Quantcast
Channel: Kystmagasinet
Viewing all 2564 articles
Browse latest View live

Sikret seg utstyrsleveranse til grønlandsk fartøy

$
0
0

Seaonics i Ålesund har inngått kontrakt på levering av en komplett trålvinsjpakke og kraner til et nytt fartøy under utvikling til det grønlandske rederiet Niisa Trawl. Fartøyet er designet av Skipsteknisk i Ålesund, og skal bygges hos MetalShips & Docks i Spania. Levering av utstyrspakken skal skje i perioden Januar til Mars 2018. Tekniske forberedelser og produksjon av utstyret vil skje i 2017.

Salgssjef i Seaonics, Jan Kjærstad sier: «Søsterskipet Svend C er nettopp ferdig med prøvetur og vi er meget tilfreds og takknemlig for at rederiet igjen velger oss som leverandør av vinsjer og kraner. Vi har levert komplett vinsjepakke og kraner til det første fartøyet, og nå gleder oss til å ta fatt på oppdraget med de nye utstyrspakkene.»

Seaonics gleder seg til å ta fatt på det nye oppdraget. Fra venstre, Jan Kjærstad, Stig Espeseth, Erlend Strand Farstad og Jarle Sigurd Ødegård. Foto: Vard.

Alle vinsjene til det nye fartøyet er elektrisk drevet. Trålvinsjene vil være de første i en ny serie fiskerivinsjer med PM (Permanent Magnet) motorer og vil være blant de mest dynamiske trålvinsjene på markedet. God dynamikk på trålvinsjene er viktig for å redusere risiko for skade på øvrig utstyr under operasjon. Grønland er kjent for sine tøffe bunnforhold med fare for fastkjøring, og dette stiller høye krav til dynamiske trålvinsjer.

«En av grunnene til at Seaonics ble valgt som leverandør, er at våre vinsjer har nettopp disse viktige egenskapene. Vi har i dette prosjektet jobbet tett med Niisa Trawl og Skipsteknisk for å sikre at utstyret er tilpasset de krevende arbeidsforholdene» sier Kjærstad.

«Seaonics har opparbeidet god erfaring med elektrisk drevne vinsjer de siste 5 årene. Det er en klar trend at markedet ønsker miljøvennlige og driftssikre løsninger, og Seaonics har tilegnet seg svært god erfaring med bruk av denne type motorer, – som nå også kommer til nytte innenfor fiskeri», sier daglig leder Stig Espeseth.

 

The post Sikret seg utstyrsleveranse til grønlandsk fartøy appeared first on Kystmagasinet.


Hacked By BALA SNIPER

Glomfjord solgt til New Zealand

$
0
0

Båten lå i januar i Las Palmas for klargjøring. Den 33.8 meter lange tråleren ble bygget i Polen i 1992. Aamodt overtok tråleren, som da het Vestavind, i mai 2014 og brukte den i hovedsak til fiske etter reker, sei og raudåte. De nye eierne skal bruke fartøyet til tråling etter hoki og orange roughy når skipet kommer frem etter den over 12.000 sjømil lange seilasen til New Zealand.

 

 

The post Glomfjord solgt til New Zealand appeared first on Kystmagasinet.

Hacked By Imam

$
0
0

«Fra slog til gourmet» er tema for den 15. utgaven av studentkonferansen Håp i havet i 2017, som starter i morgen. Eller som det så fint kan omskrives til; «Fra gråstein til gull», er tema som setter fokus på hvordan man kan utnytte havets ressurser på en enda mer bærekraftig måte.

The post Hacked By Imam appeared first on Kystmagasinet.

Holdt som gisler i over fire år

$
0
0

Fartøyet som senere forliste, ble kapret i mars 2012. Det var et mannskap på 29 om bord i fiskebåten. En døde under kapringen av båten, mens to av mannskapet senere døde av sykdom under fangskapet.

Ifølge piratlederen Bile Hussein ble det betalt 1,5 millioner dollar i løsepenger. Dette tallet er ikke bekreftet fra annet hold. Med løslatelsen av fiskerne er det ikke flere fiskere eller sjøfolk i fangenskap hos somaliske pirater.

The post Holdt som gisler i over fire år appeared first on Kystmagasinet.

Krepseklondyke

$
0
0

Nå har en del thailandske entreprenører fått blod på tann. Store deler av Thailand har et klima som tillater produksjon av krepsen. Problemet er at det er få steder med vannressurser som vil gjøre det mulig med omfattende produksjon. Men i løpet av få måneder har prisen på krepseyngel på cirka 15 mm lengde, økt fra snaut to norske kroner til over fem kroner per stykk. Det har medført klondykestemning hvor bønder i store deler av Nordøst-Thailand har kjøpt yngel og nå skal produsere yngel for salg.

Prisene på yngel av Louisiana Crawfish går til himmels og mange thailandske bønder satser nå på å bli rike på å selge krepseyngel.

I Thailand er det flere introduserte arter i ferskvann. Nil-tilapia, en søramerikansk pirajaart, og eplesnegler er blant disse. Spørsmålet er nå hvor lenge det går før krepseboblen sprekker, prisene stuper, og tusener av rømte kreps sørger for nok en pest.

 

The post Krepseklondyke appeared first on Kystmagasinet.

Blå studier stadig mer populært blant ungdom

$
0
0

Ved fire av de universitetene som tilbyr studier i blant annet fiskeri, havbruk, sjømat, marin- og bioteknologi, biomarin innovasjon, fiskehelse og akvamedisin har antall søkere vært økende de siste årene. Vi har snakket med Konstanse, Renate, Erik og Thomas, fire nåværende og tidligere studenter innen tre ulike marine studier, om valg av utdanning.

Unike muligheter

Lysten til å bo i Nord-Norge, jobb innen fiskeriene og likevel ha muligheten til å reise ut var grunnen til at Konstanse Karlsen (25) valgte å bli fiskerikandidat. Hun kommer fra familiebedriften Brødrene Karlsen på Husøy i Senja, og har foreldre som begge har vært fiskerikandidater. Det har vært god bagasje å ha med seg.

Likevel, en utdannelse som fiskerikandidat var ikke det hun hadde sett for seg. Med svennebrev som fotograf var det fotograf hun ville bli, men muligheten for læreplass og jobb var vanskelig. I stedet tok hun fag for å få generell studiekompetanse, og et år på folkehøgskole, før hun endelig fikk læreplass. Sjansen for jobb var minimal, og hun bestemte seg for å søke om opptak til fiskerikandidat ved Universitetet i Tromsø.

-Jeg hadde lyst på en utdanning hvor jeg hadde muligheter for jobb og stabil lønn, og måtte derfor gjøre noe annet. Tilfeldigvis ble fiskerikandidat gjort til åpent studie, og jeg søkte om studieplass.

Konstanse Karlsen fra Husøy i Senja har valgt fordypning innen marked og ledelse ved Universitetet i Tromsø. Lysten til å bo i Nord-Norge, jobb innen fiskerinæringen og mulighet til å reise ut, er grunnen til at hun valgte nettopp den utdanningen.

Allsidig utdanning

Våren 2016 gjorde hun seg ferdig med bachelor i fiskeri og havbruksteknologi med fordypning innen marked og ledelse ved Universitetet i Tromsø, og er nå i full gang med masterstudie i fiskerikandidat med retning marked og ledelse.

-Det virker spennende å jobbe mot internasjonale markeder, og med salg og opp mot bedriftskunder, siden jeg ikke har jobbet med dette selv, forteller den engasjerte fiskerikandidaten, som ser for seg en jobb innen hvitfisknæringen når hun er ferdig om to år.

-Det er noe med hvitfisk som er spennende og tiltrekkende. Det er en vanskelig og utfordrende, men artig næring å jobbe i. Mange faktorer, hvor mye fisk som tas på land og værforhold, spiller inn og som kan gi store svingninger, samtidig er det mange retninger man kan jobbe i innen hele fiskerinæringen. Dessuten er fiskerikandidater som poteten, og gir mulighet til jobb innen mange ulike sektorer og fagfelt.

Krabbefasinasjon

Hun forteller om en variert og interessant utdanning og studie, der de som studenter har fått mye kontakt med bedrifter. Både for å lære om ulike oppgaver i bedriftene og se hvordan produksjonen foregikk. Selv var hun blant annet i tre ukers praksis hos Cape Fish i Honningsvåg i løpet av det første studieåret.

-Det var fasinasjon for kongekrabbe og muligheten for å finne ut mer om kongekrabbe, som gjorde at jeg søkte dit. Dette er en spennende bedrift, som er familieeid og har en liten administrasjon. De gjør markedsarbeidet selv og tenker annerledes med tanke på markedsføring, og de får det godt til. Jeg fikk være med rundt på anleggene og se hvordan produksjonen av kongekrabbe foregikk. Næringen ønsker at du har kjennskap til- og kompetanse fra fiskeri- og havbruksnæringen. Det er derfor viktig å ha slik kjennskap, forteller hun og legger til at hun tror det er veldig bra for studentene å komme seg ut for å se hva bedriftene gjør, noe som har vært etterspurt både fra studentenes og bedriftenes side. Å møte bedriftene, knyte kontakter og vise seg frem er viktig for fremtidig jobb innen en av landets viktigste næringer.

Master om ernæring hos atlantisk laks ga Erik Rørdal fra Rørvik (tv) og Thomas Vian Pettersen fra Leknes jobb hos en av landets ledende fiskehelseprodusenter. Foto privat.

Unik bachelor-utdanning

Måløy-jenta Renate Bøe (22) er en av svært få med bachelor innen biomarin innovasjon i Norge, en utdannelse som har gjort henne i stand til å se mulighetene havet byr på og verdifull kunnskap om hvordan man setter ideer ut i livet. De siste tre årene har den blide og engasjerte jenta bodd i Ålesund, der hun tok bachelorutdannelse i Biomarin Innovasjon ved NTNU, et studium som kun tilbys her. Hun var en del av det andre kullet på 15 studenter, som har gjennomført denne utdanningen. Og var ferdig uteksaminert i juni i år.

-Det første kullet var på ti studenter, så det er derfor få personer med denne utdannelsen. Utdannelsen baserer seg på innovasjon og verdiskapning i den biomarine næringen. Vi har kunnskap om havets ressurser og hvordan disse kan utnyttes for økt verdiskapning gjennom nærings- og forretningsutvikling, forteller hun.

Spennende kombinasjon

Hun er oppvokst i Måløy, en liten by basert på fiskeri og marin næring, og av natur har denne næringssektoren alltid interessert henne. Store deler av familien har vært yrkesfiskere, både bestefar, far og andre i familien. Hun tror det kan ha bidratt til interessen for å ta den type utdanning hun har gjort. Hun synes kombinasjonen av biologiske fag og fag innen innovasjon, økonomi og markedsføring virket som en spennende løsning, og at alle de store fremtidsmulighetene innen marin næring gjorde dette ekstra interessant.

-Det å kunne være med å løse utfordringer og bidra til positiv utvikling innen næringen var noe som fanget min interesse, forteller hun og legger til at selve studiet omfattet produktutvikling, biomarin verdiskapning, sjømatforedling, kvalitetsledelse, havbruksteknologi og mikro- og makrobiologi. Med andre ord; kunnskap om hele verdikjeden, fra start til sluttprodukt.

Tøft jobbmarked

Ferdig utdannet er Bøe kvalifisert til å starte egen bedrift, jobbe som utviklingsleder, driftsleder og ulik type konsulent i et stort antall bedrifter som utnytter alle typer marine ressurser. Selv om dette er et utdanningsløp som den marine næringen har etterspurt, viser det likevel seg å være svært vanskelig å få en fot innenfor næringen. Foreløpig driver hun jobbsøking, men konstaterer at jobbmarkedet er trangt.

-Det finnes få ledige stillinger, og det ser ut som at bedriftene ønsker søkere med lang yrkeserfaring. Det er svært vanskelig som nyutdannet å starte en karriere i dag, avslutter Bøe.

Master ga jobb

Studiekompisene Erik Rørdal (24) og Thomas Vian Pettersen (24) skrev masteroppgave om ernæring hos atlantisk laks. Det ga begge jobb hos en av landets ledende fiskehelseprodusenter, Europharma. Et firma Pettersen jobbet deltid hos under studietiden.

-Vi ønsket å skrive en mer næringsrettet oppgave med økonomiske perspektiver. Masteroppgaven handler om ernæring hos atlantisk laks og sammenligninger av ulike fôr og fôrregimer fra laksen blir satt ut i sjø til den blir slakteklar, forteller Rørdal og legger til at i oppgaven sammenligner de forskjeller i vekst, fôrutnyttelse og helsegevinster ved ulike fôrregimer. De gjorde også økonomiske tilnærminger for å se på økonomiske fordeler ved disse kriteriene og forskjell på pris på ulike fòrtypene. Prosjektet er satt i gang av en større oppdrettsaktør og engasjerte universitetet i Bodø i forskningen.

Næringsrettet oppgave

Rørdal og Pettersen, fra henholdsvis Rørvik og Leknes, var ferdig på masterstudiet biologi og akvakultur ved Nord Universitetet i Bodø sist vår, og forsvarte sin masteroppgave tidligere i høst. De tidligere studentene beskrev oppgaven som nokså bred, og som skiller seg ut fra tradisjonelle masteroppgaver. Men de valgte å skrive oppgaven fordi de ønsket en mer næringsrettet oppgave med økonomiske perspektiver. De forteller om et bredt og allsidig fagmiljø ved universitetet i Bodø. Samt et godt og engasjerende samarbeid mellom universitetet og næringen, som har vært flink til å utveksle sine erfaringer med studentene. Begge trekker frem biologi, økonomi og forvaltning som spesielt interessante fagfelt fra havbruksstudiet.

-Jeg mener sammenhengen mellom biologi, økonomi og forvaltning er helt essensielt når det kommer til utnyttelse av gitte ressurser. Her vil god produksjonsplanlegging med fleksibilitet være en viktig brikke. Spesielt på tvers av livssyklusen og god planlegging av utsett av smolt i forhold til størrelse og tidspunkt, sier Pettersen.

-Lønnsomhet er alltid viktig, og med forståelse for hvordan biologi fungerer kan man tilpasse og utvikle næringen i en retning som gjør den både mer lønnsom og bærekraftig, legger Rørdal til.

 

The post Blå studier stadig mer populært blant ungdom appeared first on Kystmagasinet.

Austevollreder satser på ny båt

$
0
0

Nybygget som skal bygges er 80,3 meter langt og 17 meter bredt. Det fremgår ikke av søknaden hvor det skal bygges. Sawicon står for designet. Flere av fiskefartøyene de har designet i senere år, har blitt bygget ved tyrkiske Çeliktrans. Nye H Østervold er tilnærmet lik Malene S som ble bygget levert av Celiktrans i 2012 til Austevollrederiet Skårungen AS.

Magnarson AS, som har kjøpt H. Østervold, solgte samtidig fartøyet Østanger til Færøyene. Dette fartøyet ble kjøpt som erstatning for Magnarson som ble solgt Belize og skiftet navn til Meya. Dette fartøyet fisker nå utenfor Vest-Sahara.

The post Austevollreder satser på ny båt appeared first on Kystmagasinet.


Nytt prosjekt skal gi kvalitetsløft i fiskerinæringen

$
0
0

Torsdag hadde NRK et innslag på «Dagsrevyen» der den spanske importøren Alberto Alfonso utfordrer den norske fiskerinæringen til å ha et enda sterkere fokus på kvalitet. En rapport fra Nofima fra 2015 viser at et høyt kvalitetsfokus på villfanget fisk kan gi store økonomiske gevinster for næringen. Bare innen filetindustrien kan det hentes ut så mye som 13 prosent merverdi hvis råstoffet får en økt kvalitet, viser rapporten. Nå tar en gruppe fiskekjøpere i Øst-Finnmark grep og inviterer til et oppstartsmøte der nettopp kvalitetsforbedring er hovedtema.

– Vi er blitt enige om å gjøre noe for å styrke kvaliteten på alt landet råstoff. Fiskerne hevder at kjøperne i dag ikke betaler ut fra kvalitet, og det er har de rett i. Gjennom dette prosjektet ønsker vi å få en felles forståelse for at vi må differensiere på kvalitet når vi sorterer fisken. Målet er å snu den negative trenden med dårlig kvalitet som fører til reklamasjoner, negativ omtale og dårlige resultater, sier Ørjan Nergaard i Norway Seafoods.

– Det er Norway Seafoods, Nergård, Polar og Båtsfjordbruket som har initiert dette kvalitetsprosjektet. Hvis det lykkes, er målet på sikt å få enda flere aktører med.

– God kvalitet burde være en selvfølge når fangsten leveres over kai langs kysten, men dessverre har det skjedd en negativ dreining over flere år. Vi opplever i dag at råstoff som leveres til landanlegg har en dårligere kvalitet enn tidligere. Det kan virke som om holdning til kvalitet i mange tilfeller er fraværende. Vi kan da spørre oss om hvorfor dette har skjedd, sier Nergaard.

Oppstartsmøtet finner sted i Tromsø tirsdag 14. februar.

The post Nytt prosjekt skal gi kvalitetsløft i fiskerinæringen appeared first on Kystmagasinet.

Nye ordrer til Optimar

$
0
0

Førstnevnte fartøy eies av rederiet Veidar AS, tilhørende på Godøya i Giske kommune. Selve skipet er designet av Rolls Royce Marine og Optimar vil levere fabrikken i desember 2017.02.07. Skipet vil bygges ved Simek Skipsverft i Flekkefjord.

Linebåten M/S Seir eies av rederiet Seir AS, tilhørende i Haram kommune. Skipet er designet av Skipsteknisk AS og Optimar vil levere fabrikken i juni 2018. Fartøyet bygges ved Vågland båtbyggeri i Halsa.

Optimar har også inngått kontrakt for leveranse av ny pakkelinje til Vinnslustødin på Vestmannaeyjar (Island). Dette er en pakkelinje for pelagisk fisk og Optimar har tidligere levert store deler av den eksisterende fabrikken.

Optimars løsning for fjerning av lakselus er i vinden som aldri før. I løpet av januar og februar er det solgt 8 nye Optilicere til kunder innen laks og oppdrett. Totalt har Optimar solgt over 20 anlegg siden produktet kom på markedet våren 2016.

 

 

The post Nye ordrer til Optimar appeared first on Kystmagasinet.

MacGregor feiret offisiell åpning av ny kontorbygning i Barbu

$
0
0

-MacGregor har her flotte fasiliteter for demonstrasjon av våre produkter for kunder og andre forbindelser, som for eksempel C-How, vårt simulator-verktøy, sier Høye G. Høyesen, Vice President for Advanced Offshore Solutions i MacGregor.

-Dette støtter vår ambisjon om å bevege oss fra et produksjonsfokusert selskap til et teknologi basert selskap. Vi føler oss dessuten beæret over å ha Næringsminister Monica Mæland som vår gjest, fortsetter Høyesen.

-MacGregor har gjennom årene vist at de kan utvikle seg og tilpasse seg endringer. I tillegg er bedriften i dag helt i front innen innovasjon og utvikling. Leverandørindustrien og MacGregor har en sentral rolle i utviklingen av fremtidens industri, sier næringsminister Monica Mæland.

-Vi gleder oss over at så mange av våre kunder og andre forbindelser viser interesse for å møte våre ansatte og lære mer om hva MacGregor kan tilby, både i form av forskjellige presentasjoner og ved å teste ut simulator-verktøyene våre. I den senere tid har vi introdusert en ny type modifiseringsmulighet til våre allerede kjente løsninger, slik som muligheten for en Fibre-rope crane retrofit-løsning. Et annet godt eksempel er vår 3D Motion Compensator, som er designet for å øke presisjonen i lasthåndteringsoperasjoner også under urolige sjøforhold og høye bølger, fortsetter Høyesen.

MacGregor’s 3D Motion Compensator vant en prestisjetung offshore industri innovasjonspris på “Offshore Support Journal’s” femte årlige konferanse som ble avholdt i London, England, 8 februar 2017.

-Den norske delen av MacGregor vil fortsatt være solid og beholder en viktig plass i MacGregor i fremtiden, sier President i MacGregor, Michel van Roozendaal i sin tale under åpningen.

MacGregor er en stor aktør innen marine- og offshorebransjen og tilbyr verdensledende ingeniørtjenester og løsninger fra kjente merkenavn som MacGregor, Hatlapa, Porsgrunn, Pusnes og Triplex. Ved å samarbeide med oss får verft, oljeselskaper, og andre operatører i markedet en mulighet til å optimalisere sikkerhet, lønnsomhet, produktivitet og miljømessig bærekraft gjennom våre produkters livsløp.

MacGregors ingeniørtjenester og løsninger for å håndtere skipsfrakt, offshore lasthåndtering, lasting/lossing av olje og offshore forankringssystemer er alle designet for å operere under krevendeforhold. MacGregor er en del av Cargotec. Cargotec (Nasdaq Helsinki: CGCBV) salg i 2016 utgjorde om lag 3,5 milliarder EUR, og sysselsetter over 11 000 mennesker.

The post MacGregor feiret offisiell åpning av ny kontorbygning i Barbu appeared first on Kystmagasinet.

Jobi Verft utruster tråler

$
0
0

Jobi Værft A/S har til nå drevet med vedlikehold og reparasjon, men satser nå også på utrusting av nybygg. Verftet blir prosjektleder, mens Scanel International A/S i Fredrikshavn vil stå for elektrisk installasjon, A/S Scan i Hvide Sande vil levere hydraulikk og hydraulisk utstyr, mens Hans Østergaard A/S i Fredrikshavn står for installering av motor. Bedriften forhandler Cummins, Mercedes, MTU og Yanmar. Den nye tråleren skal erstatte den 19,5 meter lange tråleren Emilie, bygget i 1985. Den er solgt til finske eiere.

 

The post Jobi Verft utruster tråler appeared first on Kystmagasinet.

Gi barna fisk!

$
0
0

– Vi spiser for lite fisk. Sjømat er bra for helsa, og barn og unge som spiser for lite sjømat kan gå glipp av viktige helsefordeler. Men vi kan ikke spise mat bare fordi det er sunt, det skal også smake godt! Derfor vil jeg bruke penger på tiltak og prosjekter der barn og unge lærer mer om råvarer og tilberedning, slik at de kan lage sjømaten de selv vil ha. Gi barna fisk, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Under ordningen “Tilskudd til sjømattiltak” gir Nærings- og fiskeridepartementet støtte til prosjekter som er med på å øke sjømatkonsumet. Tiltak rettet mot barn og unge er prioritert.

– Min erfaring er at barn er glad i fisk og sjømat, det er vi voksne som ikke er flinke nok til å sette det på menyen. Når barn får delta i matlagingen så er de mer positive til sjømat. Jeg vil at barna skal være sjømatambassadører i egne hjem, og da må vi investere i prosjekter som gir dem den kunnskapen de trenger, sier fiskeriministeren.

Støtte vil bli delt ut i tre omganger, og det er derfor tre søknadsfrister på henholdsvis 1. mars, 1. mai og 1. september 2017.

The post Gi barna fisk! appeared first on Kystmagasinet.

Aker BioMarine to Build New Krill Vessel

$
0
0

– Aker BioMarine has awarded a contract to VARD to build a state-of-the-art krill fishing vessel that will fish in the Antarctic.

“This is the largest single contract VARD has ever received for a fishing vessel, and we are very happy to have entered a shipbuilding contract with them. This will also contribute to securing Norwegian jobs in the future,” says Webjørn Eikrem, EVP Production and Supply Chain at Aker BioMarine.

“Aker has, since Aker BioMarine was established in 2006, focused on sustainable krill fishing. From day one, we have worked with WWF Norway. The krill fishery in the Antarctica is one of the most sustainable fisheries in the world, and Aker BioMarine hopes to yet again set a new bar for sustainable harvesting with this new vessel. Norwegian skills and new technology will help us reduce our carbon footprint even further with this vessel,” says Matts Johansen, CEO at Aker BioMarine.

The new 130-metre-long krill vessel will be equipped with the latest and most advanced eco-friendly technology. All plans and specifications are developed in cooperation with fishermen from Aker BioMarine and engineers from VARD. The vessel’s operations will be energy efficient, with a production and processing facility capable of processing raw krill material in the Antarctic.

The contract has a financing clause, with Aker BioMarine seeking finance through the Norwegian Export Credit Guarantee Agency (GIEK). “We have a good financing plan and look forward to beginning the application process with GIEK immediately,” says Matts Johansen.

Construction is planned to begin in May this year ­– and the vessel is expected to complete at the end of 2018. The total value of the contract is 1 billion NOK, including buyer’s supplies.

According to the plan, the new vessel will be in operation in the Antarctic from the beginning of the 2019 season.

Roy Reite, CEO and Executive Director at VARD comments, “This is a very exciting fishery project that we are really looking forward to work with. We have developed a range of innovative vessels together with our good relations in Aker since the 1980s, and also this project is built on good cooperation and complementary expertise within fisheries, ship design and technology.”

The post Aker BioMarine to Build New Krill Vessel appeared first on Kystmagasinet.

Wärtsilä skal forbedre tunaflåte

$
0
0

Albacora S.A. er spesialisert på fiske, transport av fisk, distribusjon, foredling og salg av fisk. Hovedfokus er tunfisk. Selskapet har fiskefartøyer som opererer i sentrale og vestlige deler, samt østlige tropiske deler av Stillehavet, Atlanterhavet og det Indiske hav. Selskapets flåte består av 18 store ringnotbåter med lengde fra 35 til 115 meter.

The post Wärtsilä skal forbedre tunaflåte appeared first on Kystmagasinet.


Franske trålere gir penger i kassen

$
0
0

I julehelgen lå alle de fire fartøyene i Hanstholm og fikk utført arbeid av Hanstholm Skibssmedie og North Sea Yard. Hanstholm Skipsmedie hadde 21 ansatte i arbeid på ulike reparasjoner i fartøyene.

– Franskmennene er verdt mange millioner for oss på årsbasis. Men det er ikke kun for vår virksomhet at de fire trålerne er viktige. Det gjelder også en rekke andre virksomheter i byen. De kjøper drivstoff, proviant, benytter hotell, arbeid på kjøleanlegg, og de legger igjen havneavgifter til Hanstholm Havn, sier direktør Jesper Pedersen ved Hanstholm Skibssmedie A/S til Thistedposten.

I følge daglig leder Jes Holm Sørensen ved Hanstholm Fiskeauksjon, lever de franske båtene 80 til 100 tonn sei i uka.

The post Franske trålere gir penger i kassen appeared first on Kystmagasinet.

Sterk nedgang i det norske sjømatkonsumet

$
0
0

– Norge har de siste 10 årene hatt et stabilt høyt sjømatkonsum på om lag 90.000 tonn. Nå ser vi en endring i dette. I 2016 gikk sjømatkonsumet tilbake med 7 prosent til 84.000 tonn. Det er en utvikling vi må ta på alvor, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd

Fersk filet ned 23 prosent

Norske myndigheter anbefaler nordmenn å spise fisk oftere. I følge Helsedirektoratets kostholdsråd bør hver nordmann spise 300-450 gram ren fisk hver uke. Dette tilsvarer to til tre middagsporsjoner og noe fisk til pålegg ukentlig.

– Eldre spiser langt mer sjømat enn de unge, men en begynner ikke automatisk å spise mer sjømat bare en blir eldre. Siden 2012 har sjømatkonsumet i husholdninger under 34 år gått tilbake med 40 prosent. Om de unge ikke begynner å spise mer sjømat vil sjømatkonsumet fortsette å svekke seg i årene som kommer, sier Larsen.

Pris forklarer ikke endringen

Nordmenn har de siste årene spist mer filet og mindre hel fisk og koteletter. I fjor gikk konsumet av fersk filet tilbake med hele 23 prosent. Det viser tall fra analysebyrået GFK.

– Unge konsumenter er opptatt av hva maten koster. Økte priser forklarer noe av nedgangen, men pris alene kan ikke forklare de store endringene vi ser i 2016. I fjor økte prisen for norsk sjømat med 3 prosent, mens prisen for fersk laksefilet steg med 11 prosent, sier Larsen.

168 gram per uke

Norges sjømatråd jobber gjennom godfisk.no for å øke sjømatkonsumet i Norge. Ansvarlig for Godfisk, Sara Møllebakken, er bekymret for kostholdet til de unge.

– Den landsomfattende kostholdsundersøkelsen Ungkost 3 fra 2015 viser at norske 8. klassinger spiser 168 gram fisk per uke. Det er langt mindre enn myndighetenes kostholdsråd. Til sammenligning spiser de samme elevene 210 gram søtsaker og 743 gram rødt kjøtt hver uke, sier Møllebakken

Tabell: Endring i sjømatkonsumet

Kategori 2015 (tonn) 2016 (tonn) Endring
Sjømat totalt 90296 84006 – 7%
Sjømat naturell fersk 18469 15003 – 19%
Sjømat naturell fryst 13267 13576 + 2%
Fisk fersk filet 13294 10180 – 23%

Naturell = ubearbeidet. Kilde: GFK

The post Sterk nedgang i det norske sjømatkonsumet appeared first on Kystmagasinet.

Satser på oppdrett i Kambodsja

$
0
0

I følge avisen skal det investeres 24 millioner dollar i klekkeri og merder. Myrseth ønsket ikke å kommentere eller bekrefte planene overfor avisen. Men kambodsjanske myndigheter har mottatt forslag til etablering av det som vil bli landets første storskala oppdrettsanlegg.

Myrseth har vært involvert i oppdrettsvirksomhet i blant annet Norge, Chile, Skottland, Spania, Hellas, Belize og Vietnam. Artene han har vært involvert med omfatter blant annet laks, ørret, sea bass, sea bream, kveite, piggvar, torsk, cobia og rognkjeks. Hva det skal satses på i Kambodsja er ikke kjent. Av fiskeartene han har erfaring med, er det i første rekke cobia som trives i vanntemperaturer som finnes i området. Det som foregår av oppdrett i Kambodsja er små lokale anlegg, ofte basert på oppfôring av viltfanget fisk.

The post Satser på oppdrett i Kambodsja appeared first on Kystmagasinet.

Får bare fiske åtte torsk om dagen

$
0
0

I gytemånedene februar og mars er det kun lovlig å fiske tre torsk per dag. Begrensningene i sports- og fritidsfisket er et tiltak for å styrke torskestammen i den østlige del av Østersjøen. Yrkesfiskere har i det aktuelle fått kuttet sine kvoter i det aktuelle området med 56 prosent fra 2016 til 2017.

The post Får bare fiske åtte torsk om dagen appeared first on Kystmagasinet.

Sterk rekruttering av tobis gir oppgang i tobisrådet

$
0
0

Rådet er i samsvar med forvaltningsmodellen for tobis, og gjelder norsk økonomisk sone. Videre anbefales det at underområdene 1b, 1c, 2b, 2c, 3c, 3b og 4a åpnes for tobisfiske i perioden 15. april–23. juni. Resultatene fra det akustiske toktet i mai 2017 vil bli brukt som grunnlag i det endelige rådet på tobis, som vil foreligge 15. mai 2017, skriver Havforskningsinstituttet på sine nettsider.

Selv om det er del usikkerhet knyttet til den nye skrapetokttidsserien (som startet i 2014), indikerer toktresultatene at 2016-årsklassen er sterk. Grunnet denne usikkerheten tillegges rekrutteringsmålingene ikke full vekt i det foreløpige rådet. Det endelige svaret på styrken av denne årsklassen vil foreligge i mai når det akustiske tobistoktet er ferdig.

Akustikktoktet i 2016 viser at 2015-årsklassen er meget svak i alle områder, og det er derfor positivt at 2016-årsklassen ser ut til å være sterk. Det litt forsiktige uttaket i 2016 gjør at det står igjen en god gytebiomasse i de sørlige områdene av norsk sone, mens bestanden i de nordligere områdene, deriblant på Vikingbanken, er meget liten.

Nye forvaltningsområder for tobis

Kartet viser de nye forvaltingsområdene for tobis. Kart: Havforskningsinstituttet.

The post Sterk rekruttering av tobis gir oppgang i tobisrådet appeared first on Kystmagasinet.

Viewing all 2564 articles
Browse latest View live