer. Den første kontrakten er allerede tegnet, og B33:45 skal leveres i juni 2015 til et nytt fiskefartøy designet av Rolls-Royce for Prestfjord Havfiske.

The post Rolls-Royce lanserer en ny serie skipsmotorer appeared first on Kystmagasinet.

Verdens største havbruk servicefartøy kontrahert på Sletta Verft

$
0
0

Macho 40 vil med hovedmålene, 40 x 12 meter bli det største servicefartøyet som er kontrahert til nå. Fartøyet er designet av Møre Maritime AS i Kristiansund og representerer en videreutvikling av typen Macho 25, som ble kontrahert av samme rederi i desember i fjor og som nå snart er klart for overlevering fra Sletta Verft.

 

Sletta Verft har tidligere i år inngått kontrakter for bygging av flere katamaraner med Frøy Akvaservice AS for levering i 2015, og sammen med dagens kontrakt representerer dette leveranser for rundt 100 millioner kroner til de to selskapene som er eid av Helge Gåsø på Frøya. Med andre inngåtte avtaler har Sletta Verft full beskjeftigelse ut 2015.

 

Kontraktsmassen ved verkstedet gir store lokale ringvirkninger. Lokale underleverandører benyttes i den utstrekning det er mulig, opplyser daglig leder Kåre Sletta. I tillegg til Møre Maritime er MB Hydraulikk AS i Aure, Elmarin i Kristiansund og Redox AS i Averøy viktige samarbeidspartnere i det nye prosjektet. Prosjektet styrker en voksende havbruksserviceklynge i regionen.

The post Verdens største havbruk servicefartøy kontrahert på Sletta Verft appeared first on Kystmagasinet.

Havforskere vinner internasjonal miljøpris

$
0
0

- De tre norske forskerne kommer med et solid bidrag for å gjøre verdensfisket mer miljøvennlig, sier fiskerirådgiver i WWF, Fredrik Myhre.

 

Prisen blir gitt for utviklingen av en prøvetakingskanon som gjør det mulig å sjekke fisken i en not før fangsten tas om bord. Dermed kan fiskere unngå å ta opp uønskede arter eller fisk som er av feil størrelse eller dårlig kvalitet. Det er første gang nordmenn vinner denne internasjonale miljøkonkurransen. I begynnelsen av desember tar de tre prisvinnerne turen til USA for å motta prisen i Washington DC.

 

Lett å sjekke fangst

Ifølge WWF er en tredel av verdens fiskebestander overfisket. Det er dessuten en utfordring at mange fiskere får med seg andre fiskearter enn de de egentlig er ute etter. Det øker faren for dumping og overfiske av truede bestander.

 

Årlig fanges det omtrent 30 millioner tonn fisk med not, tilsvarende om lag en tredjedel av den samlede globale fangstmengden. Bare i Norge fanges det nærmere en million tonn sild, makrell og lodde med not hvert år. Not er et særdeles effektivt fiskeredskap som kan fange stimer på opp mot 1000 tonn i ett kast.

 

Men for fiskerne er det til tider vanskelig å vite med sikkerhet hvilken art, størrelse eller kvalitet fangsten består av før det er for sent å slippe fisken. Det er dette problemet prøvetakingskanonen løser.

 

Etisk forsvarlig

Prøvetakingskanonen består av en modifisert trykkluftdrevet kanon som skyter en sammenpakket, spesialdesignet minitrål ut i fiskenota. Trålen dras tilbake til fartøyet ved hjelp av en hydraulisk vinsj som sikrer jevn og tilstrekkelig høy hastighet gjennom vannmassene. Så snart trålen kommer i bevegelse, sørger kiter for at trålen er selvspredende, åpner seg raskt og begynner å fiske.

 

Resultatet er en representativ prøve av fangsten i nota. Prøven gir fiskeren informasjon om fiskens størrelse, kvalitet og art. Basert på denne prøven kan fiskeren vurdere om han ønsker å slippe hele eller deler av fangsten mens det ennå er lovlig og etisk forsvarlig å slippe den.

 

Hindrer sløsing

– Denne oppfinnelsen vil langt på vei løse et alvorlig problem, nemlig at fisk som blir fanget, dør uten å bli tatt med inn til land. Det skaper stor usikkerhet når man skal vurdere tilstanden til fiskebestandene, som igjen får direkte konsekvenser når havforskere og myndigheter skal bestemme hvor mye fisk som faktisk kan fiskes, uten å overfiske havet. I tillegg er det å fiske fisk uten å bruke det man høster, en stor sløsing med ressurser, sier WWFs fiskerirådgiver Fredrik Myhre.

 

– For at fiskerne skal kunne følge regelverket og fortsatt fiske på en effektiv og lønnsom måte, er det behov for instrumenter og metoder som gir fiskerne fangstinformasjon i en tidligere fase av fisket, mens det fortsatt er lovlig og ansvarlig å slippe uønskede fangster, sier  Bjørnar Isaksen ved Havforskningsinstituttet, én av de tre vinnerne.

 

Stimulerer til innovasjon

The International Smart Gear Competition ble opprettet i 2004 av WWF. Prisen skal stimulere til innovasjon og utvikling av fiskeriteknologi som bidrar til å redusere uønsket fangst, og redusere dødelighet av denne i verdens fiskerier.

The post Havforskere vinner internasjonal miljøpris appeared first on Kystmagasinet.

Fantastiske tilbakemeldinger på omdiskutert fiskebåtdesign

$
0
0

God plass, god stabilitet og topp sjøegenskaper, er noen av tilbakemeldingene fra skipper Kjell Gunnar Johnsen.

 

I følge daglig leder Andre Rustad ved Skogsøy Båt AS i Mandal har rederiet allerede vært ute i skikkelig ruskevær med 50-foteren til 16 millioner kroner, og tilbakemeldingene som har kommet til båtbyggerne i Mandal, er at «Anne G» oppfører seg eksemplarisk i sjøen. Selve båtdesignet har vært omdiskutert i fiskeripressen, og enkelte fiskere har kalt den strykejern og andre kjedelige sammenligninger.

 

-Vi kan lage flott design vi også, men da ville eieren mistet mye lastekapasitet og arbeidsplass om bord. Dermed blir det ofte snakk om kompromiss. Dette er tross alt et fartøy på bare 14,99 meter lengde. Men den kombinerte line- og snurrevadbåten har lastekapasitet på hele 85 kubikk. I tillegg har den en sløyelinje med kapasitet på hele seks tonn i timen, bare for å nevne noe. Samtidig er det romslige og flotte fasiliteter for mannskapet, forteller Rustad, som legger til at største bredde på nybygget er 6,50 meter.

 

Sløyelinjen til «Anne G» er for øvrig levert av Hydraulikk Finnmark, sammen med det hydrauliske anlegget om bord. Lorentzen Hydraulikk har levert kombivinsjer, ankervinsj, linehaler, nothaler og notlegger. Hovedmotoren består av en Nogva Scania 17l på 525 hk. Giret er et Nogva HC258. Hjelpemotor hydraulikk består av en Nogva John Deere 8,1l mens hjelpemotor strøm er på 80 kW og levert av Diesel Service AS. Av elektronisk utstyr kan nevnes Simrad ES 70 ekkolodd, Simrad NSO radar, AIS, strømlogg og kartmaskin fra Olex. Propell er levert av Helseth.

Anne G F. Skogsøy Båt

 

Men i dag er «Anne G» er allerede for lengst historie hos Skogsøy Båt. Verftet er alt i full sving med bygging av neste fiskebåt, en 19,5 x 6,5 meter stor tråler til rederiet Arnøytind AS på Skjervøy. Den har en prislapp på 18 millioner kroner, og leveringstidspunkt er mai neste år. Nybygget har en viss likhet med byggenummer 87, «Stian Andre», som ble gjort 1,8 meter kortere for å holde den under konsesjonsgrensen for reker.

 

Videre er de også i sving med byggingen av 50-foteren (14,99 m) «Frøybas» til Bremanger. Begge de to neste nybyggene har nyskapende design med styrehus fremme, og sistnevnte har lastekapasitet på hele 115 kubikk. Overlevering vil skje etter sommeren nesten år, og prislappen lyder på 13 millioner kroner.

 

Andre Rustad ved Skogsøy Båt forteller at det vil være høy aktivitet og full sysselsetting til «Frøybas» er levert, basert på det verftet i dag vet. Men han forteller at utsiktene fremover gir forventninger om hektisk aktivitet langt utover denne tidsrammen. De har for tiden mange oppdrag å regne på, faktisk så mye at de ikke helt skjønner hvordan de skal rekke over alt. Det er snakk om fiskebåter i segmentet opp mot 80 fot.

 

I hovedsak er det hvitfiskflåten som vil fornye, og det er en trend i markedet at garnbåtene fases ut mens snurrevadbåtene overtar. Rustad forteller at fangstens kvalitet er i fokus. Samtidig er skifte av redskap basert på en trend om at fisken har flyttet seg over fra hard til myk bunn, noe som muliggjør bruk av snurrevad som redskap. De fleste forespørslene på nybygg kommer fra den nordlige landsdelen, slår Andre Rustad fast. I sør er det mer fokus på bygging av fartøy i stål, og ikke aluminium som Skogsøy Båt har spesialisert seg på.

 

Båtbyggeriet i Mandal, som har 30 års jubileum i år, har i dag 18 ansatte. Men på grunn av høy aktivitet med to nye fiskefartøyer på beddingen og forventninger om flere i årene som kommer, planlegger Skogsøy Båt å øke bemanningen med fire-fem personer med det første. Rustad regner ikke med at det skal by på problemer å rekruttere kvalifisert personell, siden de er en del av et større konsern, Båtservice Gruppen, og kan dra veksler på disse.

The post Fantastiske tilbakemeldinger på omdiskutert fiskebåtdesign appeared first on Kystmagasinet.

Dramatisk økning i lønnskostnader

$
0
0

Høye råvarekostnader har fått skylden for dårlig lønnsomhet hos lakseforedlerne. Det er nok noe riktig, men lakseprisen var relativ høy i 2011, lav i 2012 og kjempehøy i 2013. En oversikt over et knippe bedrifter som foredler laks og ørret, viser en voldsom vekst i andelen lønnskostnader i samme periode. Lakseprisen er lik for alle. Økningen i øvrige kostnader er mer avgjørende for om norske foredlingsbedrifter skal være konkurransedyktige.

 

Regnskapstallene fra Brønnøysund gir ikke noe helt nøyaktig bilde, men en svært god indikasjon av utviklingen. I oversikten nedenfor er posten vareforbruk trukket fra brutto salgsinntekter. En ser da hvor mye lønnskostnader utgjør av salgsinntekter fratrukket vareforbruk.

 

Andelen lønnsutgifter av omsetningen fratrukket vareforbruk økte i snitt fra 43 prosent til 55 prosent fra 2011 til 2013. Det innebærer at andelen av netto driftsinntekter (fratrukket vareforbruk) som gikk til lønnskostnader økte med nesten 28 prosent på tre år. For enkelte av bedriftene er tallene dramatiske. Hele 70 prosent av driftsinntektene etter fradrag av vareforbruk går til dekning av lønnskostnader.

 

Det er flere årsaker til økningen. For noen skyldes det økte kostnader til vikarer etter innføringen av Vikarbyrådirektivet, mens for andre økte lønninger generelt.

 

Tabell: Andel lønnsinntekter av driftsinntekter fratrukket varekostnader

Bedrift 2013 2012 2011
Norsk Sjømat AS 52 % 50 % 41 %
Nordlaks produkter AS 60 % 49 % 50 %
Lerøy Fossen AS 62 % 53 % 48 %
Salmon Brands AS 27 % 16 % 4 %
Sotra Fiskeindustri AS 59 % 47 % 45 %
Isfjord Norway AS 70 % 62 % 56 %
SMP Stabburet Marine P AS 59 % 57 % 43 %
Brødr Remø AS 51 % 37 % 33 %
Vågen Seafood 66 % 49 % 32 %
Hansens Røkeri AS 52 % 50 % 52 %
Troll Salmon AS 70 % 53 % 51 %
Snitt per bedrift 57 % 48 % 41 %

 

 

Hvitfisk / miks
Bedrift 2013 2012 2011
Lofotprodukt AS 44 % 40 % 46 %
Brdr. Hjønnevåg AS 53 % 55 % 53 %
Ferdigmat AS 54 % 51 % 56 %
Grøntvedt Pelagic AS 31 % 27 % 30 %
Modolv Sjøseth Fisk AS 52 % 32 % 17 %
Røst Sjømat AS 30 % 29 % 23 %
John Greger AS 58 % 40 % 34 %
Totalt 46 % 39 % 37 %

Kilde: Proff.no/Brønnøysundregistrene

 

Fra overskudd til underskudd

Driftsresultat i prosent av omsetning påvirkes kraftig av svingende råvarekostnader. Bedrifter som driver foredling av fisk beregner en margin på toppen av råvarekostnader til dekning av lønn, administrasjon og andre utgifter. En beregning av hva driftsresultat er i prosent av driftsinntekter fratrukket varekostnader, forteller mye om en bedrifts lønnsomhet.

 

Oversikten viser at driftsresultat i prosent av driftsinntekter fratrukket varekostnader samlet for bedriftene har gått fra positiv på 20 prosent i 2011 til negativt på to prosent i 2013. I 2011 hadde alle 11 bedriftene positivt driftsresultat. I 2013 er det bare seks av bedriftene som går med overskudd.

 

For laksebedriftene har samlet driftsresultat falt fra et positivt resultat på 137 millioner kroner i 2011 til minus 16 millioner kroner i fjor. Tilsvarende for de sju bedriftene som foredler annen fisk viser tallene en samlet fall i driftsresultat fra 61 millioner kroner til 26 millioner kroner.

 

Tabell: Driftsresultat av driftsinntekter fratrukket vareutgifter

Bedrift 2013 2012 2011
Norsk Sjømat AS 4 % 16 % 29 %
Nordlaks produkter AS -24 % 2 % 5 %
Lerøy Fossen AS 12 % 22 % 27 %
Salmon Brands AS 11 % 9 % 4 %
Sotra Fiskeindustri AS -1 % 20 % 24 %
Isfjord Norway AS 3 % 10 % 21 %
SMP Stabburet Marine P AS -13 % -3 % 13 %
Brødr. Remø AS -30 % 0 % 9 %
Vågen Seafood -22 % 25 % 39 %
Hansens Røkeri AS 17 % 22 % 17 %
Troll Salmon AS 2 % 26 % 24 %
Snitt per bedrift -3 % 11 % 18 %

 

 

Hvitfisk / miks
Bedrift    2013    2012 2011
Lofotprodukt AS 9 % 8 % -6 %
Brdr. Hjønnevåg AS 4 % 11 % 11 %
Ferdigmat AS -1 % 6 % -8 %
Grøntvedt Pelagic AS 28 % 37 % 38 %
Modolv Sjøseth Fisk AS -34 % 0 % 45 %
Røst Sjømat AS 20 % 28 % 40 %
John Greger AS -47 % 15 % 24 %
Snitt per bedrift -3 % 15 % 22 %

Kilde: Proff.no/Brønnøysundregistrene

 

The post Dramatisk økning i lønnskostnader appeared first on Kystmagasinet.

Storsatsning på Hitra

$
0
0

Havnen og industriparken har gunstig lokalisering i hovedskipsleden mellom Trondheim og Kristiansund. Nye godt egnede havnefasiliteter og attraktive næringsarealer i tilknytning til fylkesvei 714 gjennom Hitratunnelen, gjør Sandstad til et naturlig knutepunkt for godstrafikk over land og sjø mellom de to nevnte byene. Flere store industrietableringer er under planlegging, blant andre Marine Harvest med ny laksefabrikk. Visjonene for dette området når det gjelder maritim og marin virksomhet er store, og omfatter blant annet alt fra etablering av en internasjonal kysthavnterminal og tilrettelegging for sjømatrelatert industri til reiselivsutvikling.

Hitra Kysthavn og Industripark - Oversikt

Hitra Kysthavn, Hitraterminalen og Kalvøya industriområde, sistnevnte til høgre på bildet. Bilde/tegning: Hitra kommune.

 

 

Det er igangsatt utviklingsprosesser mot etablering av eksporthavn for sjømat og omlasting av gods til og fra Trøndelag/Midt-Norge, direkte og enkel tilgang til kai og industriområde i Trondheimsleden, gode distribusjonsløsninger, utrustning av ro/ro og lo/lo tjenester og håndtering av stykkgods/enhetslaster, lokalisering av logistikksenter for fryse- og kjølelager, varehotell og lignende, muligheter for transittlagring (båt/sjø) og moderne terminalbygning for sør- og nordgående hurtigbåter.

 

Den nye havnen har gode utvidelsesmuligheter, og det er stor interesse for området både fra rederier og transportører, ikke minst når det gjelder sjømattransport. Havnen blir sett på som svært attraktivt når det gjelder lokalisering for landing/videretransport i regionen, omlastning, mellomlagring, reservedelslager, proviantering og mannskapsskifte. Like ved Hitra kysthavn og Hitraterminalen, på Kalvøya, ligger et annet stort industriområde under utvikling, med attraktive tomter for de som vil etablere seg her.

 

The post Storsatsning på Hitra appeared first on Kystmagasinet.

124 fartøyer over 21 meter er 24 år eller eldre

$
0
0

Det kan sikkert strides om hva som er gammelt og nytt. Men et fiskefartøy bygget før 1970 bør med rette kunne kalles for eldre. Nytt er heller ikke fartøyer bygget på 70-tallet. Ofte er eldre fartøyer ombygget og modernisert. Likevel gir de ikke samme komfort til mannskapet som et nybygg, og de er neppe like miljøvennlige. De fleste, om ikke alle, har eldre maskiner som drikker mer drivstoff og smørolje, samt slipper ut mer avgasser.

 

Men ikke alle redere har kvotegrunnlag som kan forsvare et nybygg. Å selge et eldre fiskefartøy frigir heller ikke nødvendigvis nok kapital til å investere i nytt fartøy, og om nødvendig mer kvote. Uansett bør skipsverftene med interesse merke seg at det er hele 74 fartøyer som er bygget på 1990 tallet. 35 av disse er over femti meter. Noen, som Ramoen, Langøy, Smaragd, Kvannøy og Haugagutt er i ferd med å bli skiftet ut med nybygg. Det samme er den 44 meter lange linebåten Leinebris (nå Fjellmøy). Men fortsatt gjenstår over 60 fartøyer med største lengde over 50 meter som vil bli skiftet ut med nybygg, nyere brukte fartøyer eller bli strukturert bort. Når fartøyer struktureres bort, gir det mulighet for å legge disse over på større, mer effektive, driftsøkonomiske og miljøvennlige fartøyer.

Horisont. Foto: Terje Engø

Horisont til venstre er bygget i 1986 og ombygget i 2000. Den er rene nybygget sammenlignet med Egersundsbåten,30,3 meter lange Mersey til høyre. Den er bygget i 1966 og ombygget i 1997. Ifølge Fartøyregisteret har den fortsatt den originale motoren, en Alpha 23-30 med ytelse på 750 hk.

 

 

Det finnes mange skipsbyggerier som gjerne bygger mindre fartøyer enn 50 meter pluss. For disse kan det bli mer oppdrag enn for de som har satset på store fartøyer. Som Kystmagasinet nevner et annet sted på disse temasidene, er det smått med større fiskefartøyer som for tiden bygges ved norske verft. Karstensen Skipsvært i Skagen, fire tyrkiske verft, samt et par spanske verft har nesten gjort rent bord når det kommer til større fiskefartøyer.

 

Når det gjelder mindre fiskefartøyer, arbeids- og oppdrettsbåter er det fortsatt en rekke verft og verksteder som har relativt stor oppdragsmengde. I lengdegruppen 21 – 29 meter er det hele 72 båter som er bygget i 1989 eller tidligere. Over tretti er bygget i 1979 eller før. Det viser Fiskeridirektoratets oversikt over norske fiskefartøyer over 21 meter fordelt på lengde og alder.

 

Politiske føringer vil i stor grad bestemme i hvilken grad det skjer en skikkelig fornying i denne flåtegruppen. 76 prosent av fartøyene i gruppen 21 – 29 meter er bygget før år 2000. Hele 65 prosent er bygget før 1989. Tilsvarende for båter over 50 meter viser at hele 52 prosent av denne flåten er bygget i 2000 eller senere.

 

Som Fiskeridirektoratets aldersfordeling også viser, har det vært svært ulik fornying av ulike fartøygrupper i ulike tidsperioder. At det for eksempel har vært lite fornying av fartøyer med lengde 40 – 49 meter etter 2000, men en kraftig fornying fra 1990 – 1999, kan tyde på at fornying i perioder også innebærer at fartøyer som blir fornyet «flytter» opp i neste lengdegruppe i tabellen. Uansett ligger det en utfordring for verftsindustrien i det faktum at hele 142 store og mellomstore fiskefartøyer er 24 år eller eldre.

 

 

 

The post 124 fartøyer over 21 meter er 24 år eller eldre appeared first on Kystmagasinet.


Hard kamp om nybyggene

$
0
0

Det må presiseres at dette er fartøyer for redere i Norge, Island, Danmark og de britiske øyer. Det som har vært primærmarkedet for norske fiskebåtbyggere. Lyspunktene i Norge er Stadyard som bygger nye Torbas med på 70 meter og garnbåten Fanøyvåg på 28 meter. Ved Havyard bygges nye Smaragd, som blir på 74 meter. Utover dette har Moen Marin AS og Skogsøy Båtbyggeri AS, blant annet, femtenmetringer under bygging. Det bygges også sjarker flere steder. Men de store fartøyene går til utenlandske verft.

Bilde 2

Danske Karstensens Skibsværft fortsetter å sikre seg ordrer på pelagiske trålere og snurpere. Her ligger Herøyhav som ble levert i fjor ved verftet. Foto Terje Engø

 

 

Suverene på pelagiske fartøyer

Danske Karstensens Skibsværft i Skagen har befestet sin posisjon i markedet for pelagiske trålere og notbåter. De har hele sju båter på 56 til 88 meter under bygging. To av disse, Kvannøy og Haugagut, er for norske redere, to for danske redere, en for irske redere og to for skotske redere.

 

Det siste året har islandske HB Grandi bestilt to nye pelagiske trålere ved tyrkisk verft. I samme tidsrom har Karstensens sikret seg fire nye ordrer. Den siste er nye Pathway for det skotske rederiet Lunar Fishing. Pathway blir søsterskip til Kings Cross som er under bygging for samme rederi. Lunar Fishing som har tre fartøyer under britisk flagg har helt siden 1970 bestilt sine nye fartøyer fra SIMEK i Flekkefjord. Rederiet har også to 28,3 meter lange hvitfisktrålere, Ocean Harvest og Harvester, bygget i 2008 ved Karstensens Skibsvært.

 

Ved Vestværftet er det litt skrinnere for tiden. De skal snart levere en skotsk tråler på 28 meter. Deretter følger norske Ballstadøy på 35 meter. Kystmagasinet er ikke kjent med at de har flere ordrer når dette skrives.

Bilde 3

Den nye tråleren Langøy skal bygges ved spanske C.N.P. Freire. Illustrasjon Rolls Royce Marine.

 

 

Flest ordrer ved tyrkiske verft

I Tyrkia er ordrebøkene også velfylte med bestillinger, eller skip under bygging, for norske, islandske og britiske redere. Islandske HB Grandi har bestilt to pelagiske trålere og tre frysetrålere. Ytterstad Fiskeriselskap AS venter på levering av en båt på 78 meter fra Besiktas Shipyard, mens Tersan har bestilling på to linebåter på 58,00 meter til Leinebris og to samarbeidende rederier. Det ene fartøyet skal også være bygget for fiske med garn. Islandske Samherji har bestilt tre nye 61,5 meter lange ferskfisktrålere hos Cemre Shipyard. Parallelt har også FISK Seafood fra Island bestilt ett identisk fartøy.

 

To ordrer har gått til spanske verft i senere tid. Prestfjord Havfiske AQS har bestilt ny Langløy på 69 meter ved verftet C.N.P. Freire, mens Ramoen AS nylig bestilte en ny tråler på 75 meter ved et annet spansk vert, Armon.

Bilde 4

 

Nye Ramoen bygges ved det spanske verftet Armon. Illustrasjon Skipsteknisk AS

 

Brønnbåter

Av sju store brønnbåter som bygges for kunder i Norge og Færøyene, er tre bestilt ved hengholdsvis Aas Mek. Verksted, Larsnes Mek Verksted og Havyard. Fire er bestilt i Tyrkia. Ett av disse, Lilly Johanne som bygges for Aqua Star AS, er svært forsinket da det kantret ved utrstningskaien hos verftet Celiktrans 7. august.

 

Forsinkelser har blitt regelen

Om det er norske verft som ikke er konkurransedyktige i pris, eller om de ikke gir inn anbud skal være usagt. Men fiskebåtredere i Norden og de britiske øyer ser ut til å ha fått tillit til utenlandske skipsbyggere. Forsinkelser har ved senere års leveringer heller vært regelen enn unntaket. Men siden norske verft som tidligere har flagget at de er flinke til å levere på tiden, bygger sine skrog utenfor landets grenser, har også de i sannsynligvis de fleste prosjekter ikke kunnet levere til opprinnelig avtalt tid.

bilde 5

Ved Vestværftet utstyres skotske Boy John. Deretter følger norske Ballstadøy. Foto Terje Engø

 

 

Norske verft
Navn Type Loa Reder Verft Levering
Knut Olav Fiskefartøy 14,9 Knut Olav AS / Kransvik Moen Marin 2015
Frøyhav Not/snurrevad 14,9 Frøybas AS Skogsøy båt 2015
Torbas Snurper/tråler 70,00 Torbas As Stadyard 2015
Fanøyvåg Garn 28,00 Fanøyvåg AS Stadyard 2015
Smaragd Tråler 74,00 Smaragd Havyard 2015

 

 

Utenlandske verft
Danske verft
Navn Type Loa Reder Verft Levering
Haugagut Snurper/tråler 69.95 Haugagut AS, Norge Karstensens Skibsværft 2015
Western Viking Tråler 56,20 FD Premier Fishing, Irland Karstensens Skibsværft 2015
Kvannøy Ringnot 77,25 Birger Dahl, Norge Karstensens Skibsværft 2015
Ruth Snurper/tråler 87.80 Ruth AS, Danmark Karstensens Skibsværft 2016
Beinur Snurper/tråler 78,00 Partrederiet Beinur Karstensens Skibsværft 2016
Kings Cross Tråler 78,65 Lunar Fishing, Storbritannia Karstensens Skibsværft 2016
Pathway Tråler 78,65 Lunar Fishing, Storbritannia Karstensens Skibsværft 2017
Boy John Snurrevad 28,00 Heather Fishing Company, Storbritannia Vestværftet 2014
Ballstadøy Fiskefartøy 34,85 Ballstadøy, Norge Vestværftet 2015
 
Tyrkiske verft
Ytterstad AS Snurper/tråler 74,80  Ytterstad Fiskeriselskap AS, Norge Besiktas Shipyard 2014
 TBN Autoline/garn 58,00 Langøy Kyst og Havfiske AS/ Leinebris AS, norge Tersan Shipyard 2015
Mark Tråler 86.10 Storbritannia Tersan Shipyard 2014
Kirkella Tråler 86,10 Storbritannia Tersan Shipyard 2014
 Leinebris Line 58,00 Leinebris As, Norge Tersan Shipyard 2015
Steffen C Fabrikktråler 83,10 Sikuaq Trawl, Grønland Tersan Shipyard 2016
TBN Tråler 59,50 Andeg, Russland Tersan Shipyard 2016
Venus Pelagisk tråler 80,00 HB Grandi, Island Celiktrans 2015
Vikingur Pelagisk tråler 80,00 HB Grandi,Island Celiktrans 2015
Engey Tråler 55,00 HB Grandi, Island Celiktrans 2016
Akurey Tråler 55,00 HB Grandi, Island Celiktrans 2016
Videy Tråler 55,00 HB Grandi, Island Celiktrans 2017
TBN Tråler 61,5 Samherji, Island Cemre 2016
TBN Tråler 61,5 Samherii, Island Cemre 2016
TBN Tråler 61,5 Samherji, Island Cemre 2016
TBN Tråler 61,5 Fisk Seafood, Island Cemre 2016

 

Tyrkiske verft

Ytterstad AS Snurper/tråler 74,80  Ytterstad Fiskeriselskap AS, Norge Besiktas Shipyard 2014
 TBN Autoline/garn 58,00 Langøy Kyst og Havfiske AS/ Leinebris AS, norge Tersan Shipyard 2015
Mark Tråler 86.10 Storbritannia Tersan Shipyard 2014
Kirkella Tråler 86,10 Storbritannia Tersan Shipyard 2014
 Leinebris Line 58,00 Leinebris As, Norge Tersan Shipyard 2015
Steffen C Fabrikktråler 83,10 Sikuaq Trawl, Grønland Tersan Shipyard 2016
TBN Tråler 59,50 Andeg, Russland Tersan Shipyard 2016
Venus Pelagisk tråler 80,00 HB Grandi, Island Celiktrans 2015
Vikingur Pelagisk tråler 80,00 HB Grandi,Island Celiktrans 2015
Engey Tråler 55,00 HB Grandi, Island Celiktrans 2016
Akurey Tråler 55,00 HB Grandi, Island Celiktrans 2016
Videy Tråler 55,00 HB Grandi, Island Celiktrans 2017
 

Spanske Verft

Ramoen Tråler 75,00 Ramoen As Armon 2016
Langøy Tråler 69,00 Prestfjord Havfiske AS C.N.P.Freire 2015

 

Brønnbåter
Ro Arctic Brønnbåt 75,50 Rostein As Larsnens Mek Verksted 2014
Namsos Brønnbåt 84,60 Norsk Fisketransport Havyard 2015
  • ytind
Brønnbåt 69,86 Bømlo Brønnbåtservice Aas Mek Verksted 2015
TBN Brønnbåt 69,90 Intership, fosnavåg Besiktas, Tyrkia 2015
TBN Brønnbåt 69,90 Intership, fosnavåg Besiktas, Tyrkia 2016
TNN Brønnbåt 75,80 Bakkafrost, Færøyene Tersan, Tyrkia 2015
Lilly Johanne Brønnbåt 50,00 Aquastar Celiktrans, Tyrkia *

*Kantret ved kai. Uklart hvor store forsinkelser dette påfører prosjektet.

 

Arbeidsbåter/servicefartøyer oppdrett
TBN Arbeidsbåt 20,00 Nordlaks Transport Grovfjord Mek. Verksted 2014
TBN Arbeidsbåt 20,00 Nordlaks Transport Grovfjord Mek Verksted 2014
TBN Arbeidsbåt 14.99 Bremnes Seashore Grovfjord Mek Verksted 2014
TBN Arbeidsbåt 14.99 Bremnes Seashore Grovfjord Mek Verksted 2014
TBN Arbeidsbåt 13.80 Håløy Havservice Grovfjord Mek Verksted 2014
TBN Arbeidsbåt 13.99 Lerøy Aurora Grovfjord Mek Verksted 2014
TBN Oppdrettsbåt 14.95 Blom fiskeoppdrett Norstec 2015
TBN Oppdrettsbåt 14.95 Grieg Seafood Norstec 2015
TBN Oppdrettsbåt 14.95 Grieg Seafood Norstec 2015
TBN Oppdrettsbåt 14.95 Blom Fiskeoppdrett Norstec 2015
TBN Oppdrettsbåt 13.00 Alsaker Fjordbruk Norstech 2015
TBN Oppdrettsbåt 13.00 Alsaker Fjordbruk Norstech 2015
Skolten Oppdrettsbåt Procat1450 Haugland Gruppen Promek 2014
Gjelsingfjord Oppdrettsbåt Procat1508 Marine Harvest Promek 2014
TBN Oppdrettsbåt Procat1340 Marine Harvest Promek 2014
Jens Oppdrettsbåt Procat1450 Grieg Seafood Promek 2014
Sandvær Arbeidsbåt Frøy Akvaservice 14,98 Sletta Verft 2014
Frøy Server Arbeidsbåt Frøy Akvaservice Macho 25 Sletta Verft 2014
TBN Arbeidsbåt Frøy Akvaservice 14,98 Sletta Verft 2015
TBN Arbeidsbåt Frøy Akvaservice 14,98 Sletta Verft 2014
TBN Arbeidsbåt Frøy Akvaservice 14,98 Sletta Verft 2014
TBN Arbeidsbåt Salmar Farming 14.98 Sletta Verft 2015
TBN Arbeidsbåt Singaberg-Hansen MD 250 SV Moen Marin 15

The post Hard kamp om nybyggene appeared first on Kystmagasinet.

Fart i bruktmarkedet åpner for nybygg

$
0
0

I en periode var svært mye kapital bundet opp i fartøyer som lå i opplag etter at kvotene var overført til nybygg, en dyr situasjon for redere som gjerne vil frigjøre kapitalen som ligger bundet i fartøyet som er til salgs.

 

Eldre snøkrabbebåter

Kystmagasinet har satt sammen en oversikt over flertallet av fartøyer som er solgt innenlands og til utenlandske kjøpere i perioden 2004 og frem til ettersommeren i år.  Det er fortsatt eldre fartøyer som skifter hånd. Noen ganger for at kvoter skal overføres til andre fartøyer og skipet hogges eller selges, eller fordi det eldre fartøyet har et nytt bruksområde hvor det passer.

 

Blant annet gjelder dette fartøyer som skal fiske i det uregulerte fisket etter snøkrabbe. Til dette trengs ikke samme motorkraft som ved tråling. Men ettersom dette fisket utvikler seg vil det bli behov for mer moderne fartøyer. Men foreløpig er det eldre båter som Artic Wolf (ex. Spitsbergen) bygget i 1965 og Kvitungen (ex.Polarfangst) bygget i 1958 som har vært brukt. Men nyere fartøyer med større kjølekapasitet, som Austevollfartøyene Talbor og Birkeland, satser også på snøkrabbe.

Herøyhav. Foto: Terje Engø

Nye Herøyhav (bildet) avløste ex.Herøyhav i fjor. Fartøyet heter nå Havfisk eller under ett som Ordinat.

 

Eksport av brukte båter

Svært interessant er utviklingen i eksport av fartøyer. Mens mange meglere før ville vurdert Sør-Amerika som kanskje det mest interessante markedet, er det nå Marokko som fatter størst interesse. Og fartøyene som tas i bruk der er stadig større, og nyere enn før. Siden begynnelsen av 2011 har fem norske pelagiske fartøyer blitt solgt til Marokko. Siste fartøy som dro dit var Ligrunn. Den ankom for et par uker siden til Dakhla, hvor den nå ligger i påvente av at alle papirer skal bli ordnet. Fartøyet heter nå Ligrunn 2. Om rederen skal skifte til et mer marokkansk navn er ukjent.

 

De fleste fartøyer som selges til Nord-Afrika er så pass tilårskomne at de er vanskelige å selge i Norge eller andre land i Nordøst-Atlanteren. At eldre fartøyer lar seg selge kan være avgjørende for mange redere sin mulighet til å investere i nye eller nyere fartøyer.

Gardar. Foto: Terje Engø

Gardar er islandske ex.Beitir, mens ex.Gardar er grønlandske Polar Amaroq.

 

Flere til Island og Grønland

Makrellfiske i islandsk og grønlandsk farvann har også vært med på å sette fart i markedet. Store fartøyer som Eros, Smaragd, Malene S og nybygget Magnarson er solgt til Island, mens Gardar har fått grønlandsk flagg. Med unntak av Magnarson, er dette store moderne fartøyer med noen år på kjølen som har blitt solgt. I tilfellet Gardar og Magnarson har islandske fartøyer blitt kjøpt i retur. Dette er mindre fartøyer, og det er derfor blitt frigitt kapital til eierne. Men det har neppe den store positive innvirkningen på bruktmarkedet.

Unity. Foto: Terje Engø

Skotske Unity ble norsk i juli i år og heter nå Stålegg. Båten er bygget i 1989.  I perioden 1997 til 2001 het den Torbas, og før det Ocean Way.

 

Færre fartøyer til salgs

Selv om det på Janson Shipbrokers sin nettside ligger 11 større pelagiske fartøyer for salg, er det færre hos for eksempel Remøy Skipsmegling og Atlantic Marine enn for tre-fire år siden.

 

En del av fartøyene som ligger for salg er relativt gamle, og det vil være vanskelig å finne et marked i Norge. Det ligger også en del helt nye fartøyer, deriblant et fartøy bygget i 2013, til salgs hos Janson. Det er ikke lagt ut navn på fartøyet, men alle oppgitte data med unntak av ytelsen til hovedmotor stemmer med Vendla, som ble levert av Fitjar Mekaniske Verksted i fjor.

 

Flere av fartøyene som er lagt ut for salg er med forbehold om både pris og leveringstidspunktet, er neppe presserende nødvendig for rederen å selge. Men blir en brukbar pris tilbudt, er selvsagt de fleste fartøyer for salg. Med muligheten til å leie fartøy til å ta egne kvoter i tiden det tar å bygge nytt, blir det ikke tapte fiskeinntekter om en kontraherer nytt skip.

Malene S. Foto Terje Engø

Malene S er ex. islandske Borkur som ble bygget som Libas i 2000. Nye Malene S som ble levert fra tyrkisk verft i 2012 ble i sommer til islandske Borkur.

 

Fartøyer over 40 meter

Kystmagasinet har i oversikten over solgte fartøyer ikke tatt med alle salg i perioden, men konsentrert oss om fartøyer over 40 meters lengde. Oversikten viser hva fartøyene het tidligere, og nytt navn og eier.

 

Sjelden har det blitt omsatt like mye brukt tonnasje over kort tid, og det har neppe noen gang før blitt eksportert så mye brukt tonnasje til utlandet i løpet av i underkant fire år. Vi har ikke forsøkt å estimere verdien av salgene. Men siden også en hel del av fartøyene, som Abelone Møgster og Malene S er nesten helt nye, og en del av fartøyene er store velholdte fartøyer, er det ikke usannsynlig at verdien kommer opp i fire milliarder kroner, kanskje mer.

Eros. Foto Terje Engø

Ex.Eros het en veldig kort stund Polar Amaroq etter at den ble solgt i februar i fjor. Etter åtte måneder skiftet den til islandsk flagg og navnet Beitir. Foto: Fiskebåtredernes Forbund

 

Selv om flertallet av fartøyene som er eksportert er relativt eldre, representerer de store verdier. Ikke minst siden dette er kapital som i stor grad frigjøres til investeringer i nybygg eller nyere fartøyer. Når fartøyer selges innenlands er det bare fartøyer som blir byttet ut og deretter hugget eller eksportert som gir rom for nybygg, i den grad kvotene ikke blir flyttet til andre norske fartøyer.

Høgiklettur. Foto. Fiskebåtredernes forbund

Kings Cross ble solgt til Færøyene i 2011 og het der Christian I Grotinum og Christian før båten i fjor skiftet navn til Høgiklettur. Foto: Fiskebåtredernes Forbund

 

Solgte fartøyer etter nytt navn 2011 – 2014

Finnmark

Nåværende navn Tidligere navn til og med år Loa Ny Eier
Arctic Wolf Spitsbergen 2012 Aurika 2008 Auriga 2004 47,87 1965 Arctic Wolf AS
Ingrid Majala Austerfjord 2012 Møgsterfjord 2011 Diana 1999 61,75 1999 Silfaks Fiskebåtrederi AS
Polaris Polar Sirkel 2013 Blue Dutch 2008 Kiska Enterprise 2001 Optmus Prime 1993 Marsea Sixteen 1987 54,87 1981 Varanger Seafood AS
Rypefjord Skaidi 2013 Nordtind 2003 44,95 2000 Hammerfest industrifiske AS

 

Troms

Nåværende navn Tidligere navn til og med år Loa Ny Eier
Harmoni Majala jr 2012 Ingrid Majala 2012 Ganthi 2006 49,9 1998 Harmoni AS

 

Nordland

Nåværende navn Tidligere navn til og med år Loa Ny Eier
Antarctic Sea Thorshøvdi 2011 Vlieborg 2007 133,88 1999 Aker Biomarine Antarctic AS
Havtind Polar Amaraoq 2010 59,75 1997 Nordland Havfiske AS
Kvannøy Haugagut 2013 63,5 1989 Nyholmen AS
Norafjell Rogne 2013 M. Ytterstad 2001 Havmann 1993 61,4 1986 Norafjell AS
Rødholmen Stromboli 2011 Torbas 2010 Chris Andrea 2004 75 1996 Rødholmen AS
Trinto Andenesfisk 2004 Bleiksøy 1997 44,78 1987 Mirsel AS

 

Møre og Romsdal

Nåværende navn Tidligere navn til og med år Loa Ny Eier
Atlantic Star Polar Arfivik 2002 Helga1999 60,4 1996 Rosund Drift AS
Atlantic Viking Nybygg 74,7 2013 Giske Havfiske AS
Dyrnesvåg Inger Hildur 2012 53,9 1999 Brødrene Holm AS
Havfisk Ordinat 2014

Herøyhav 2013

68,3 1999 Havskår AS
Geir II Geir 2010 51,3 2010 H P Holmeset AS
Herøy Zeta 2010 73,3 1997 Herøybas AS
Inger Hildur Leinebjørn 2012 64 2001 Inger Hildur AS
Nyskjer Stålhav 2010 New Baltic 2009 Elisebeth II 2001 Elisabeth 2001 Lafjell 1998 Jøkul 1994 Støbakk 1971 56,2 1967 Nybo Holding AS
Midøy Viking Båragutt 2013 Sørfold 2008 Fiskebas 2004 Roaldsen Senior 1988 49,76 1976 Midsund Fiskebåtrederi AS
Molnes Volstad 2013 Aorere 2005 66,28 1998 AS Roaldnes
Nystrøm Stålegg 2013 Casablanca 2010 Hallarklettur 2006 Westward 2003 Radiant Star 1998 Sheanne 1995 53,3 1980 Nybo Holding AS
Stålegg Unity 2013

Torbas 2001 Ocean Way 1997

44,9 1989 Beitveit Havfiske AS
Veidar 1 Leinefisk 2010 43,32 1996 Veidar AS

 

 

Sogn og Fjordane

Nåværende navn Tidligere navn til og med år Loa Ny Eier
Fjellmøy Leinebris 2013 44,85 1997 Fjellmøy AS
Gambler Torbas 2011 Leikvin 2010 Sjøbris II 2007 Sjøbris 2006 Gullfinnur 1977 69,65 1969 Torbas AS
Seljevær Antarctic I 2009 Argos Helena 2000 Seljevær 2007 54,58 1998 Stadt Havfiske AS

 

 

Hordaland

Nåværende navn Tidligere navn til og med år Loa Ny Eier
Bømmelbas Stålringen 2013 Møgsterhav 2011 61,54 2000 Bømmelbas A/S
Bømmelhav Frithjof Feyer 2014 43,8 2000 Bømmelbas A/S
Gardar Beitir 2013 Margret 2010 Serene 2006 Serene V 2006 Serene 1999 71,1 1998 Gardar AS
Granit Granit IV 2012 Juvel 2004 67,4 1989 Halstensen Granit AS
Havglans Havglans 1 2011 Strømegg 2011 62,6 2007 Havglans AS
K.M. Østervold Fiskebas 2012 Nordfisk 2013 56,2 1996 K.M. Østervold
Kremmervik Abelone Møgster 2013 42,9 2011 Fruholmen AS
Krossøy Norafjell 2010 44,85 1998 Havdrøn AS
Lønningen Ordinat 2013 Ruth 2009 Ordinat 2003 Sandgerdi 2001 61,82 1998 Bømlotrål AS
Lønningen 1 Lønningen 2013 Traal 1998 Ajax 1979 Vingaborg 1974 41,72 1967 Bømlotrål
Lønnøy Eigun 2011 Endre Dyrøy 2001 Thordr 1970 Thomas W.Vinke 1964 65,61 1959 Lønning Fiskeri AS
Malene S Borkur 2014 Torbas 2012 Ståløy 2011 Ligrunn 2005 Libas 2004 68,3 2000 Skårungen AS
Norderveg Kings Bay 2013 Genesis 1993 Genesis D 1991 Genesis 1989 74,6 1988 Ryggefjord AS
Ordinat Herøyhav 2013 68,3 1999 Økland fiskebåtrederi AS
Røttingøy Buland 2011 Paula 2011 59,2 1994 Dales Rederi AS
Salvøy Kvalstein 2011 Gisund 1974 41,18 1964 Bømmelfisk AS
Siglar Stålegg 2010 Stålegg 2010 Dicada 2008 Havbas 2007 Nordsjøbas 2006 52,04 1978 Maron AS
Svanavåg

(Til salgs)

Dicada 2007 Grenen 2006 Accord 2004 Serene 1995 47,16 1979 Håflu AS
  • stanger
Haberg 2010 Høgaberg 2009 Storeknut 2003 Eldjarn 1994 M.Ytterstad 1993 Gullfinnur 1990 Silljo 1981 65,69 1979 Magnarson AS
Vendla II Vendla 2013 68,1 1999 Vendla AS
Vikingbank Harvest 2014 61,75 2000 Pelagic AS

 

 

Solgt til utlandet

Nåværende navn Tidligere navn til og med år Loa Ny Eier/Flagg
 

Australia

  • sterbris
  • sterbris 2 2014
  • sterbris 201
68,1 1999 Australia
 

Canada

Cape Dorset Arvid Nergård 40,3 1999 Canada
 

Færøyene

Eivind Brimøy 41,3 1988 Færøyene
Høgiklettur Christian 2013 Christian I Grotinum 2013 Kings Cross 2011 Altaire 1994 73,0 1987 Færøyene
Tummas T Norderveg 2013 Brennholm 2006 64,0 2002 Færøyene
Slættaberg Kanstadfjord 2012 Solvår Viking 2006 Gunnar Langva 2004 Serene 1997 Serene V 1997 49,9 1998 Færøyene
 

Grønland

Polar Amaroq Gardar 2013 83,8 2000 Polar Seafood
Timmiarmiut Atlantic Viking 2013

Sæviking 2006

Regina C 2001

55,2 1988 Timmiarmiut Shipping
Tuugalik Hopen 66,4 2002 Royal Greenland
 

Irland

Veronica
  • stanger 2010 Gitte Henning 2010 Østanger 2010 Gitte Henning 2008
55,9 2000 Til Irland
Genesis II Bømmelbas 2011

Kvalskjær 2010

53,0 2004 Irland
 

Island

Beitir Polar Amaroq 2013 Eros II 2013 Eros 2013 75,9 1997 Sildarvinnslan
Borkur Malene S 2014 80,3 2012 Sildarvinnslan
Hoffell Smaragd 2014 67,78 1999 Lodnuvinnslan
Rifsnes Polarbris 2013

Skarhaug 2007

43,5 1999 Hradfrystihus Hellisands
Sigurdur Magnarson 2014 80,3 2014 Isfelag Vestmannaeyar
 

Marokko

Adrar Bømmelbas, 2013

Havglans 2011, Leinebjørn 1999

59,0 1978 Marokko
Buland Røttingøy 2011

Rogne 2001

Christina S 1997

Ny Dolsøy 1988

 

60,0 1988 Belize
Ligrunn 2 Ligrunn 2013 Geysir 2006 65,7 1979 Marokko
Meya Magnarson 2012

Krossøy 2009

Jona Edvalds II 2009

Jona Edvalds 2008

Adenia II 2003

Jona Edvalds 2003

Adenia II 2003

Petur Johnsson 1994

57,6 1987 Marokko
Vikingbank Vikingbank 2012

Quo Vadis 2012,

Morten Einar 2006

  • stanger, 2004

Jon Sigurdsson, 2003

Kings Cross, 1996

Torbas, 1987

 

56,1 1978 Marokko
 

Russland

Brattegg Brattegg 2011

Atlantic 1992

56,9 1987 Russland
Kamchatka Harvest Andenesfisk 2013 54,2 1996 Russland
Kapitan Dolgikh Prestfjord 2011 56,9 1987 Russland
Melkart 3 Andøybuen 2011 Varegg 2008 Møgstertrål 1998 Tampen 1996 62,9 1988 Russland
Rybak Havbryn 2012 Havbris 2009 Ole Sætremyr 2003 Nestor 1997 Rybak 1996 60,5 1991 Russland
Sapphire II Havstrand 2013 65,5 1987 Russland
 

Storbritannia

Havilah Brestur 2014

Havsnurp I 2012

Havsnurp 2012

51,9 1999 Storbritannia
 

Sverige

Clipperton Gollenes 52,0 1999 Sverige

Kilder: Skipsregisteret/Sjøfartsdirektoratet, Fleetmoon, DNV, Maritime-Connector, Fartøyregisteret/Fiskeridirektoratet, Marinetraffic.com, m.fl.

 

The post Fart i bruktmarkedet åpner for nybygg appeared first on Kystmagasinet.

FishTech 2015

$
0
0

Konferansen blir nummer tre i rekken og vil finne sted ved Rica Parken Hotell i Ålesund.

SINTEF Fiskeri og havbruk har i samarbeid med FHF skapt en arena for dialog mellom fiskerinæringen, utstyrsleverandører, forskningsinstitusjoner, intresseorganisasjoner og myndigheter, hvor aktuelle problemstillinger for teknologiutvikling blir belyst.

Konferansen avholdes ved Rica Parken Hotell Ålesund og starter med lunsj kl 12:00 den 14. januar og avsluttes med lunsj den 15. januar.

Ønsker du å være utstiller på konferansen? Ta kontakt for nærmere info. Nb, begrenset plass, først til mølla  Tove Hepsø

PÅMELDING (EKSTERN LINK)

PROGRAM

På konferansen vil du blant annet få høre mer om:

  • Fiskeflåtens rolle i ressursforvaltningen
  • Automatisering og robotisering av foredlingsprosesser
  • Siste nytt om fiskeredskap
  • Nye ressurser

The post FishTech 2015 appeared first on Kystmagasinet.

Viktig norsk sjømatarena i Sør-Europa

$
0
0

Den tredje utgaven av sjømatmessen samlet i år 165 utstillere fra 25 forskjellige land under samme tak i Barcelona, blant dem åtte norske aktører med et klart mål om å nå ut til enda flere kunder i det sørlige Europa.

 

Internasjonale utstillere

Med flere tusen besøkende fra mer enn 60 land er Barcelona-messa blitt en viktig plattform og møtepunkt for internasjonal sjømathandel rundt Middelhavet. Det viser det store spektret av eksportører, importører, produsenter, matvarekjeder og øvrige innen matbransjen som samles under den tre dager lange messa. Ifølge messearrangøren Diversified Communications er to tredjedeler av utstillerne internasjonale aktører fra blant annet Norge, Danmark, USA, Kina, Sør-Amerika og Nord-Afrika.

1015

Norge og den norske standen har fått en sentral plass under sjømatmessa Seafood Expo Southern Europe i Barcelona.

 

Godt representert

Av disse var det fire hvitfiskaktører, Nordic Group, Norfra Eksport, Modolv Sjøset og Arctic Linefish, og fire lakseaktører, Marine Harvest, Norway Royal Salmon, Hallvard Lerøy og Coast Seafood, som var representert ved den norske standen.

 

En av de største salgsbedriftene innen eksport av norsk fersk fisk til det spanske markedet, Nordic Group, var godt representert i Barcelona. Både administrerende direktør Espen Hanson og salgskonsulentene Råg Einar Dyvik og Fernando Ricca Nûnez sier seg fornøyd etter tre dager på stand.

 

-Vi har brukt tiden til å møte en rekke kunder som vi hadde avtalt på forhånd, forteller Hanson.  De er likevel enige om at messa er en viktig arena for å møte nye aktører og bli sett i det spanske markedet. Samtidig legger Dyvik til at messa i Barcelona er mindre enn i Brussel, noe som gjør at det blir mindre stress og bedre tid til å prate med potensielle kunder.

1004

Ingen ledig stol og fullt hus under seminaret i regi av Innovasjon Norge og Norges Sjømatråd i Barcelona.

 

Bemerket

Norsk sjømat gjorde seg spesielt godt bemerket under messa, der den norske laksen var en av de utvalgte råvarene som ble promotert under en egen masterclass-demonstrasjon. Sammen med fiskeriutsending i Spania, Hildegunn Fure Osmundsvåg, bidro kjøkkensjef ved Hotel Igeretxe, Hung Fai, for å sette laks på agendaen. Og foran et stort antall tilhørere viste han hvordan man på enkelt vis kan tilberede laks. Laks, kamskjell, torsk og kongekrabbe var også blant råvarene som kokk ved den norske standen, Sebastian Myhrer, tok i bruk da han tryllet frem smakfulle og kulinariske kanapeer til de mange besøkende.

Nordic Group

Administrerende direktør i Nordic Group, Espen Hanson (tv), og salgskonsulenter for fersk fisk, Fernando Ricca Nûnez og Råg Einar Dyvik er godt fornøyd med årets Barcelona-messe.

 

Ut av krisen

Norges Sjømatråd og Innovasjon Norge benyttet dessuten anledningen til å invitere til eget seminar under Barcelona-messa. Her fikk rundt 70 norske og spanske tilhørere innblikk i dagens og fremtidens sjømattrender i Spania. Både den norske ambassadøren i Spania, Johan Vibe, og markedssjef ved Innovasjon Norge i Madrid, Juan Bergas, var i sine innlegg opptatt av at den spanske økonomien nå er på vei ut av krisen og at man ser positive tegn i markedet som tilsier dette.

 

-Ting endrer seg og etterspørselen i markedet tar seg opp igjen. Det ser vi også ved at norske bedrifter etablerer seg i Spania for å ha nærhet til markedet, sa ambassadør Vibe i sin velkomsttale til de fremmøtte. Også Bergas hadde positive signaler om den økonomiske situasjonen i landet.

 

-Den spanske økonomien er på vei ut av krisen, og vi forventer i år en vekst i bruttonasjonalprodukt med 1,2 prosent, sa han og viste til at dette så man blant annet i veksten i turistnæringen, eksport av luksusvarer og med en stabil arbeidsledighet. Samtidig med at flere utenlandske bedrifter investerer i Spania.

1020

Sjømatmessa i Barcelona byr på mye variert sjømat og opplevelser, spesielt fra Middelhavsområdet.

 

Eksportøkning

Den norske eksporten av fersk torsk til Spania har steget med 33 prosent siden i fjor. Det kunne fiskeriutsending i Spania, Hildegunn Fure Osmundsvåg, fortelle. Samtidig opplyste hun om at det hittil i år har vært eksportert 1.000 tonn mer laks enn i 2012. I sitt innlegg om dagens og femtidens trender i det spanske sjømatmarkedet legger ikke Osmundsvåg skjul på at de har noen utfordringer. Blant annet med å nå de unge spanske forbrukerne.

 

–De oppfatter ikke fisk som enkel å tilberede. Vår jobb er derfor å fortelle de hvordan de enkelt kan tilberede fisk som laks og torsk. Vi skal også vise at det kommer flere gryteklare norske produkter av sjømat i supermarkedene, forteller hun.

 

En undersøkelse viser at 96 prosent av forbrukerne vil fortsette med å sammenligne priser og planlegge sine handleturer, og at 68 prosent ikke vil velge bort et produkt på grunn av pris hvis de mener produktet er verd prisen. Hun trakk også frem hvor viktig ferskmat er for spanjolene, og viste til at 64 prosent av alt de handler er ferskt. For supermarkedkjedene er det derfor viktig å være dyktig på ferskmat.

 

-De må være gode på ferskmat, det tiltrekker kundene.

1019

Kokk Sebastian Myhrer stod for kulinariske smaksprøver av norske råvarer, som laks, torsk, kamskjell og kongekrabbe.

 

Delte sine erfaringer

Eroski Group, som er en spansk supermarkedkjede med 1.000 butikker over hele Spania, var også invitert til seminaret for å dele sine erfaringer om forbrukernes forhold til sjømat. Innkjøpsansvarlig for sjømat i kjeden, Gorka Azkona, forteller hvor viktig det er for de spanske kundene å se hele fisken og møte fagfolk bak fiskediskene.

 

-Fiskediskene vil ikke forsvinne. Spania er et helfisk-marked der kunden vil se hele fisken, men når de går hjem vil de ha med seg en ferdig skåret filet, sier han.

The post Viktig norsk sjømatarena i Sør-Europa appeared first on Kystmagasinet.

Vil auke sjømateksporten til Tyrkia

$
0
0

- Med 76 millionar innbyggjarar og veksande kjøpekraft representerer Tyrkia ein stor og spennande marknad. Stadig fleire norske selskap ser mot Tyrkia, men framleis er marknaden relativt lite kjend blant norske bedrifter. Det er viktig at både næringsliv og styresmakter jobbar med samarbeidsmoglegheitene slik at vi kan leggje til rette for meir handel og auka investeringar, seier Dilek Ayhan.

 

For å styrkje samarbeidet mellom Noreg og Tyrkia er det etablert ein norsk-tyrkisk økonomisk kommisjon, her skal relevante aktørar samlast til årlege møte for å drøfte moglegheiter og utfordringar i nærings- og handelspolitikken. Det blir også forhandla om ei utviding og modernisering av frihandelsavtalen mellom EFTA og Tyrkia.

 

- Eksportørar av norsk sjømat til Tyrkia vil dra nytte av ein meir moderne frihandelsavtale. Sjømateksporten til Tyrkia har hatt ein jamn auke,men potensialet er framleis stort, seier statssekretær Ayhan.

 

Under gjesta vil Ayhan blant anna gjeste fiskemarknadene i Istanbul og opne eit seminar om marknadsmoglegheitene for norsk sjømat. Under gjesta vil Ayhan også møte den tyrkiske kollegaen sin frå næringsdepartementet, samt ha møte med landbruksdepartementet, energiministeriet og Turkish Chamber of Shipping.

The post Vil auke sjømateksporten til Tyrkia appeared first on Kystmagasinet.

Viewing all 2564 articles
Browse latest View live